În timpul alegerilor prezidentiale, Donald Trump se angajase sa respecte regulile partidului republican. În acel moment, nimeni credea în capacitatile lui de a reusi. Totusi, el a dus o campanie bazata pe fundamentele istorice ale acestui partid, uitate de mult timp de politicienii sai, si i-a eliminat pe totí. Pîna la proclamarea victoriei sale, sondajele îl asigurau ca pierzator, asa cum ei pretind în prezent ca el nu poate fi ales din nou.

În curînd se împlineste un an de cînd presedintele Trump a intrat în functiuni la Casa-Alba. Devine posibil sa discerni ambitiile sale politice, în ciuda înfruntarii distrugatoare care zace în Statele-Unite între partizanii sai si adversarii sai, în detrimentul tuturor.

Faptele sunt cu atît mai mult dificile de stabilit, cu cît Donal Trump el însusi îsi mascheaza principalele sale realizari, în spatele unui rîu de declaratii si de tweets-uri contradictorii, si pe care opozitorii lui îl prezinta, prin intermediul propriilor lor medias, ca fiind un nebun.

Înainte de orice altceva, diviziunea Statelor-Unite nu a fost niciodata asa de pronuntata, ca de la razboiul de Secesiune. Cele doua tabere dau dovada de o mare violenta, si unii dintre protagonisti, de o totala rea credinta. Pentru a întelege ceea ce se petrece, noi trebuie înainte de toate sa facem abstractie de schimbarile muschiuloase între ei, si sa identificam ceea ce fiecare dintre ei reprezinta.

Statele-Unite au fost create în acelasi timp de «Tatii pelerini», adica puritanii lui Mayflower, a caror sosire se sarbatoreste cu ocazia lui «Thanksgiving», si de o multime de emigranti din Europa de Nord.

Primii nu erau decît un grup mic, însa ei aveau un proiect religios si politica. Era vorba pentru ei sa stabileasca un «Nou Ierusalim», orgnizat conform Legii lui Moise, si sa tinda catre puritate. În simultan, ei întelegeau sa urmareasca înfruntarea între Imperiile englez si spaniol, pe teritoriul Americilor. Ceilalti, cît despre ei, cautau sa faca avere într-o tara pe care ei si-o imaginau goala, fara locuitori, fara constrîngeri, nici guvernare, decît cea locala. Ansamblul acestor doua grupuri este denumit de sociologi ca White Anglo-Saxon and Protestant (WASP, Albi, Anglo-Saxoni si protestanti).

Cu ocazia redactarii Constitutiei, «Tatii fondatori» reprezentau în majoritate puritanii. Sub impulsul lui Alexander Hamilton, ei au imaginat un text anti-democratic, care reproducea modul în care functiona monarhia britanica, însa transfera puterea celor gentry, elitelor locale, celor care guvernau. Acest text a trezit furia emigrantilor Nord-europeni, care îsi dadusera viata lor pentru razboiul de independenta. În loc sa re-escrie Constitutia si sa recunoasca suveranitatea populara, o duzina de amendamente i-au fost adaugate de James Madison, constituind astfel asa numita Bill of Rights. Aceasta adaugare le-a garantat lor sa poata sa se apere în fata tribunalelor, contra «Motivul Statului». Ansamblul acestor doua texte a ramas în vigoare timp de doua secole, dînd astfel satisfactie celor doua grupuri.

Pe 13 septembrie 2001, Congresul a adoptat în graba un foarte voluminos Cod anti-terorist, acel USA Patriot Act. Acest document, care fusese pregatit în secret în anii anteriori atentatelor de la New York si de la Washington, suspenda Bill of Rights în toate circumstantele legate de terorism. De atunci, Statele-Unite ale Republicanului George Bush Jr. (el-însusi descendent direct al unuia dintre puritanii lui Mayflower) si ale Democratului Barack Obama, au fost exclusiv guvernate dupa principiile puritane moderne (care includ de atunci multiculturalismul, drepturi distincte pentru fiecare comunitate, si o ierarhie implicita între aceste comunitati).

Donald Trump sa prezentat ca fiind candidatul Nord-Europenilor, adica al WASP ne-puritani. El si-a bazat campania sa electorala pe promisiunea de a le restitui tara lor confiscata de puritani, si invadata de hispanici care refuza sa se integreze în cultura lor. Sloganul lui, America First!, trebuie sa fie înteles ca fiind restaurarea «visului american», acel de a face avere, în acelasi timp contra proiectului imperialist puritan si contra iluziei multiculturalismului.

Apararea lui Bill of Rights include dreptul de a se manifesta, inclusiv pentru grupurile extremiste (1-ul amendament), si acel al cetatenilor purtînd arme, pentru a rezista exceselor posibile ale Statului federal (al 2-lea amendament). Este deci perfect legitim ca presedintele Trump sa fi sustinut dreptul de a se manifesta al grupurilor rasiste la Charlottesville, si sa fi afisat sprijinul lui, lui National Rifle Association (NRA). Aceasta filozofie politica poate parea a fi absurda pentru cei ne-Statele-Unite, ea nu corespunde mai putin Istoriei si culturii acestei tari.

