Rus Vostok-2018 askeri tatbikatları 11 ila 17 Eylül arasında Sibirya ve Uzak Doğu’da gerçekleştirildi. Medya kuruluşları tatbikata 300 000 asker, 36 000 zırhlı araç, 1 000 uçak, 6 000 paraşütçü ve 80 savaş gemisi katıldığını kaydettiler. Rusların 1981’den beri gerçekleştirdiği en büyük tatbikat oldu.

Söylenmeyenler

Temel hedef Rusya Federasyonunun sivil ve askeri yetkililerinin hazırlık ve savaş durumunda küresel ölçekte tepki verme durumunu kontrol etmekti. Tatbikat bünyesine ilk kez dahil edilen ve mali ve insani kaynakların tüketiminin önemli ölçüde arttırılmasını gerektiren bu kavram, eğer Rusya saldırıya uğrayacağına ilişkin ipuçlarına sahip olmasaydı yürürlüğe sokulmazdı.

Tatbikatlarda gerçekleştirilen ilk test ülkenin siyasi-askeri yapısıyla ilgiliydi ve Rusya’nın merkezi ve Doğusundaki stratejik komutanlıkların operasyonel ve stratejik düzeyde seferberlik açısından örgütlenme yeteneğinin değerlendirilmesinden ibaretti. İkinci test, karargah ve askere alma merkezlerinden uzakta, operasyonel ve stratejik düzeyde hızlı konuşlanma yeteneğinin denetlenmesini hedefliyordu.

Ordu istihbarat servisi sayesinde Rusya’nın ABD’nin İNF anlaşmasından (karada konuşlu kısa ve orta menzilli nükleer balistik füzeleri yasaklayan) çıkacağını aylar öncesinden bildiği aşikardır. ABD’nin Romanya ve Polonya’da bulunan, Ticonderoga sınıfı AEGİS seyir füzesi sisteminden türetilen VLS MK-41 tipi « balistik füze kalkanları », W80 nükleer başlıklarıyla donanmış Tomahawk seyir füzelerini fırlatma yeteneğine sahiptir.

Normal şartlarda ABD seyir füzeleri, Rusya’nın başkentine doğru yönelen iki yönde büyük ölçekli bir hava-kara saldırısı öncesi aşamada Moskova’yı hedef almaya yöneliktir. Her ikisidi Avrupa’nın askeri eylem sahnesine ait olan Baltık Denizinden Karadeniz’e stratejik yönelimler söz konusudur. Bu da, NATO’nun Rusya’nın Batı ve Güney-batı sınırlarından olası bir saldırısının işareti olabilir.

Tamamen savunma amaçlı olan Vostok-2018 tatbikatının aksine, NATO’nun Norveç’te düzenlendiği Trident moment 2018 tatbikatı, yıldırma amaçlı gerçekleştirilen yüksek saldırı düzeyine sahip bir tatbikattır. Atlantikçi sefer gücü, Rusya’nın Kuzey kıyılarıyla aynı iklim koşullarında çıkarma harekatları gerçekleştirme eğitimi yapmaktadır. Bu güç, 50 000 katılımcı, 250 uçak ve ABD’ye ait bir uçak gemisi ve üç amfibi çıkarma gemisi (helikopter gemisi) olmak üzere 65 gemiden oluşmaktadır.

Rusya için her gün derinleşen ve yüzleşmek zorunda olduğu yeni bir paradigmanın ortaya çıktığını tespit edebiliriz. Bu aşamadan sonra işler nasıl gelişecektir?

Çeviri
Osman Soysal