Reţeaua Voltaire

Rusii au dislocat elicoptere de atac si la baza siriana Tiyas (T4)

| București (România)
+
JPEG - 39.5 ko
Hélicoptères d’attaque Mi-24 V

Potrivit unor surse ale armatei israeliene, 4-6 elicoptere de atac Mi-24 V opereaza deja de la baza aeriana Tiyas -T4 [1]. Baza aeriana se afla în centrul Siriei, la 50 km est de orasul Homs si la 60 km vest de Palmira. Comandantul gruparii de aviatie ruse din Sira a descoperit ca daca ISIS initiaza o ofensiva la sud de orasul Homs, încerînd sa întrerupa principala cale de comunicatie a armatei siriene, anume segmentului Homs- Damasc, a autostrazii M5, ramîne fara rezerve. ISIS fiind nevoita sa-si retraga o parte din luptatori dn zona Palmira.

JPEG - 62.9 ko
Attaque de l’Armée arabe syrienne contre Daesh (28 octobre au 4 novembre 2015).
Source : ISW

Asa ca armata siriana a fost încurajata de rusi sa creeze un dispozitiv de aparare la sud de Homs si sa declanseze actiuni ofensive în zona Palmira. Datorita distantei mici atat fata de Homs cît si de Palmira, elicopterele Mi-24 V au ca misiune sprijinul cu foc al ofensivei terestre a armatei siriene, în ambele directii ( Homs si Palmira ). Elicopterele Mi-24 V au venit fie direct din Rusia, fie ca au fost redislocate de la baza aeriana Hmeymim ( din vestul Siriei ). Scopul dislocarii elicopterelor de atac rusesti pe baza aeriana Tiyas -T4 este acela, de a scurta timpul de interventie, înpotriva rebelilor islamisti. În conferinta sa de presa de la baza aeriana Hmeymim, generalul maior Igor Konashenkov a confirmat faptul ca bombardamentele intense din ultimele doua zile ale avioanelor Su-24 M si Su-25 si atacurile elicopterelor Mi-24 V, în zona Hama si Homs, au dejucat planul de ofensiva al teroristilor islamisti. Baza aeriana Tiyas -T4 este sediul Escadrilelor 5 si 827 ale armatei siriene, înzestrate cu circa 22 de avioane de lupta ( de vînatoare MiG-25PDS, de cercetare MiG-25RBT si bombardiere tactice Su-22M-4 ).

JPEG - 41.4 ko

Baza aeriana dispune de o aparare AA, compusa din baterii de rachete AA de tip S-75 si S-125. Radarele care cerceteaza spatiul aerian, deservind aceasta baza aeriana sunt rusesti, de tip P-12/18, P-35/37. Pentru dirijarea de precizie în caz de conditii noaptea si în meteo grele, este utilizat un radar RSP-7.

JPEG - 46.4 ko

Elicopterul Mi-24 V utilizeaza frecvent ca varianta de înarmare cu 6 blocuri de rachete UB-32, cu cîte 32 de proiectile reactive explozive S-5M si tunul de bord. Mi-24 V se bazeaza pe realizarea surprinderii, zburînd la foarte joasa înaltime, cu viteza mare ( 300 km/h ). Mi-24 V este aproape imposibil de doborît cu armamentul usor de infanterie, întrucît beneficiaza de blindaj. Împotriva rachetelor sol-aer portabile ( MANPADS ), elicopterele Mi-24 V dispun de lansatoare de capcane termice [2].

Mi-24 V este capabil sa duca actiuni de lupta si pe timp de noapte. Pentru navigatia pe timp de noapte, descoperirea tintelor de la sol si dirijarea sistemelor de arme, Mi-24 V dispune de senzori FLIR, montati în botul elicopterului.

JPEG - 51.5 ko

Echipamentul electrono-optic contine doua elemente distincte care constau într-o camera video TV pe timp de zi si un telemetru laser pentru dirijarea armamentului , si dintr-o alta camera care capteaza amprenta termica, utila pe timp de noapte.

[1] “Russian military surge in Syria: More helicopters, first “volunteer” combatants”, DebkaFile, November 11, 2015.

[2] «Elicopterul Mi-24 i-a speriat pe rebelii din Siria», Valentin Vasilescu, Ziarul de Gardã, 17 octobre 2015.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

Revine cosmarul rachetelor din Comiso
«Arta Razboiului»
Revine cosmarul rachetelor din Comiso
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Iluzia eradicarii Daesh-ului
Iluzia eradicarii Daesh-ului
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Consens între Sirieni la Soci
Consens între Sirieni la Soci
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
«Intelegerea cordiala» franco-britanica
«Intelegerea cordiala» franco-britanica
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Ce proiect este pentru Israel în Argentina?
Ce proiect este pentru Israel în Argentina?
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Bilantul si perspectivele lui Donald Trump
Bilantul si perspectivele lui Donald Trump
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
La ONU, incapacitatea SUA de a admite realitatea
Patru veto-uri succesive pentru minciuna Khan Cheikhoun
La ONU, incapacitatea SUA de a admite realitatea
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire