Kore yarımadasındaki nükleer tırmanış üzerine odaklanan siyasal ve medyatik yansıtıcılar, İtalya yarımadasında hazırlanmakta olanları gölgede bırakıyor. Air Force Nuclear Wapons Center, 13 Nisan 2017 tarihinde yaptığı açıklamada, Nevada’daki Nellis atış poligonunda, « US Air Force’a ait bir F-16 avcı uçağının, komuta sisteminin yüklenmesi ve faaliyete geçirilmesi, irtifa radarı, füzenin yönlendirme motorları ve kontrol bilgisayarı dahil bombanın nükleer olmayan bileşenlerinin işleyişini test etmek ve uçağın bu silahı kullanma yeteneğini ortaya koymak üzere savaş başlığı taşımayan bir B61-12 nükleer bombası attığını » duyurdu.

Bu açıklama, ABD’nin İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde stokladığı B61 bombasının yerini alması beklenen yeni nükleer bomba B61-12’nin artık seri üretime yönelik mühendislik aşamasına geldiğini gösteriyor. B61-12’nin birçok bileşeni, Los Alamos ve Albuquerque (New Mexico), Livermore (Kaliforniya)’daki ulusal laboratuarlarda tasarlanıp test ediliyor ve Missouri, Texas, Güney Carolina ve Tennessee’deki tesislerde üretiliyor. Bütün bunlara, Boeing tarafından tedarik edilen, hassas yönlendirmeyi sağlayan kuyruk kısmı da ekleniyor.

B61-12 önceki modelin basit bir güncellemesinden ibaret değil ama yepyeni bir silahtır: vurulacak hedefe göre tercih edilebilir dört güç seçeneğine; hedefin üzerine dikey olarak bırakılmak zorunda bırakmadan uzak mesafeden atılmasını sağlayan bir yönlendirme sistemine ve vurulacak bir ilke nükleer darbede komuta merkezlerinin sığınaklarını imha etmek üzere toprağın altına girme yeteneğine sahip bir nükleer başlık taşımaktadır.

Gerçekleştirilen test yeni nükleer bombanın, halen 50 adet B61 (Amerikan Bilim insanları Federasyonu FAS’ın tahmini) bombasıyla nükleer saldırıya hazır olan, İtalya Aviano’da (Pordenone) bulunan US avcı bombardıman uçağı filosu 31st Fighter Wing’e bağlı F-16 (C/D tipi) avcı uçakları tarafından atılabileceğini teyit etmektedir. Basın bildirisine göre, halen 20 adet B61 bombasıyla nükleer saldırıya hazır olan, İtalyan Hava Kuvvetlerinin Ghedi (Brescia)’da konuşlu 6ncı Avcı Filosunda yer alan Tornado PA-200 avcı bombardıman uçakları tarafından da atılabileceğini vurgulamaktadır. Bu arada US Air Force’a göre « B61-12’nin de dahil edileceği » F-35 avcı uçaklarının İtalyan Hava Kuvvetlerine katılımı da bekleniyor.

İtalyan pilotlarının ABD komutası altında nükleer saldırı eğitimi almaları –FAS’ın yazdığına göre [1]-, « ABD nükleer silahlarının ev sahibi ülke uçakları tarafından fırlatılmasına yönelik olduğu » US Air Force’un Avrupa’daki (İtalya’nın dışında, Almanya, Belçika ve Hollanda) üslerde konuşlandırılan dört biriminden biri olan 704th Munitions Supports Squadron’un Ghedi’deki varlığıyla kanıtlanmaktadır. Dört Avrupa ülkesi ve Türkiye’nin pilotları, NATO’nun yıllık nükleer savaş tatbikatı Steadfast Noon’da B-61 ve şimdi de B61-12’nin kullanımı konusunda eğitilmektedir. Bu tatbikat 2013’te Aviano’da ve 2014’te ise Ghedi’de gerçekleştirildi.

Programa göre, 480 bomba için bedeli 8 ila 10 milyar dolar olarak öngörülen B61-12’lerin 2020’de seri üretimine geçilmesi bekleniyor. Yeni bombalar üretildikten sonra İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde B-61’lerin yerini alacaklar. FAS tarafından yayınlanan uydu görüntüleri, Aviano ve Ghedi üslerinde ve Avrupa ve Türkiye’de bulunan diğer üslerde bu amaçla daha şimdiden değişiklikler yapıldığını ortaya koyuyor. Kaç tane B61-12 bombasının İtalya’ya yönelik olduğunu bilmiyoruz ama Rusya ile artan gerilim göz önünde bulundurulduğunda, bunun mevcut B61’lerin sayısından fazla olması muhtemeldir. Aynı şekilde, Aviono ve Ghedi’ye ek olarak, yeni bombaların US Air Force’un bombalarının stoklandığı Camp Darby gibi İtalya’daki diğer üslerde de konuşlandırılması muhtemeldir.

NATO’nun 2014’te Ghedi’de gerçekleşen nükleer savaş tatbikatında, ilk kez F-16 C/D avcı bombardıman uçaklarıyla Polonyalı pilotların da yer alması, her türlü olasılığa karşı B61-12’lerin Polonya’da olduğu kadar başka Doğu ülkelerinde de konuşlandırılacağını gösteriyor. Rusya’nın sınırındaki Baltık cumhuriyetlerinde, NATO’ya ait F-16 avcı ve konvansiyonel ve nükleer çifte yeteneğe sahip uçakları dönüşümlü olarak konuşlandırılıyor.

2020’de (daha önce olma olasılığı da söz konusu), Pentagon tarafından « ABD nükleer üçlüsünün temel unsuru » (kara, deniz ve hava) olarak tanımlanan B61-12’nin Avrupa’da konuşlandırılmasıyla birlikte, resmi olarak nükleer olmayan bir ülke olan İtalya, çok daha tehlikeli bir ABD/NATO ve Rusya çatışmasında ön cephe hattına dönüşmüş olacak. ABD Stratejik Komutanlığının eski şefi General James Cartwright, bizzat « B61-12’ler gibi daha düşük güce sahip (0,3 ila 50 kiloton arasında) ve daha hassas nükleer silahlar, bunların kullanılması ve hatta misillemeden daha çok ilk olarak kullanılması olasılığını arttırıyor » uyarısında bulunuyor. Bu durumda, İtalya’nın bir nükleer misillemenin ilk hedefi olacağı kesindir.

Çeviri
Osman Soysal
Kaynak
Il Manifesto (İtalya)

[1Status of World Nuclear Forces”, Hans M. Kristensen and Robert S. Norris, Federation of American Scientists.