În ajunul debutului Tratatului de Interzicere al Armelor Nucleare, în camera Deputatilor, pe 19 Septembrie, o motiune PD (abrev. de Partidul Democrat) semnata de Moscatt si altii, a fost aprobata de marea majoritate (296 contra 72, si 56 abtineri). Aceeasi motiune obliga Guvernul ’’sa continue sa urmareasca obiectivul pentru o lume fara arme nucleare, printr-o pozitie importanta a Tratatului de Ne-Proliferare (TNP), considerîndu-l compatibil cu problemele obligatorii de la sediul Aliantei Atlantice, posibilitatea de a se alatura la Tratatul de Interzicere al Armelor Nucleare, aprobat de Adunarea generala de la ONU’’.

Motiunea PD, ’’asupra careia guvernul a emis o opinie favorabila’’, este o cortina de fum pentru a ascunde faptul ca Italia este obisnuita cu reînarmarea nucleara în crestere si al NATO, gazduind, cu o violare totalã a TNP, bombele americane B-61, care în 2020, vor fi înlocuite cu B61-12, si mai periculoase înca.

Adevarata pozitie a guvernului Gentiloni a aparut în ziua urmatoare, prin Consiliul Atlanticului de Nord, din care faceau parte alte 28 de guverne ale NATO, atunci cînd a respins Tratatul de la ONU, în totalitate [1]. În Camera Deputatilor, motiunea PD a fost votata de Forza Italia, Fratelli d’Italia, Scelta Civica, Alternativa Popolare, Democrazia Solidale, si Gruppo Misto.

Lega Nord, absenta în momentul votarii, are o motiune proprie si cere guvernului ’’sa nu renunte la garantia oferita de Statele-Unite pentru a apara Europa si tara noastra, nu necesar în legatura cu Rusia’’. Ca si cum Italia s-ar fi aflat pe pozitia de a determina contra cui trebuiau sa fie îndreptate armele nucleare ale SUA.

Sinistra Italiana (Stînga Italiana) si Articolul 1, în motiunile lor refuzate de Camerã, cer eliminarea armelor nucleare apartinînd Statelor-Unite, din Italia, în domeniul de aplicare al Tratatului de Ne-Proliferare, si adeziunea Italiei la Tratatul de la Natiunile Unite. Cu toate acestea, de acord cu motiunea PD, aceste doua grupuri nu au votat contra, însa s-au abtinut.

Miscarea 5 Stelle, a votat contra. În motiunea sa, care de asemenea este respinsa, nu cere guvernului, nici eliminarea din Italia, a armelor nucleare ale Statelor-Unite în conformitate cu Tratatul de Ne-Proliferare, nici adeziunea Italiei la Tratatul de la ONU, însa ’’de a relata Parlamentului, prezenta armelor nucleare în Italia, nu devenind astfel înca o cortina pentru a ascunde legatura atlantica de confidentialitate inexistenta, fata de cetatenii si parlamentarii din SUA’’, si de ’’ a declara indisponibilitatea Italiei de a utiliza arme nucleare, si de a nu obtine componentii necesari, pentru ca sa transforme avioanele F-35 capabile sa transporte arme nucleare’’.

Motiunea lui M5S reflecta pozitia admisa de aspirantul la postul de Prim Ministru, Luigi Di Maio, cã ’’nu dorim sa iesim din NATO’’ (asa cum a afirmat în luna trecuta Aprilie, într-o conferinta în SUA), cu toate acestea, (asa com a afirmat într-un interwiu, în luna trecuta Iunie), dorim sa continua în NATO, însa dorim sa negociem majoritatea alegerilor’’).

Iluzie, sau, mai rãu înca. Consiliul Atlanticului de Nord, stabileste regulile NATO-ului, ’’nu exista votare, sau hotarîre a majoritatii’’, totusi ’’hotarîrile sunt luate prin unanimitate si de comun acord’’, adica, de acord cu Statele-Unite, carora le apartine, de drept, sarcina de Comandou Suprem Aliat, în Europa, si alte comandouri-cheie, incluind pe cel al Grupului de Planificare Nucleara al NATO.

A promite ca F-35, proiectate pentru atac nuclear, în special cu B61-12, pot sa fie folosite de Italia, ca un tip de siguranta care împiedica uzul de arme nucleare, este ca si o poveste povestita copiilor pentru ca sa-i faci sa adoarma linistiti.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1Sursă: « Déclaration du Conseil de l’Atlantique Nord à propos du traité sur l’interdiction des armes nucléaires », Réseau Voltaire, 20 septembre 2017. Analiză: “La NATO Boccia il Disarmo Nucleare”, di Manlio Dinucci, Il Manifesto (Italia) , Rete Voltaire, 26 settembre 2017.