Reţeaua Voltaire

Generalii americani: “Bomba pentru pace”

| Roma (Italia)
+
JPEG - 37.1 ko
Robin Rand

Exact cu doua zile înainte ca testul rachetelor nord-coreene sa dezlantuie alarma nucleara în lumea întreaga, revista Politico a prezentat un articol intitulat ’’ din ce motiv SUA trebuie sa investeasca în arme nucleare’’ [1]. Articolul nu a fost de autoria unui specialist, însa a doi generali, care sunt mintile controlatoare în spatele a trei sferturi din fortele nucleare ale SUA: Dave Goldfein, Seful Statului Major al Fortei Aeriene, si Robin Rand, seful Comandoului Aerian pentru Atacul Global.

Ei declara ca ’’ cu toate ca poate parea a fi un contra sens, armele nucleare sunt un instrument fundamental pentru pacea mondiala’’. Si gîndesc ca acelasi lucru este demonstrat de faptul ca, de la începutul erei nucleare, au luat sfîrsit marile razboaie. Afirma ca, în consecinta, este esential ca bombardierele si rachetele noastre nucleare, sa fie mentinute într-o stare de deplina eficienta.

În prezent, SUA trebuie sa procedeze la actualizarea fortelor sale nucleare, deoarece sunt confruntate cu ’’Inamicii potentiali, care îsi modernizeaza agresiv si îsi raspîndesc fortele lor nucleare, si ca, din ce în ce mai mult, vor sa se afirme’’. Generalii citeaza ’’ amenintarile clare ale Coreei de Nord’’, însa este obviu ca ei se refera în realitate la Rusia si la China. Astfel avizeaza într-un ton amenintator:’’ Inamicii nostrii potentiali trebuie sa stie ca sefiile natiunii noastre, vor lua întotdeauna hotarîri dificile si necesare pentru a apara si garanta supravietuirea poporului american, si al aliatilor sai’’, cu alte cuvinte, ca sunt gata sa înceapa cel de-al Trei-lea Razboi Mondial, un razboi nuclear, caruia, de fapt, nimeni îi va supravietui. În acest fel, ei fac o cerere peremptorie Administratiei Trump: ’’ Statele Unite trebuie sa-si mentina toata concentrarea în a recapitaliza fortele noastre nucleare.’’

Angajamentul la care se refera nu a fost facut de belicosul Trump, însa de Obama, Premiul Nobel pentru Pace, din 2009, pentru ’’viziunea sa despre o lume libera de arme nucleare, si pentru munca depusa de el, în acest sens.’’ A fost administratia Obama cea care a lansat cel mai mare program de arme nucleare, de la sfîrsitul Razboiului Rece, care a costat US $ 1 trilion de dolari americani, si care include constructia a mai mult de 12 submarine de atac nuclear ( fiecare dintre ele cu 24 de rachete capabile sa lanseze aproape 200 de focoase nucleare), 100 de bombardiere (fiecare dintre ele înarmat cu 20 de rachete cu bombe nucleare), si 400 de misile intercontinentale, stationate pe pamînt (fiecare cu o focoasa nucleara puternica).

În acelasi timp, modernizarea fortelor nucleare a fost initiata cu tehnologii revolutionare actuale — documenteaza Hans Kristensen de la Federatia de Oameni de Stiinta Americani [2] — ’’ triplica puterea destructiva a rachetelor balistice existente în SUA’’, ca si cum ar fi fost concepute sa aiba ’’ o capacitate de a lupta si învinge un razboi nuclear, dezarmînd inamicii printr-un atac surpriza.’’ Aceasta capacitate include de asemenea o ’’anti-racheta’’ pentru a neutraliza scutul revansei inamice, ca acele care au fost implantate de SUA în Europa, împotriva Rusiei, si în Coreea de Sud, împotriva Chinei.

Deci, alergatura la armamentele nucleare se accelereaza. Hotarîrea Rusiei, de a implanta în 2018 o noua racheta intercontinentala RS-28 Sarmat, cu o raza pîna la 18.000 km, capabila sa transporte între 10 la 15 ogive nucleare, si de a reintra în atmosfera cu viteze hipersonice (de 10 ori mai mari decît viteza sunetului), de a manevra pentru a scapa misilelor interceptoare si de a patrunde în ’’scut’’, este semnificativa.

Dar, putem sa ramînem linistiti si încrezatori, avînd în vedere ca ’’armele nucleare sunt un utilaj crucial pentru pacea mondiala.’’

Traducere
Light Journalist

Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1] “Why the U.S. Is Right to Invest in Nuclear Weapons”, Dave Goldfein & Robin Rand, Politico, May 12th, 2017

[2] “How US nuclear force modernization is undermining strategic stability: The burst-height compensating super-fuze”, Hans M. Kristensen, Matthew McKinzie & Theodore A. Postol, Bulletin of Atomic Scientists, March 1st, 2017.

Manlio Dinucci

Manlio Dinucci Géographe et géopolitologue. Derniers ouvrages publiés : Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio (en trois tomes), Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016.

 
Reţeaua Voltaire

Voltaire, ediţia internaţională

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

La ONU, incapacitatea SUA de a admite realitatea
Patru veto-uri succesive pentru minciuna Khan Cheikhoun
La ONU, incapacitatea SUA de a admite realitatea
de Thierry Meyssan
Lovitura aplicata presedintelui Macron în Arabia saudita
Lovitura aplicata presedintelui Macron în Arabia saudita
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Lovitura la Palat la Riyad
Lovitura la Palat la Riyad
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Trump si separatismul
Trump si separatismul
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Trump reia lupta contra institutiei/structurii SUA
Trump reia lupta contra institutiei/structurii SUA
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Trebuie sa fie luata în serios politica SUA contra Iranului?
Trebuie sa fie luata în serios politica SUA contra Iranului?
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Soc de Civilizatii 2
Soc de Civilizatii 2
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Mari manevre nucleare în Camera Deputatilor din Italia
«Arta razboiului»
Mari manevre nucleare în Camera Deputatilor din Italia
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire