Cum au dovedit rusii contrabanda cu petrol a ISIS catre Turcia, de Valentin Vasilescu
Reţeaua Voltaire

Cum au dovedit rusii contrabanda cu petrol a ISIS catre Turcia

| București (România)
+
JPEG - 58 ko

La briefingul de presa al ministerului Apararii al Federatiei Ruse, din 2 decembrie, au participat : ministrul adjunct al Apararii, Anatoly Antonov, seful Directiei Operatii, generalul locotenent Sergei Rudskoy si seful Directiei management-operational al Statului Major General general locotenent Mikhail Mizintsev.

Potrivit conducerii armatei ruse, principala sursa de finantare pentru teroristi ISIS este vânzarea ilegala de produse petroliere. Si beneficiarul unic al acestei contrabande cu petrol este Turcia. Potrivit generalilor rusi, conducerea politica a tarii, prin familia presedintelui Erdogan, ar fi implicata în aceasta contrabanda cu ISIS.

JPEG - 29.6 ko

Zilnic, în contrabanda cu petrol a ISIS sunt implicate coloane de peste 8.500 de camioane cisterna, transportînd în Turcia peste 200.000 t de petrol. Generalii rusi au prezentat o harta cu principalele trei rute de baza, ale contrabandei cu petrol ale ISIS din Siria si Irak catre Turcia.

JPEG - 48 ko

Prima ruta, cea care pleaca de la cîmpurile petrolifere din Raqqa ( centrul Siriei ), trece, fie prin vestul Siriei ( unde a fost doborît avionul Su-24 rusesc), fie prin nordul provinciei Aleppo si ajunge pe teritoriul Turciei. De unde este dirijat la terminalele petroliere din porturile turcesti Iskenderun, Scanderoon si Dortyol de la marea Mediterana. O imagine de satelit din 25 noiembrie 2015 surprinde 395 de camioane cisterna cu petrol sirian, asteptînd descarcarea în portul Dörtyol si alte 60 în portul Scanderoon. Estimarile generalilor rusi arata ca la fiecare 24 de ore, cîte un vas petrolier este încarcat cu petrol de contrabanda, în porturile turcesti.

JPEG - 56.6 ko

A doua ruta pleaca de la cîmpurile petrolifere din jurul orasului Deir ez Zor din estul Siriei, merge spre nord pe malul Eufratului si ajunge la rafinaria turca Batman. O imagine de satelit datata 18 octombrie 2015 surprinde 1.722 de camioane cisterna, în jurul orasului Deir ez Zor, asteptînd sa fie umplute cu petrol. A treia ruta pleaca din nordul Irakului, trece granita în Turcia prin punctul de frontiera Zakho si ajunge la statia de pompare turceasca Cizre. O imagine de satelit datata 14 noiembrie 2015, demonstreaza prezenta a 3.220 de camioane cisterna trecînd în Turcia prin punctul de frontiera Zakho.

Generalii rusi au prezentat doua imagini din satelit a unei portiuni de autostrada în dreptul orasului sirian Azaz, punctul de trecere al frontierei turco-siriana. Prima este datata 13 noiembrie 2015 si în partea turca a punctului de frontiera, se distinge o coloana de 240 de camioane cisterna, în timp ce în partea siriana, apar 80 de cisterne. A doua imagine de satelit este datata 16 noiembrie 2015 si surprinde o coloana de 360 de camioane cisterna, aproape de acelasi punct de trecere a frontierei turco-siriana.

JPEG - 39.5 ko

Chiar daca în nordul provinciei Aleppo au loc lupte, fluxul pe doua benzi ( dus-întors ) al camioanelor cistena, dintre Siria spre Turcia, continua fara întrerupere. Se poate observa ca pentru camioanele cistena ale ISIS, venite din Siria, nu exista niciun control din partea granicerilor turci.

În ciuda bombardamentelor coalitiei conduse de SUA, veniturile obtinute în ultimul an de de organizatia terorista ISIS, au fost de aproximativ 3 milioane USD pe zi. Timp de doua luni, aviatia rusa a executat lovituri aeriene asupra a 32 de complexe petroliere, 11 rafinarii, 23 de statii de pompare si 1.080 camioane cisterna care transportau produse petroliere. Rezultatul asupra ISIS, fiind acela ca s-au redus veniturile realizate din petrolul sirian, la 1,5 milioane USD pe zi.

Cu toate acestea, organizatiile teroriste care actioneaza în Siria, înca primesc sume importante de bani, dar si arme, munitii din exterior. Turcia, alaturi de alte state islamice, fiind implicata, pe scara larga, în sprijinirea teroristilor ISIS. Probabil ca o parte a platii pentru petrolul livrat, Turcia a trimis, numai în ultima saptamîna, 2.000 de luptatori, 120 de tone de munitie si 250 de vehicule de lupta pentru ISIS si Jabhat al-Nusra. Aceste livrari regulate ale Turciei dureaza de 3-4 ani si nu exista indicii ca Turcia ar dori sa le sisteze.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

Revine cosmarul rachetelor din Comiso
«Arta Razboiului»
Revine cosmarul rachetelor din Comiso
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Iluzia eradicarii Daesh-ului
Iluzia eradicarii Daesh-ului
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Consens între Sirieni la Soci
Consens între Sirieni la Soci
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
«Intelegerea cordiala» franco-britanica
«Intelegerea cordiala» franco-britanica
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Ce proiect este pentru Israel în Argentina?
Ce proiect este pentru Israel în Argentina?
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Bilantul si perspectivele lui Donald Trump
Bilantul si perspectivele lui Donald Trump
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
La ONU, incapacitatea SUA de a admite realitatea
Patru veto-uri succesive pentru minciuna Khan Cheikhoun
La ONU, incapacitatea SUA de a admite realitatea
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire