Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine teslim edilen IŞİD’e ilişkin Rus istihbarat raporları listesi:
 1. Irak ve Şam İslam Devleti’nin yürüttüğü yasadışı petrol ticaretine ilişkin istihbaratlar, 29 Ocak 2016.
 2. Suriye’ye gönderilmek üzere yabancı teröristlerin devşirilmesi, bunların bu ülkeye sınırdan geçme faaliyetlerinin kolaylaştırılması ve Suriye topraklarında harekat yürüten terörist gruplara silah tedariki, 10 Şubat 2016.
 3. IŞİD’in tarihi eser kaçakçılığı, 8 Mart 2016.
 4. Türkiye’den Suriye’deki IŞİD kontrolündeki topraklara yönelik silah ve cephane sevkiyatı, 18 Mart 2016.

Irak ve Şam İslam Devleti’nin el yapımı patlayıcı üretiminde kullanılan madde tedarikine ilişkin istihbaratlar

Irak ve Suriye Arap Cumhuriyetinde bulunan teröristler el yapımı patlayıcı üretiminde kullandıkları gerekli kimyasal maddeleri yurt dışından ediniyorlar. Tikrit (Irak) ve Kobane (Suriye Arap Cumhuriyeti) bölgelerinde İslamcılardan ele geçirilen bombaların kimyasal bileşenlerinin incelenmesi, bunları üreten şirketlerin belirlenmesini ve hangi koşullar altında ihraç edildikleri konusunda bilgi edinilmesini sağladı. Yapılan incelemeler sonucunda bunların ya Türkiye’de üretildiklerini ya da yeniden ihraç hakkı olmadan bu ülkeye gönderildikleri anlaşılıyor.

Aşağıda anılan Türk şirketleri bu konuda aracılık yapmışlardır:

Gültaş Kimya, Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler, Metkim, EKM Gübre ve Diversey Kimya. Bu firmalar Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD), çeşitli Türk ve yabancı şirketler tarafından üretilen alüminyum tozu, amonyum nitrat, granül karbamit ve hidrojen peroksit tedarik ettiler. Bu konuda, Türkiye’den Suriye Arap Cumhuriyeti’ne yönelik teröristlerin el yapımı patlayıcı madde yapımında kullandıkları amonyum nitrat sevkiyatı hacminin yedi misline çıktığının tespit edilmesi ilginçtir (oysa Suriye’deki tarımsal üretim düşüştedir).

IŞİD’in Ortadoğu’daki atölyelerinde üretilen patlayıcı maddelerin ayırt edici özelliklerinden biri, Microchip Technology adlı Amerikan şirketince üretilen PIC16F1827 mikro denetleyicilerinin, ST Microelectronics adlı İsviçre şirketinin ürettiği TIP102 ve BDX53C transistörlerinin ve Nokia 105 RM-908 model cep telefonlarının kullanılmasıdır.

Ayrıca, üçüncü ülkelerde üretilen infilaklı fitiller, Türkiye aracılığıyla IŞİD savaşçılarına yasadışı bir şekilde yeniden satıldı.

Bu somut olgular, terörist eylemlerde yaygın olarak kullanılan el yapımı patlayıcı üretimine yönelik kimyasal bileşenlere sahip olmasını sağlayarak, Türk yetkililerinin bilinçli bir şekilde IŞİD’in faaliyetlerine göz yumduğunu ortaya koymaktadır.

Kaynak : S/2016/457.