Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi beş daimi (ABD, Rusya Federasyonu, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda) ve Genel Kurul tarafından seçilen on üyeden (halen 2018 ve 2019 yılları için seçilen Ekvator Ginesi, Kuveyt, Peru, Polonya ve Fildişi Sahili ve 2019 ve 2020 yılları için seçilen Dominik Cumhuriyeti, Almanya, Endonezya, Güney Afrika ve Belçika) oluşmaktadır.

Güvenlik Konseyi başkanlığı her ay üyelerinden biri tarafından yürütülmektedir. 2019 yılı takvimi Mart ayında Fransa ve Nisan ayında Almanya tarafından yürütülmesini öngörmektedir.

Almanya ve Fransa yayınladıkları ortak bir görüntü kaydında, bu başkanlıkları ortak olarak yürüteceklerini duyurdular.

Somut olarak, daimi temsilcilerden biri ya da diğeri ya da yardımcıları oturumlara başkanlık yapabilecektir; iki büyükelçi « başkanlık açıklamalarını » (yani Konseyin hukuksal değeri olmayan açıklamaları) ortak olarak imzalayacaklardır ve başkanlığı yürüten her devletin düzenlemekle yükümlü olduğu genel görüş oturumunu ortak bir şekilde hazırlayacaklardır.

Büyükelçilerin yerini her an Dışişleri Bakanları ve Almanya için şansölye, Fransa için ise Cumhurbaşkanı alabilecektir.

Tarihte ilk kez iki devlet Güvenlik Konseyi Başkanlığı ortak olarak yürütme kararı almaktadır. Böylece, karşılıklı olarak dış politikalarını desteklemiş olmaktadırlar.

Almanya ve Fransa, G-5 Sahel (Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad) tarafından onaylanan bir ABD operasyonu kapsamında Sahel bölgesinde ortak askeri güçler konuşlandırmışlardır. Resmi görevleri sadece terörle mücadele iken, 5 ve 6 Şubat 2019’da Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby’nin muhaliflerini ortadan kaldırmak üzere müdahalede bulunmuşlardır.

İki devlet bunun dışında aynı şekilde Suriye topraklarında, sözde IŞİD’le mücadele gerekçesiyle ABD ve Kürt vekilleri tarafından yasadışı olarak işgal edilen topraklarda ve El Kaide tarafından yasadışı olarak işgal edilen İdlib eyaletinde gayrimeşru olarak özel kuvvetlerini konuşlandırmışlardır.

Çeviri
Osman Soysal