Birinci belge : « Türkiye’nin IŞİD’e yönelik yardımına ilişkin Rus istihbarat raporu », Voltaire İletişim Ağı, Çeviren Murat Özdemir, 18 Şubat 2016.

Türkiye’den Suriye’de IŞİD’in kontrolündeki topraklara silah ve cephane sevkiyatı

IŞİD savaşçılarının bir numaralı silah ve askeri malzeme tedarikçisi, sivil toplum kuruluşu aldatmacasını kullanarak hareket eden Türkiye’dir. Bu alanda yürütülen faaliyetler Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yönetilmektedir ve teslimatlar, insani yardım konvoylarına katılan araçlar aracılığıyla da dahil olmak üzere çoğunlukla karayoluyla gerçekleştirilmektedir.

Beşar Vakfı (Başkanı D.Şanlı), belirtilen hedefi eksen alan operasyonlarda çok etkin olarak görev almaktadır. 2015 yılında, Bayırbucak ve Kızıltepe Türkmen bölgelerine (Şam’ın 260 km kuzeyinde) yönelik olarak yaklaşık 50 konvoy düzenlemiştir. « Resmi olarak » finansman kaynağı vakfın banka hesaplarına yatan bireysel ve kurumsal bağışlardır. Gerçekte ise, bu kurumun banka hesabına yatan para Milli İstihbarat Teşkilatının örtülü ödeneğinden karşılanmaktadır. Beşar Vakfı, hükümetin yardımıyla Türk ve yabancı bankalarda cari hesaplar açtı.

Suriye’de IŞİD’in denetimindeki topraklara büyük miktarda silah ve askeri malzeme tedarik eden bir başka kurum da İyilikder vakfıdır (Başkanı İ.Bahar). Bu vakıf, 2015 yılında Suriye’ye çeşitli malzemelerden oluşan yaklaşık 25 konvoy gönderdi. Bu sivil toplum kuruluşunun yönetimi Avrupa ülkelerinde ve Ortadoğu’da bulunan kaynaklarca finanse edilmektedir. Söz konusu döviz cinsinden para, Kuveyt Türk ve Vakıfbank’ta açılan hesaplara havale edilmektedir.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) (Başkanı B.Yıldırım) Suriye’de teröristlere askeri teçhizat sevkiyatına fazlasıyla bulaşmıştır. Resmi olarak Türk Hükümetince desteklenmektedir ve Milli İstihbarat Teşkilatı birimlerinin gözetiminde faaliyet yürütmektedir. 2011 yılından beri bu vakıf, IŞİD’in denetimindeki bölgeye çeşitli mallar taşıyan 7 500 araç göndermiştir. Türkiye ve başka Devletlerde bulunan kaynaklar tarafından finanse edilmektedir ve yardım paraları için Ziraat ve Vakıfbank gibi Türk bankalarını kullanmaktadır.

Öte yandan, IŞİD’in denetimindeki bölgeye silah ve askeri malzeme sevkiyatında oluşan sorunları çözümlemek üzere, Milli İstihbarat Teşkilatının elemanları, Bükülmez ve Sansarin (Ankara’nın 530 km güney doğusunda, Hatay vilayetinde) sınır yerleşimlerinde yer alan silah ve cephane depolarının kontrolü için önlemler aldılar. Savaşçılara teslim edilen silahlar genelde istihbarat servisi elemanları ve Türk jandarmasının refakatiyle Cilvegözü (Ankara’nın 530 km güney doğusunda) sınır kapısından geçirilmektedir. S/2016/262

Örneğin, 2 ve 8 Kasım 2015 tarihleri arasında, Cilvegözü sınır kapısından geçirilerek Atma yerleşimine (Şam’ın 310 km kuzeyinde) bir parti silah gönderilmiştir. Bu bölgede yer alan savaşçılara, TOW tanksavar füze sistemleri için cephane, RPG-7 roketatar ve hafif silahlar gönderildi.

Kasım 2015’te, Lazkiye kırsalında konuşlu yasadışı silahlı gruplara yönelik bir askeri malzeme nakli düzenlendi. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından İslamcılara gönderilen, mühimmatıyla birlikte M-60 Geri Tepmesi Toplar, 82 mm havan topu mermileri, 23 mm ve 12,7 mm mermiler, el bombaları, telsizler ve teçhizatlar teslim edildi.

