5+1 mutabakatını imzalayan Şeyh Hasan Ruhani yönetimi, Ahmedinejad Hükümeti tarafından geliştirilen yaptırımları delme sistemini tasfiye etmişti. ABD’de bloke edilen 400 milyon doları serbest bıraktırmayı başardıktan sonra, uluslararası ticareti yeniden başlatmak için mutabakatın uygulanmasını bekliyordu. ABD’nin mutabakattan geri çekilmesi ve yeni yaptırımların uygulanacağının açıklanması ülkede paniğe ve ekonominin çökmesine yol açtı.

ABD’nin İran’ın metal, para birimi, borçlanması ve otomobil ürünlerine yönelik yaptırımları 7 Ağustos’tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bankacılık ve petrol sektörlerine ilişkin olanları ise 5 Kasım’dan itibaren uygulanacak.

Bu tarihler yaklaşırken İran ekonomisindeki çöküş daha da hızlandı. 2017 yılında 1 dolar karşısında 42 000 Riyal alınırken, Temmuz 2018 sonunda 1 dolar 110 000 Riyal’i geçmiş durumdadır. Ülkede yedi aydan beri yolsuzluk ve kötü yönetimden dolayı Ruhani Hükümeti’ne karşı gösteriler yoğunlaştı. Kamuoyuna kapalı olarak gerçekleştirilen bir mahkeme kararıyla eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad zorunlu ikamete ve onun Cumhurbaşkanı Yardımcısı 15 yıl hapse mahkum edildi.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong-un ile yaptığı gibi, tehdit ve aşağılamalardan sonra müzakere sürecine geçen ABD Başkanı Donald Trump, 30 Temmuz’da İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’ye ön koşulsuz bir zirve önerisinde bulundu.

Ruhani yönetimi ise bu gişirimi ancak ABD’nin 5+1 nükleer mutabakatını (JCPoA) kabul etmesi koşuluyla kabul edebileceği yanıtını verdi.

İran Meclise Başkanı Ali Laricani hükümeti müzakerelere kapıyı kapatmama çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, gizlice 2011’deki 5+1 mutabakatı ve Ruhani’nin seçilmesi sürecinin başlatıldığı Umman’a gitti. Ardından Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmek üzere Washington’a gitti.

Çeviri
Osman Soysal