Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να αναπτύξει μια ειρηνευτική δύναμη στη Συρία για να αποτρέψει μια πιθανή στροφή προς έναν εμφύλιο πόλεμο [1].

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) Νικολάι Bordyuzha, να υποβάλει πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η ειρηνική πρωτοβουλία αντιστέκεται στην προτεινόμενη δυτική στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Bordyuzha ανέφερε αμέσως ότι ο ΟΣΣΑ είναι σε θέση να αναπτύξει στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, μια δύναμη 20.000 καλά εκπαιδευμένων «μπλε σάπκα» (γούνινα καπέλα).

Ο ΟΣΣΑ αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Αυτή η δύναμη θα είχε ως αποστολή να μεσολαβήσει μεταξύ του Εθνικού Στρατού και της ένοπλης αντιπολίτευσης ... και να συλλάβει τους ξένους μαχητές.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, χωρίς εντολή του ΟΗΕ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανέφερε αν η ειρηνευτική δύναμη του ΟΣΣΑ θα ενεργήσει υπό ή χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)