© Sipri

در حالیکه ستراتیژی ایالات متحده و ناتو با بحران اوکراین ، رویارویی غرب – شرق را تحریک میکند، و اروپا را از برخی جهات در موقعیت مشابه با جنگ سرد قرار میدهد، ارقام انتشار یافته توسط سپیری (انستیتوت بین المللی تحقیقات صلح آمیز ستوکهلم، م.) تایید میکنند که هزینه نظامی جهانی (محاسبه خالص تورم [انفلاسیون] برای مقایسه در آن زمان) دوباره در سطح جنگ سرد رسیده است: پس از آنکه این هزینه در میان سالهای 1991 و 1998 کاهش یافته بود، اکنون دوباره در حد بالاتر از آخرین دوره رویارویی غرب – شرق رسیده است. ارقام سال 2013 نشان میدهند که در جهان، 3,3 میلیون دالر در دقیقه، 198 میلیون دالر در ساعت، در حدود 4,8 میلیارد دالر در روز به مقاصد نظامی به مصرف میرسد. یعنی این رقم، معادل 1747 میلیارد دالر در سال میباشد.

وقتی سپیری جمع کل بودجه های دفاعی دولتهای مختلف را با هم یکجا حساب میکند، هزینه نظامی جهان در واقع به مراتب بالاتر از ارقام محاسبه شده است: هزینه های مختلف از نوع نظامی، منجمله آن مبالغی که در بخشهای دیگر بودجه های ملی شامل میباشند، بر آن علاوه میگردند. در ایالات متحده، هزینه سلاح های هسته یی (سالانه 23 میلیارد دالر) در بودجه وزارت دفاع نی، بل در بودجه وزارت انرژی ثبت میگردد؛ بودجه نظامیان بازنشسته (سالانه در حدود 170 میلیارد دالر) در بودجه وزارت نظامیان سابق شامل میگردد؛ هزینه های کمک های نظامی و اقتصادی به متحدان مهم ستراتیژیک (سالانه در حدود 50 میلیارد دالر) در بودجه وزارت امور خارجه محاسبه میگردند و قس علیهذا. در بودجه فدرالی، سالانه مبلغ 97 میلیارد دالر برای یک « صندوق واحد دفاعی، مربوط وزارت امور خارجه و برنامه های انکشاف بین المللی، USAID » اختصاص داده شده که به عملیات احتمالی آنسوی اقیانوس ها (اورسییز کانتینجنسی آپریشنس) مربوط میشود. 40 میلیارد دالر دیگر، سالانه هزینه وزارت امنیت کشور میشود. در نهایت، هزینه خدمات مخفی می آید که با ارقام « دسته بندی نشده » (سالانه 1,6 میلیارد)، تنها تصویر از سر آیسبرگ را بدست میدهد. با اضافه کردن اینها و سایر هزینه های بودجه رسمی پنتاگون، (640 میلیارد دالر در سال 2013)، رقم هزینه نظامی ایالات متحده، سالانه بطور تقریبی به مبلغ 1000 میلیارد دالر بالا میرود. به مفهوم آنکه در بودجه فدرال، از هر چهار دالر، یکی آن هزینه یک هدف نظامی میگردد.

اگر تنها رقم 640 میلیارد دالر را در نظر گیریم، که سپیری ارایه داده است، ایالات متحده بطور آشکار در سر خط لیست طبقه بندی 15 کشور با بالاترین هزینه های نظامی جهان قرار میگیرند. در فاصله پس از آنها، بطور مثال سال 2012، چین و روسیه با هزینه های تخمینی بالترتیب 188 و 88 میلیارد دالر در سال 2013 درج میباشند. بر خلاف، در آن لیست، این نظم بطور ویژه در بخش باقیمانده این دسته بندی تغییر میخورد. عربستان سعودی به تناسب 2012، از مقام هفتم به چهارم تغییر موقعیت داده است. به تعقیب آن، فرانسه، بریتانیا، آلمان (که از مقام نهم به هفتم ارتقا کرده است)، جاپان، هند، کوریای جنوبی، ایتالیا (با هزینه تخمینی32,7 میلیارد دالر در سال 2013)، برازیل، آسترالیا، ترکیه و امارات متحده عرب تثبیت شده اند. این 15 کشور در کل 80 % هزینه های نظامی جهان را تشکیل میدهند.

