28 Aralık 2017’de Horasan’da (İran’ın Afganistan sınırındaki bölgesi) büyük gösteriler düzenlendi. Protestocular işsizlik, hükümetteki yolsuzlukları ve yaşam düzeyindeki kötüleşmeyi kınadılar.

Etkilenen başlıca şehirler Meşed (İmam Rıza’nın Türbesinin bulunduğu ülkenin üçüncü büyük yerleşimi), Bircand, Kaşmar ve Nişapur oldu.

Ulaşılabilen görüntülere göre kitleler « Gazze’de değil, Lübnan’da değil, ben İran’da yaşıyorum! », « Ruhani’ye ölüm! » ve bazı yerlerde « diktatöre ölüm! » sloganlarını haykırdılar.

Batılı medyaların sunduğunun aksine bu gösterilerin 2009’deki « Yeşil Devrim » ile hiçbir ilgisi yok. O dönem Mahmut Ahmedinejad’ın devrilmesi ve yerine Amerikan yanlısı birinin getirilmesi söz konusuydu. Protestolar hemen hemen sadece Tahran ve İsfahan’da düzenleniyordu. Özellikle sıkıntısı olmayan burjuvaların olgusuydular. Son olaylara ise aksine çok daha fazla halk katılmaktadır. Gösteriler özellikle 5+1 mutabakatı imzalanır imzalanmaz yaptırımların kalkacağı sözünü veren Şeyh Hasan Ruhani’yi hedef almaktadır. Oysa mutabakat imzalanmış olmasına karşın yaptırımlar hiçbir zaman kaldırılmadı. Aynı şekilde çevresindekilerin inanılmaz bir şekilde zenginleşmesi konusunda da eleştirilmektedir. İkinci olarak protestocular Devrimin Rehberi Ayetullah Ali Hamaney’i hedef almaktadır. Onu Cumhurbaşkanına destek olmamak ve tüm çabalarını sadece Filistinlilerin, Hizbullah’ın ve Suriye’nin savunmasına harcamakla suçluyorlar. Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın (ki yakınlarının seçimlere katılımı yasaklanmıştır) taraftarları da göstericilerin saflarına katıldılar.

Polis göstericilere karşı çok hoşgörülü davrandı: besicler (motorlu polisler) göstericilere karşı dayanışma gösterdi. Meşed’te kendilerini alkışlayan kitlenin ortasında yer aldılar.

İşsizlik oranı resmi rakamlarla % 12 ama ülke topraklarında çok eşitsiz bir şekilde dağılmış durumda. Horasan’da çok daha yüksek oranlarda olduğu söyleniyor.

Çeviri
Osman Soysal