Voltaire Network

Demonstrasjoner mot regjeringen i den iranske regionen Khorasan

+

Den 28. desember var det store demonstrasjoner i Khorasan (regionen i Iran som ligger ved Irans grense mot Afghanistan). De som protesterte fordømte arbeidsløshet, korrupsjon i regjeringen og dårligere levestandard blant befolkningen.

De største byene der det ble demonstrert er Mashhad (helligdommen til imam Reza og landets tredje viktigste by), Birjand, Kashmar og Nishapur.

Etter det vi kan se på fjernsynsbilder ropte mengden: «Ikke i Gaza, ikke i Libanon, mitt liv er i Iran!», «Død over Rouhani», og noen steder «Død over diktatoren».

I motsetning til hvordan vestlige medier framstiller det, så har ikke disse demonstrasjonene noen sammenheng med «Den grønne revolusjon» i 2009. Den gang var målet å fjerne president Mahmoud Ahmadinejad, og erstatte han med en leder som støttet USAs interesser. Da ble det nesten bare protestert i Teheran og Ispahan. Og de var for det meste uttrykk fra det velhavende borgerskapet.

Som en kontrast kom de nylige protestene fra folk flest. Og demonstrasjonene er i hovedsak rettet mot Sheikh Hassan Rouhani. Han hadde lovet at med en gang 5 + 1-avtalen hadde blitt undertegnet, så skulle sanksjonene mot Iran lettes. Men selv om traktaten nå er blitt undertegnet så har sanksjonene ennå ikke blitt fjernet - ikke i det hele tatt.

Folk bebreider også Rouhani for de utrolige verdiene som er blitt sprøytet inn i hans omgangskrets.

For det andre protesterer demonstrantene mot Revolusjonsrådet, mot Ayatollah Ali Khamenei. De anklager han for ikke å holde presidenten i ørene og ber han fokusere på å forsvare det palestinske folket, Hizbollah og Syria. Tilhengerne av den tidligere presidenten Ahmadinejad (hvis slektninger er blitt forbudt å delta i valg) har sluttet seg til demonstrantene.

Politiet har vist seg å være svært tolerante: politimenn på mopeder har gått sammen med demonstrantene. I Mashhad gikk de rett inn i folkemengden og applauderte dem.

I Iran er arbeidsløsheten offisielt på 12 %, men den er ujevnt fordelt rundt om i landet. Den er nok mye høyere i Khorasan-regionen.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

Voltaire Network

Voltaire, internasjonal utgave

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.