Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (Fransızca kısaltmasıyla PESD) kapsamında, Avrupa Birliği, Birliğin Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye bağlı olarak çalışan küçük bir istihbarat servisine sahiptir. Bu birimin uydu verilerini temel alarak sentez notları üretmekle sınırlı olduğu ama insana dayalı casusluk yeteneğine sahip olmadığı belirtiliyor.

Birlik, artık bir Yapılandırılmış Daimi İşbirliği (PESCO) alakart programına sahiptir. Bu program, Lizbon Sözleşmesi tarafından öngörülmüş olsa da ancak 2017 yılında yürürlüğe girmiştir. Daha henüz Avrupa Ordusu ortada iken, ortak yeteneklerin oluşturulması söz konusudur. PESCO uzlaşmayla değil ama Fransız-Alman çiftine veto yetkisi tanıyan, nitelikli çoğunluk karmaşık sistemiyle çalışmaktadır.

Danimarka, Malta ve Birleşik Krallık dışındaki Avrupa Birliği üye ülkeleri, 19 Kasım 2018’de Kıbrıs’ta konulu ve Yunanistan yönetiminde bir casusluk okulunun kurulmasını bu kapsamda kararlaştırmışlardır.

Bu girişim, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden çıktığı dönemde gündeme gelmektedir. Bugüne kadar Londra bu projeyi engellemişti çünkü Avrupa Birliği’ninkileri değil ama « Beş Gözler » (Avustralya, Kanada, ABD, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık) kapsamındaki kendi istihbarat örgütlerini muhafaza etmek niyetindeydi.

Dolayısıyla farklı üye devletlerin, ortak yöntemlerde buluşmak üzere, kendi ulusal kültürlerini aşmaları gerekecektir. Bazı devletler Kıbrıs merkezli bir okulun özellikle İngiltere, Türkiye, İsrail ve Rusya tarafından izleneceğini düşündüğünden, bu süreç daha da zor olacaktır.

Çeviri
Osman Soysal