Cele doua principale puteri ale unui presedinte US sunt:
 numirea a mii de înalti-functionari ;
 determinarea de obiective militare.

Însa se pare ca Donald Trump nu dispune decît de o duzina de credinciosi pentru miile de posturi, si ca Pentagonul îsi are deja doctrina sa strategica. El trebuie deci sa distingã deciziile capabile pentru a face sa se clatine sistemul, si sa se rezerve pentru ele.

De la sosirea sa la Casa-Alba, el actioneaza efectiv pentru:
 a dezvolta economia si a inhiba finanta;
 a dezmembra «Imperiul american», si a restaura Republica, adica Interesul general;
 a apara identitatea WASP, si a expulsa pe acei dintre hispanici care refuza sa se integreze culturii Statelor-Unite.

În acest mod, Donald Trump la numit pe Jerome Powell, în fruntea lui Federal Reseve Bank. Pentru prima data, presedintele acestei institutii nu va fi un economist, dar un jurist. Functiunea lui va fi de a pune capat politicii monetariste si regulilor în vigoare de la înfrîngerea US în Vietnam, si sfîrsitul convertirii dolarului în aur. El va trebui sa conceapa noi regulamente care repune capitalul în serviciul productiei si nu al speculatiei.

Reforma fiscala a lui Donald Trump va trebui sa suprime tot tipul de exonerari, si sa faca sa cada taxele asupra intreprinderilor, de la 35 la 22%, chiar 20%. Expertii sunt împartiti pentru a sti ce clase sociale ea va profita. Unicul lucru sigur este ca legata de reforma vamei, ea va face sa piarda rentabilitatea lor, fata de nenumarati functionari mutati, si va conduce la repatrierea a diferite industrii.

Pe plan international, el a pus capat recrutarii de noi jihadisti, si sprijinului pe care l-il ofereau Statele, cu exceptia Regatului-Unit, al Qatarului si al Malasiei, care continua aceasta politica. Dimpotriva, el nu a oprit implicarea societatilor trans-nationale si a înaltilor-functionari internationali în organizarea si finantarea jihadismului.

Mai degraba decît de a disolva OTAN-ul, asa cum si-a imaginat initial, el l-a transformat impunîndu-i sa abandoneze uzanta terorismului ca metoda de razboi, si l-a constrîns sa devina el însasi o alianta anti-terorista.

Donald Trump a retras de asemenea Stateler-Unite din Tratatultranspacific, imaginat contra Chinei. Ca multumire, Pekin-ul a scazut în mod considerabil drepturile lui de vama, dînd dovada ca este posibil sa se substitue cooperarea între State, înfruntarii precedente.

În materie interna, presedintele Trump l-a numit pe judecatorul Neil Gorsuch la Curtea Suprema, instanta însarcinata de a face sa evolueze interpretarea Constitutiei, Bill of Rights inclusiv. Este un magistrat celebru pentru studiile lui asupra sensului original al acestor texte, si ca atare, capabil sa restabileasca angajamentul asupra creatiei Statelor-Unite.

În 1998, Igor Panarin, în acel timp unul intre directorii serviciilor secrete ruse, prognostica razboiul civil si împartirea Statelor-Unite în sase State distincte în jurul lui 2010. Cu toate acestea, lovitura de Stat din 11-Septembrie 2001 a amînat acest termen. În 2012, jurnalistul Colin Woodard reactualiza datele lui Panarin. El constata ca mobilitatea Statelor-Unite le condusese sa se regrupeze în unsprezece comunitati culturale separate si coexistente, negrii ne-formînd comunitate, însa fiind în acelasi timp integrati si discriminati în sînul a doua dintre aceste unsprezece comunitati.

Totusi, daca acest bilant este foarte satisfacator pentru alegatorii presedintelui Trump, este înca prea devreme pentru a sti daca el va înlesni integrarea a non-WASP, sau dimpotriva, daca el va provoca expulsarea lor din comunitatea nationala. Conform geopoliticianului mexican Alfredo Jalife-Rahme, doua treimi din hispanici care nu vorbesc engleza în Statele-Unite, locuiesc în California, un vechi teritoriu mexican. Mare va fi tentatia pentru Donald Trump de a rezolva problema culturala si demografica a tarii sale, favorizînd secesiunea acestui Stat, acest «Cal-Exit». În acest caz, Casa-Alba va trebui sa abordeze problemele puse de pierderea industriei spectacolului de la Hollywood, software-ul de la Silicon Valley, si mai ales al bazei militare de la San Diego. Operatiunea dusa de Casa-Alba si de releele sale contra Hollywood-ului cu ocazia afacerii Weinstein, pare sa indice ca acest procesus este deja în curs.

Secesiunea Californiei va putea anunta o dezmembrare etnica a Statelor-Unite, pîna a se reîntoarce la teritoriul lor initial de 13 State, care au adoptat Constitutia, Bill of Rights inclusiv. Este în tot cazul ipoteza de lunga durata a geopoliticianului Igor Panarin.

Traducere
Light Journalist