« Halen tüm Ortadoğu semalarında F-35’lerle uçmaktayız ve bunlarla bugüne kadar iki farklı cephede, iki kez saldırı düzenledik »: İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Amikam Norkin 22 Mayıs 2018’de Herzliya’da (Tel-Aviv’in banliyösü) halen sürmekte olan ve İtalya dahil 20 ülkenin hava kuvvetlerinin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen « Hava Üstünlüğü » konferansında bunları söylemektedir.

General, F-35’lerin nerede kullanıldıklarını belirtmemekle birlikte söz konusu saldırılardan birinin Suriye’de gerçekleştirildiğini ima etmiştir. Bunun dışında Lübnan’da Beyrut semalarında uçan İsrail’e ait F-35’lerden birinin fotoğrafını göstermiş, ama bunların daha önce İran’da taarruz haricindeki görevlerde de kullanıldığı kesindir.

ABD’nin Lockheed Martin şirketi önderliğinde yürütülen F-35 programının 12 « küresel ortağı »ndan biri olan İsrail, Adir (güçlü) olarak yeniden adlandırdığı beşinci nesil yeni avcı uçağını satın alan ilk ülke olmuştur. Bugüne kadar sipariş verdiği 50 adet F-35’in dokuzunu teslim almıştır. Bunların tümü konvansiyonel iniş kalkışlıdır ve toplamda 75 adet uçak satın alması olasıdır. Bu gerçekçi bir hedeftir zira İsrail, Amerika Birleşik Devletleri’nden her yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık askeri yardım almaktadır.

İlk İsrailli F-35 pilotlarının eğitim süreci, Arizona’daki U.S. Air Force’a ait Luke Üssünde Temmuz 2016’da başladı. ABD’de harekat niteliği elde etmek için üç ayı aşan bir eğitim aldıktan sonra, İsrail’de birkaç ay süren « gerçek uçuş » eğitimi almaları gerekmektedir. Bugüne kadar 30 pilot eğitildi. 6 Aralık 2017’de İsrail Hava Kuvvetleri ilk F-35 uçak filosunun harekata hazır olduğunu açıkladı.

İsrail aynı zamanda silah sanayiyle birlikte de F-35 programına katılmaktadır. Israil Aerospace Industries avcı uçağının kanatlarını; Elbit Systems-Cyclone uçak gövdesi bileşenlerini; Elbit Systems Ltd tüm F-35 pilotlarının kullanacağı üçüncü nesil kaskları için bir display geliştirmektedir. General’in F-35’in nihayet « combat proven » (muharebede denenmiş) olduğunu duyurması pratik bir ilk etkiye de neden olmuştur: çok sayıda teknik sorunla karşılaşan ve programın zaten devasa boyutlara ulaşan bütçesini daha da şişiren ek masraflara yol açan sürekli modernizasyonlar gerektiren F-35 programı için bir itici güç oluşturmuştur. Avcı uçağının software kompleksi bugüne kadar 30’dan fazla kez değiştirildi ve hala da geliştirilmeye ihtiyacı vardır.

Dolayısıyla General Norkin’in açıklaması özellikle « Hava Üstünlüğü » Konferansındaki konuşmacılardan biri olan Lockheed Martin’in delege yöneticisi Marillyn Hewson tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

İsrail’in F-35’leri gerçek savaş faaliyetinde kullandığına yönelik açıklaması aynı zamanda İran’a yönelik bir uyarı işlevi de görmektedir. İsrail’in satın aldığı F-35A uçakları, başta nihai üretim aşamasında olan ve ABD’nin İtalya ve başka Avrupa ülkeleri dışında, 100 ila 400 nükleer silahlık varlığıyla Ortadoğu’daki tek nükleer güç olan İsrail’e de teslim edeceği kesin olan hassas güdümlü yeni B61-12 bombaları dahil özellikle nükleer silahların kullanımı için tasarlanmışlardır.

İsrail’in nükleer güçleri, her ne kadar İttifakın üyesi olmasa da, Brüksel’deki NATO karargahında bir daimi misyona sahip İsrail ile yürürlükte olan « Bireysel İşbirliği Programı » kapsamında NATO’nun elektronik sistemine entegredir. Bu kapsamda İtalya, Fransa, Yunanistan ve Polonya, ABD ile birlikte, İsrail tarihinin en büyük uluslararası hava muharebe tatbikatı olan ve nükleer taarruz denemelerinin de gerçekleştirildiği Blue Flag 2017’ye katılmışlardır.

Çeviri
Osman Soysal
Kaynak
Il Manifesto (İtalya)