11 ve 21 Ocak 2016 tarihleri arasında, Türk istihbarat elemanları, Şam Cephesi örgütüne bağlı teröristlere 7,62 ve 12,7 mm mermiler ve RPG-7 roketatar mühimmatı tedarik ettiler. Söz konusu yük, Kızılçat (Ankara’nın 540 km güney doğusunda) bölgesinden Türkiye-Suriye sınırından geçerek Lazkiye kırsalında bulunan bir savaşçı kampına nakledildi. Silah ve cephanenin bir bölümü daha sonra operasyon komutanlarınca IŞİD’in temsilcilerine satıldı (petrol ürünleri, gıda maddeler ve çeşitli mallar karşılığında).

25 Ocak 2016’da Türk İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), IŞİD teröristlerine yönelik malzeme ve gıda maddelerinden oluşan bir parti malın naklini finanse etti. Türkiye insani kurumlar ve vakıflar federasyonu konvoyu düzenlemekten sorumluydu. « İnsani Yardım » içeren yük Yayladağı sınır kapısından (Ankara’nın 530 km güney doğusunda, Hatay vilayetinde) geçirilerek Bayırbucak bölgesine ulaştırıldı. Daha önce de, Temmuz 2015’te, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder) 177 tondan fazla askeri malzemeden oluşan bir yükün Suriye’nin kuzeyine naklini örgütlemiştir.

Ayrıca, genelde Türkiye kaynaklı ve Reyhanlı (Türkiye), Azez (Suriye), Kamışlı (Suriye) ve Cerablus (Suriye) yakınlarındaki geçiş noktaları kullanılarak Suriye’de faaliyet gösteren terörist gruplar için bir patlayıcı ve endüstriyel kimyasal ürün kaçakçılığı örgütlenmiştir. Patlayıcı yapımında kullanılan (nitrogliserin, amonyum nitrat, barut ve trinitrotolüen) kimyasal bileşiklerinden oluşan ağır yük içeren sevkiyatlar için başta Fırat olmak üzere su yolları kullanılmaktadır.

Türkiye üzerinden 2015’te teröristlere yönelik gerçekleştirilen toplam sevkiyat 2500 ton amonyum nitrat (yaklaşık 788 700 ABD doları değerinde), 456 ton potasyum nitrat (468 800 dolar) ve 75 ton alüminyum tozu (496 500), 19 400 dolar değerinde sodyum nitrat, 102 500 dolar değerinde gliserin ve 34 000 dolarlık nitrik asittir.

Kimyasal bileşiklerin büyük çoğunluğu Türkiye’nin güney doğusunda bulunan (Mersin, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa) kentlerdeki yerel şirketlerin üzerinden satın alınmaktadır. Özellikle Tevhid Bilişim Merkezi adlı şirket (Şanlıurfa ili, Alcak bucağı, Bağdat Ticaret Merkezi, 1 nolu büro) aracı S/2016/262 kurumlardan biridir. Şirketin sahipleri, İsmail ve Ahmet Bayaltun -« Mersin serbest bölgesindeki » şirketlerde üretilen ürünleri satın alıyor ve daha sonra bu malların savaşçılara gönderilmesini organize ediyorlar. Öte yandan Tsitrkimya Şirketi (İstanbul, sahibi Zaur Guliyev) IŞİD’e doğrudan alüminyum tozu sevkiyatı yapıyor.

Trend Limited Şirketi (Şanlıurfa) ve Maxam Anadolu (Malatya) şirketleri yavaş fitil ve infilaklı fitil (başlıca aktif bileşeni: tetranitrat pentaeritritol) ve ateşleme kapsülü ve elektrikli ateşleyicileri teröristlere tedarik etme konusunda uzmandırlar.

Sınır kapılarından kolay geçişi sağlamak için, Türk yetkililerinin zımni işbirliğiyle mallar resmi olarak sözüm ona Ürdün’de ve Irak’ta kayıtlı şirketlere gönderiliyor. Nakil belgelerindeki alıcıya teslimat şekli bölümünde « Suriye Arap Cumhuriyetinden transit » ibaresi bulunuyor. Malların kaydı ve bununla ilgili idari formaliteler Antalya, Gaziantep ve Mersin’de (Türkiye) bulunan gümrük kapılarında yapılmaktadır. Gerekli formalitelerin tamamlanmasından sonra, söz konusu mallar hiçbir sorun yaşamadan Cilvegözü ve Öncüpınar (Ankara’nın 520 km güney doğusunda, Kilis vilayetinde) sınır kapısını sorun yaşanmadan geçmektedirler.

Çeviri
Murat Özdemir