Rusia va furniza Siriei, în următoarele 14 zile, sisteme moderne de rachete AA, S-300/PMU2, cu raza de acțiune de 250 km. Rachetele în sine, garantează și nu prea, securitatea aeronavelor și obiectivelor militare terestre, rusești și siriene. Ele nu sunt cele mai importante elemente ci arhitectura de ansamblu pe care rușii o crează în jurul spațiului aerian sirian.

Numai că odată cu acestea vor fi livrate echipamentele rusești cele mai moderne pentru managementul spatiului aerian, cunoscute ca C4I sau de automatizare a conducerii. Ceea ce pentru armata siriană înseamnă un pas uriaș, prin sporirea preciziei de 50 ori. Întrucât rachetele siriene mai vechi, din perioada sovietică ( S-200, S-75, S-125 etc) nu vor mai fi lansate la nimereala, devenind aproape la fel precise ca și S-300.

Rolul sistemelor de automatizare a conducerii este unul de interfata, necesară acțiunii simultane a unităților de aviație și de apărare AA siriene. La care se adaugă acum și cele rusești.

1. Odata descoperită o țintă aeriană de un către un radar din Siria, sistemul automatizat afișează informația tuturor radarelor de descoperire și dirijare ale aviației și rachetelor/artileriei AA siriene și rusesti.

2. La toate unitatile de rachete AA și de aviație vânatoare siriene, vor fi introduse computere integratoare rusești cu servere de memorie ce înmagazinează amprenta radar a tuturor țintelor aeriene, inclusiv a rachetelor de croazieră și a avionului F-35.

3. Odată identificate, țintele aeriene sunt introduse și repartizate de la displayul sistemului automatizat central al comandamentului categoriei de forte armate siriene. Totul fiind automat supervizat de șeful contingentului rusesc din Siria.

4. Toate țintele aeriene ( curse civile, avioane militare rusești, siriene și străine ) sunt afișate prin simboluri, în culori, de la indigo, trecînd prin albastru, verde, galben, oranj și roșu funcție de gradul de periculozitate al acestora. Creând astfel și ordinea de prioritate în atacarea celor ostile.

5. Computerele de dirijare rusești care vor fi introduse la toate unitățile de aviație și rachete AA siriene, extrapoleaza traiectoria țintelor repartizate, prognozand ținta terestră vizată de inamic. Făcând totodată calculele pentru introducerea în lupta, a fiecarui avion de vânatoare disponibil și a fiecărei rachete AA.

6. Avioanele și rachetele AA siriene sunt dirijate printr-o linie de date, imposibil de bruiat.

7. Sistemele automatizate de conducere mai dispun de un echipament de contracarare a bruiajului care calculează, prin metoda triangulatiei, coordonatele țintei aeriene generatoare de bruiaj. Armata siriană va mai primi de la ruși echipamente specializate în acest domeniu. Rezultatul este urmărirea cu maximă precizie a evoluției generatoarelor de bruiaj și eliminarea țintelor false.

8. Pe teritoriul sirian, Rusia va disloca echipamente de bruiaj a navigației prin satelit (GPS ), a radarelor aeriene, navale, liniilor de date și comunicații a tuturor mijloacelor de atac îndreptate împotriva Siriei, din Marea Mediterană.Monitorizarea și controlul spațiului aerian sirian va fi centralizată. La fel și facilitățile și capabilitățile de reacție ale apărării antiaeriene.Rachetele de croazieră "invizibile" britanice Storm Shadow, cele franceze Scalp și americane JASMM și cele neinvizibile Tomohawk, lansate în aprilie, se ghidează prin GPS. Ghinion. Acum nu vor mai atinge nicio țintă în Siria pentru că vor fi bruiate.

9. Cel mai probabil sistemul de automatizare a conducerii va fi Polyana D4M1. Acesta poate acoperii AA o arie de 800 × 800 km ( cam cât Franța ), urmărește 500 de tinte aeriene + rachete balistice și angajează 250 dintre ele. Integrează peste 14 divizioane de rachete AA cu rază mare S-300, medie și scurtă de acțiune, indiferent de generație. Timpul de intrare în acțiune : 1-3 secunde.

10. Odată integrat în armata siriană acest sistem de management al spațiului aerian, similar celor existente în armata rusă, americană, britanică, franceză sau israeliana, poate declanșa ofensiva asupra teroriștilor din provincia Idlib, fără să se teamă de represaliile americane, britanice, israeliene și franceze. Și din această perspectivă agresiunea externă a Siriei, acoperită prin termenul de " război civil" se va încheia rapid.

România a cumpărat 7 baterii AA de tip Patriot în valoare de 3,6 miliarde de euro. Fără a achiziționa și un sistem de automatizare a conducerii. În caz de război vom păți ca în 1989, sute de lansări de rachete pe ținte false.