© Sipri

ارقام سپیری افزایش قابل ملاحظه بودجه نظامی کشور های دیگر را نیز برجسته میسازد، قبل از همه، آن کشورهای که ایالات متحده بر آنها اعمال نفوذ مینمایند. در اروپای شرقی، بودجه نظامی اوکراین به تناسب سال 2012، 16 % افزایش یافته است. در آفریقا، کشور گانا در طی یک سال بودجه خود را به 129 % افزایش بخشیده است، انگولا 36 %، کانگو (جمهوری دموکراتیک) به 34 %. در خاور نزدیک، بودجه های نظامی عراق و بحرین در حدود 27 % افزایش یافته اند. در آسیا، افغانستان به تناسب سال 2012، افزایش 77 % را دارد و فیلیپین 17 %. در آمریکای جنوبی، بودجه های نظامی پاراگوای و هندوراس در یک سال به ترتیب 33 % و 22 % افزایش داشته اند.

© Sipri

هزینه نظامی، یک کورس تازه یی را تغدیه میکند، که در مقیاس جهانی، زیر رهبری قدرت های غربی، نوعی از تمایل را باعث میشود. این تنها هواپیماهای اف – 35 نیستند که امروزه توجه رسانه ها را بخود جلب نموده اند، بل سایر سیستم های تسلیحات هستند که به همان اندازه دارای قیمت های بلند بوده، اما تا هنوز کمتر شناخته شده میباشند. شش ماه قبل، در ایالات متحده یک کشتی هواپیما بر بنام جرالد فورد (نخستین فروند از یک سلسله جدید)، پر بها ترین کشتی جنگی که تا اکنون تولید گردیده است، میباشد: 14 میلیارد دالر. از برکت خط های پرش جدید آن، 75 فروند هواپیما آن (که قیمت آنها باید بر قیمت کشتی علاوه گردد)، میتوانند 25 % حملات بیشتر از آنچه که هواپیما بر های کنونی از نوع نیمیتز حمل می نمایند، را انجام دهند. و در 4 جولای آینده در بریتانیا سوپر هواپیما بر بنام HMS کوین الیزابت با وزن 65000 تن (سه برابر کشتی های امروزی از سلسله اینوینسیبل)، که به زودی جوره آن نیز تولید خواهد گردید، به ارزش 12 میلیارد دالر، به اضافه هواپیماهای سوار بر آن: اف – 35، که تنها در ظرف 60 ثانیه میتوانند از پارک شان بر بالای پل پرواز انتقال داده شوند، به کار آغاز خواهند کرد. نیروی بحری شاهی اعلان نمود که به این ترتیب، این هواپیما برها میتوانند « نیروی هوایی را از روی آبها، در هر لحظه و در تمام نقاط جهان که لازم باشد » به ماموریت بگمارند.

امپراتوری دوباره ضربه میزند.

تصدیق مترجم (از ایتالیایی به فرانسوی)

خواننده کنجکاو ارقام هزینه های سال 2013 هر یک از نخستین 15 کشور دسته بندی شده توسط سپیری (حتا بدون اصلاح کاری های ارایه شده از جانب نگارنده) را به تناسب شمار شهروندان آن؛ به منظور مقایسه، بطور مثال هزینه نظامی سرانه میان چین ( در حدود 1,347 میلیارد شهروند) و عربستان سعودی (بطور تقریبی 30 میلیون)، و یا بحرین (رسما 1,231 میلیون پس از کشتار تظاهر کننده گان « بهار » بحرین سال 2011)، گزارش خواهد داد.
به حکم منطق، پس از آن هزینه نظامی سرانه با هزینه های اعلام شده آموزش، صحت، و بطور خلاصه تمام هزینه های که شامل گویا شاخص توسعه بشری خوانده میشوند، منجمله آن کشورهای که به عنوان « دیکتاتور » صنف بندی شده اند، مانند کوبا و سوریه، با وجود تحریم های متناوب وضع شده توسط کشورهای دست اول این لیست، به ترتیب بیشتر از پنجاه سال و بالاتر از یک دهه بر آنها، باید به مقایسه گرفته شود.

ترجمه توسط
فرهاد بارکزوی
منبع
ال مانیفستو (ایتالیا)