În ultimii 2-3 ani, Uralvagonzavod a început să modernizeze vechile tancuri T-80 BV/UD aducîndu-le la un standard superior tancului T-72 B3, recent modernizat. A rezultat varianta T-80 BVM.

Odata lansată o rachetă antitanc inamică, se desconspiră și amplasamentul său în teren. De aceea, tancul T-80 BVM a fost prevăzut cu un nou sistem de control al focului, utilizând display-uri, camere termale, telemetru laser cu rază de 7.500m. Aceste echipamente ajută echipajul să deschidă focului imediat si să lovească cu precizie lansatoarele de rachete antitanc, înainte de a-și schimba poziția.

Gradul de protecție a T-80 BVM a crescut cu 50 % față de T-80 BV. T-80 BVM are patru tipuri de blindaj care împiedică nimicirea lui. Primul este cel al carcasei de oțel al tancului, al doilea este blindajul suplimentar care a fost îmbunătățit cu plăci din materiale compozite de generatia a III-a, turnate peste carcasa tancului. Proiectilele și rachetelele antitanc explodează în plăcile de materiale compozite, consumînd energia cinetică înainte de luarea contactului cu blindajului propriu-zis, pe care-l avariaza, fără să-l topească și perforeze.

Cel de-al 3-lea tip de protectie are rolul de a detecta rachetele antitanc de la distanță, orbind capetele de dirijare. T-80 BVM utilizează două sisteme de lansare a grenadelor cu suspensii de aerosoli.

Cel de-al 4-lea tip de protecție este blindajul reactiv (ERA explosive reactiv armour) și utilizeaza o nouă încărcătură explozivă, eficeintă împotriva loviturilor antitanc cu focoase în tandem și de tip sabot. Acesta detectează, interceptează și detonează muniția antitanc, la o distanta de 2-3 m de tanc.

Tancurile americane M1 A2 Abrams, utilizate de Arabia Saudită în Yemen au fost nimicite datorită lipsei blindajului suplimentar și a celui reactiv. Abia acum, armata SUA dotează tancurile M1 A2 cu blindaj reactiv din Israel.

Pe T-80 BVM au fost montate noi turbine GTD1250, cu echipamente DEC ( digital engine control ), care reduc consumul de carburant cu 50 % la relanti și cu 20 % în regim de marș. Pe țeava tunului cal. 125 mm de pe T-80 BVM poate fi lansată toată gama de proiectile și în plus, rachete antitanc dirijate.

Întrebarea care se pune este aceea : de ce s-a preferat modernizarea unui tanc apărut în era sovietică, cînd se află în testare cel mai modern tanc T-14 Armata ? La temperaturi de - 30 de grade Celsius, tancurile cu motoare diesel au nevoie de 45 de minute, pentru a pornire, încălzirea uleiului și începerea deplasării. Tancurile cu motoare reactive au nevoie de 1 minut. Singurele tipuri de tancuri cu motoare reactive sunt M1 A2 Abrams american și T-80 rusesc. Diferența fiind o mobilitate sporită a lui T-80 care e cu 15 tone mai ușor decât M1 A2.

Tancurile T-80 nu se mai produc din 1992, circa 3.000 de tancuri fiind conservate și stocate. 62 de tancuri T-80BVM au participat la exercițiile ”Zapad-2017”.

Armata rusă a decis ca 300-400 de tancuri T-80BVM sa intre în dotarea Corpului 14 Armată-Arctic al Rusiei, întrucît sunt cele mai potrivite pentru condițiile Arctici. Ele vor acționa în sprijinul Flotei ruse a Nordului, pentru apărarea țărmurilor din regiunile Murmansk, Arkhangelsk și Nenets.