ABD, 5nci nesil F-35 uçağını geliştirmeye çok büyük yatırım yapmıştır. Önümüzdeki on yıl içerisinde, 2 400’ü ABD Ordusu, gerisi de ihracata yönelik olmak üzere, 5 000 adet uçak üretmeyi öngörmektedirler. Bu yüzden ABD havacılık alanında başka hiçbir teknolojiyle ilgilenmemektedir.

Üretim zincirini bu uçağın ihracatına müsait kılmak üzere, Rus Ordusunun tedarik planı sadece 12 adet Su-57 « hayalet » uçağının alımını öngörmektedir. Hepsi de « hayalet » olma özelliğine sahip MiG-41 avcı, PAK TA nakliye ve PAK-DA bombardıman uçakları projeleri dondurulmuştur. Buna karşın var olan Tu-160 ve Tu-22M3 uçakları geliştirildi. Rusya hala ABD’nin gerisinde midir?

Eylül 2018’de İnstagram’da, Suriye üzerinde, Ruslara ait bir Su-35 S’in kızılötesi vizörüne yakalanan ABD’ye ait bir F-22 « hayalet » uçağının fotoğrafı yer alıyordu. « Hayalet » özelliğine sahip olmayan Su-35 S, ne F-22’nin, ne de AWACS ya da kara radarına yakalanmadan saldırı konumuna ulaşmayı başarmıştı. Kaynaklarımıza göre, Su-35 S metamalzemelerin kullanıldığı bir deneysel donanıma sahipti.

F-22, B-2 ve F-35’lerin tasarımı bilgisayar tarafından gerçekleştirilmiştir. Gövdedeki birleşme açıları, dalgaları doğrudan verici radar antenine yansıtmak yerine, radarın etrafına yansıtmak üzere tasarlanmıştır. Böylece 5nci nesil uçaklar daha küçük uzaklıklarda (40 km) radarlarca yakalanabilmektedir.

Buna karşın, metamalzemelerin yenilikçi teknolojisi radar dalgalarının % 90’ını emmekte ve var olan tüm uçaklara uygulanabilmektedir. Rusya bu nedenle beşinci nesil uçaklarla çok ilgilenmemiştir.

Metamalzemeler, uçak ve kara radarlarının faaliyet gösterdikleri milimetrik ya da santimetrik dalga boylarında etkili, 1 ila 2 milimetre boyunda, özel elektromanyetik hücreler üzerinde kurulu üç boyutlu yapılardır. Seyrüsefer sistemlerinin, klasik ve uydu iletişimlerinin sinyallerinin alınışını engellemezler.

Bu alandaki araştırmalar, Rusya Bilimler Akademisi Teorik ve Uygulamalı Elektromanyetizma Enstitüsü’nde gerçekleştirilmiştir. Andrey N. Lagarkov, V. N. Semenenko et V. N. Kissel, Ekim 2010’da, metamalzemeler kullanılarak inşa edilen radar sinyallerini emici yapılar alanındaki araştırmalarının sonuçlarını yayınladılar (yüklenebilir sürümü aşağıdadır). Bu teknolojinin uygulamaları 2015 yılından beri Rus askeri uçakları üzerinde denenmektedir.

Rusya eğer metamalzemeler teknolojisi alanında yürüttüğü denemelerde başarılı sonuçlar elde etmeyi başarırsa, çok düşük bir bedelle uçak filosunun tamamını modernize edebilecektir.

Bugüne kadar, radar tarafından « görünmeden » önce düşmanı ilk olarak algılayıp saldırabilme yeteneğine sadece ABD uçakları sahipti. Amerikan savaş uçaklarının üstünlüğü ortadan kaldırıldığında, 50’li yıllardaki savaş manevralarına geri dönülecektir. Bu koşullarda, Su-35, Su-30 ve MiG-35 uçaklarının vektörel gücüne bağlı aerodinamik üstünlükleri, Rus uçaklarına F-22 ve F-35’ler karşısında önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Metamalzemeler teknolojisinin araştırma aşamasında olması, elektromanyetik hücrelerin işleyiş süresinin 100 saati geçmemesi ve bu süre sonrasında değiştirilmeleri zorunluluğu şimdilik sorun yaratmaktadır.

Çeviri
Osman Soysal

titre documents joints


Radar Absorbing Materials Based on Metamaterials

Andrey N. Lagarkov, V. N. Semenenko, V. N. Kissel. Advances in Science and Technology Vol. 75 (2010) pp 215-223, October 2010.


(PDF - 485.9 kio)