Δίκτυο Βολταίρος

Η ιδιωτικοποίηση του πολέμου

| Ρώμη (Ιταλία)
+
JPEG - 55.6 ko

Ποίο είναι το πιο επικίνδυνο επάγγελμα στις δυνάμεις κατοχής των Ηνωμένων Πολιτειών/ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν; Όχι αυτό του στρατιώτη, όπως θα φαινόταν φυσιολογικό, αλλά του contractor (υπεργολάβος, μισθοφόρος).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το περασμένο έτος, περισσότεροι contractors των αμερικανικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών παρά στρατιώτες του στρατού των ΗΠΑ: 430 κατά 418. Σίγουρα πολύ περισσότεροι, επειδή οι ​​εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν τους θανάτους των μισθωτών εργαζομένων τους. Το ίδιο ισχύει για τους τραυματίες, των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει αυτού των νεκρών. Η πλειοψηφία των νεκρών το 2011 (386 από τους 430 θανάτους) επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν για το Πεντάγωνο, το υπόλοιπο για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την USAID (η ομοσπονδιακή υπηρεσία για την «διεθνή ανάπτυξη», στην ουσία στρατιωτικοποιημένη).

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι έναν αυξανόμενο αριθμό λειτουργιών που εκτελούσαν προηγουμένως οι επίσημοι στρατοί, ανατίθενται σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 113.000 contractors ιδιωτικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν για το Πεντάγωνο, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι περίπου 90 χιλιάδες. Οι contractors είναι κατά 22% πολίτες, το 31% είναι από άλλες χώρες και το 47% είναι Αφγανοί.

Στην ζώνη της αμερικανικής κεντρικής Διοίκησης, η οποία περιλαμβάνει και το Ιράκ, οι contractors του Πενταγώνου είναι πάνω από 150 χιλιάδες. Προστίθενται σε εκείνους, αυτοί που χρησιμοποιούνται από άλλα τμήματα και από τους συμμαχικούς στρατούς, των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος, αλλά σίγουρα μεγαλύτερος.

Αυτοί παρέχονται από ένα ολιγοπώλιο μεγάλων εταιρειών, διαρθρωμένων όπως αληθινές πολυεθνικές. Μεταξύ των πιο ειδικών, η Xe Services Llc (παλαιότερα γνωστή ως Blackwater), που παρέχει «καινοτόμες λύσεις» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες. Η DynCorp International , η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «μια πολύπλευρη παγκόσμια επιχείρηση», ειδικεύεται στην «επιβολή του νόμου, peacekeeping (διατήρηση της ειρήνης) και για επιχειρήσεις για την σταθερότητα».

Με προσωπικό δεκάδων χιλιάδων ειδικών, αυτή η Ανώνυμη Εταιρεία του πολέμου έχει συσσωρεύσει πλούσια εμπειρία σε μυστικές επιχειρήσεις, από τότε που βοήθησε, για λογαριασμό της CIA, στη δεκαετία του 1980, τον Oliver North να προμηθεύει όπλα στους Κόντρας στη Νικαράγουα, και στη δεκαετία του 1990, πάντα για λογαριασμό της CIA, να εκπαιδεύσει και να οπλίσει την UCK στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτές οι επιχειρήσεις και άλλες, από τις οποίες αναδύεται πλέον η L-3 Communications, επίσης, ασχολούνται με στρατιωτικές επικοινωνίες, την κατασκευή βάσεων, «παροχή ασφάλειας» και «ανάκριση κρατουμένων».

Πολλοί contractors προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες. Άλλοι λειτουργούν ως σωματοφύλακες, μεταφραστές, τεχνικοί σε υπηρεσίες λογιστικής. Ωστόσο, όλοι ανήκουν στον σκιώδη ιδιωτικό στρατό, ο οποίος πλαισιώνει το επίσημο στρατό που αποτελείται όλο και περισσότερο από ειδικές δυνάμεις των οποίων οι δραστηριότητες είναι επίσης μυστικές.

Η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, με την οποία κατεδαφίζεται η δημόσια περιουσία προς όφελος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ελίτ στα χέρια των οποίων βρίσκεται η πραγματική εξουσία, ισχύει επίσης και για τον πόλεμο. Με το πλεονέκτημα ότι η ροή του αίματος, σαν καρστικό ποτάμι, κυκλοφορεί υπόγεια, για να σώσει τα προσχήματα και να μην ανησυχήσει η κοινή γνώμη των «μεγάλων δυτικών Δημοκρατιών».

Ωστόσο, αυτές που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί είναι οι δαπάνες για τον πόλεμο, οι οποίες καταβάλλονται από δημόσιους πόρους, γεγονός που αυξάνει το χρέος που πέφτει στην ππλάτη της πλειοψηφίας των πολιτών. Αναγκασμένοι να πληρώνουν τις «καινοτόμες λύσεις» της Xe Services Llc.

Πηγή
Il Manifesto (Italie)

Απέτυχε το πραξικόπημα του Ομπάμα στη Βενεζουέλα
Απέτυχε το πραξικόπημα του Ομπάμα στη Βενεζουέλα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο οργάνωσαν την «Επιχείρηση Ιεριχώ».
 

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο Ντόναλντ Τράμπ, μόνος απέναντι σε όλους
Ο Ντόναλντ Τράμπ, μόνος απέναντι σε όλους
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος