Voltaire Network

Istanbul versus Al-Azhar

+

Den 26. juli 2017 ble det avholdt en konferanse om islamsk universitetsutdannelse. Da han talte på konferansen bekreftet president Recep Tayyip Erdogan at det vil bli lagt ned en grunnstein for et islamsk universitet i Istanbul.

Som dekanus ved universitetet har han foreslått å utnevne en stjernepredikant fra Det Muslimske Brorskap, sheik Yusuf al-Qaradawi, en som Saudi-Arabia og Egypt nettopp har satt på sine lister over terrorist-ledere.

Så hvem er da Yusuf al-Qaradawi? Her er noen fakta:
• Den egyptiske president Gamal Abdel Nasser fratok han statsborgerskapet i 1967.
• Under borgerkrigen i Algerie, betraktet den franske innenriksministeren Charles Pasqua han som en av de viktigste terroristlederne. Yusuf ble deretter forbudt å oppholde seg i Frankrike, og bøkene hans ble forbudt.
• I 2014 utnevnte prins Charles han til administrator for Oxford Centre for Islamic Studies
• Da forberedelsene til Den Arabiske våren pågikk, og han fortsatt ble støttet av Storbritannia, ble han åndelig rådgiver for Qatars TV-kanal al-Jazeera.
• Han gikk inn for å myrde, først Muammar Gaddafi, og så Bashar al-Assad
• I 2015 erklærte han at Recep Tayyid Erdogan ville etterfølge Abou Bakr al-Baghdadi som islams neste kalif.

Det islamske universitetet i Istanbul er et prosjekt som har som mål å bli et alternativ til universitetet al-Azhar i Kairo, som er et metafysisk senter i den islamske verden. Denne institusjonen har faktisk «mistet all verdighet» (sitat) siden «studenter kan møte kvinner når de begynner der» (sitat).

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

Voltaire Network

Voltaire, internasjonal utgave

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.