Δίκτυο Βολταίρος

UCK:όποιος τον "σκαλίζει βαθιά" πεθαίνει: Αιφνίδιος θάνατος Ελβετού μυστικού πράκτορα λίγο πριν εκδώσει το πόρισμα έρευνάς του περί UCK

+

Ο Claude Covassi, Ελβετός μυστικός πράκτορας και ιδρυτής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Mécanopolis πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 42 χρόνων

Ως μυστικός πράκτορας στο Τμήμα Ανάλυσης και Πρόληψης της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελβετίας, ο Covassi είχε αναλάβει ως αποστολή να διεισδύσει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα (στα πλαίσια της «Επιχείρησης Μέμφις»). Στη συνέχεια, εικάζεται ότι οι ανώτεροί του του ανέθεσαν την οργάνωση μιας βομβιστικής επίθεσης για την οποία αργότερα θα φέρονταν ως υπεύθυνος ο Hani Ramadan, διευθυντής του Iσλαμικού Κέντρου της Γενεύης. Ο Covassi αρνήθηκε να εμπλακεί σε μια επιχείρηση την οποία προσωπικά θεωρούσε ανέντιμη. Ως αποτέλεσμα της άρνησής του, δεν άργησε να γίνει φυγάς, τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες κατεδίωκαν σε όλη την Ισπανία και την Αίγυπτο,

αλλά τελικά κατόρθωσε να φέρει την υπόθεση ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Ελβετία και να ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με το θέμα. Τελικά, τα μέλη της επιτροπής προτίμησαν να υπάρξει ένας φιλικός διακανονισμός, αποτρέποντας έτσι τη δίωξη τόσο του ίδιου του Covassi, όσο και των αρμόδιων του Τμήματος Ανάλυσης και Πρόληψης της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στη συνέχεια ο Claude Covassi εργάστηκε σε μια εταιρεία παροχών υπηρεσιών ασφαλείας, οργανώνοντας μαθήματα τεχνικών επιβίωσης.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έκανε χρήση των δεξιοτήτων και της πείρας του προκειμένου να ερευνήσει τον ρόλο που παίζουν οι οργανώσεις PJAK και UCK στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Το PJAK είναι κουρδική οργάνωση, η οποία έχει στο ενεργητικό της πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν. Χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γερμανία και έχει μια εταιρεία-λόμπι που την στηρίζει στις Βρυξέλλες. Ο UCK είναι η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση, με μέλη αλβανόφωνους ένοπλους «αντάρτες» και με πλούσιο ιστορικό δράσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο αρχηγός της οργάνωσης Hashim Thaci έγινε πρωθυπουργός του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου. Ήταν ο οργανωτής μιας τρομοκρατικής εκστρατείας στη Σερβία (1997-1999), η καταστολή της οποίας χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα ως αφορμή για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι κομάντος του είχαν εκπαιδευτεί από τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις σε βάση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Επί τέσσερις μήνες, ο Claude Covassi δεχόταν αφόρητες πιέσεις ώστε να αποτραπεί από την συνέχιση της έρευνάς του. Στις 19 Νοεμβρίου 2012, η ελβετική εφημερίδα Le Temps του άσκησε επίθεση μέσω πρωτοσέλιδου άρθρου της, χωρίς να αναφέρεται σε καμιά συγκεκριμένη είδηση, αλλά υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο υποφαινόμενος (Thierry Meyssan) τον είχε προσκαλέσει στο Ιράν (από όπου και ξεκίνησε την έρευνά του για το PJAK).

Πριν από μία εβδομάδα, ο Covassi επρόκειτο να δημοσιεύσει το πόρισμα της έρευνάς του. Δεν πρόλαβε, παρ’ όλα αυτά. Βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του σπιτιού του. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της Γενεύης, ο θάνατός του οφείλεται σε υπερβολική δόση κοκαΐνης.

Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν εάν η χρήση της ναρκωτικής ουσίας έγινε με την θέληση του θανόντος ή μετά από εξαναγκασμό. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί εάν το PJAK και ο UCK είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση του θανάτου του.

Ο Claude Covassi ήταν αγαπητός φίλος και συνεργάτης του Voltaire Network. Ήμασταν σε τακτική επαφή μαζί του και παρακολουθούσαμε στενά το έργο του. Όλοι εδώ στο Voltaire Network εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του.

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος