Σε δέκα ημέρες, η καταστολή των εκδηλώσεων αντι-Ερντογάν μετρά ήδη τρεις νεκρούς και πάνω από 5.000 τραυματίες.

Η τουρκική εξέγερση βρίσκει τις ρίζες της στις ασυνέπειες της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο τελευταίος, αφού παρουσιάστηκε ως «Μουσουλμανοδημοκράτης» (κατά το πρότυπο των «Χριστιανοδημοκρατών»), έδειξε ξαφνικά την πραγματική φύση του με την ευκαιρία των «χρωματιστών επαναστάσεων» της Αραβικής Άνοιξης.

Στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, υπάρχει ένα πριν και ένα μετά αυτής της αντιστροφής.

Πριν, ήταν η αχρήστευση των θεσμών. Μετά ο σεχταρισμός.

Πριν ήταν η θεωρία του Αχμέντ Νταβούτογλου των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές. Η πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία φαινόταν να βγει από τη νάρκη της και να επιστρέψει στην πραγματικότητα.

Μετά, είναι το αντίθετο: Η Τουρκία τα ξαναχάλασε με όλους τους γείτονες της και μπήκε σε πόλεμο εναντίον της Συρίας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Πίσω από αυτή την αλλαγή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια μυστική οργάνωση της οποίας ο Ερντογάν και η ομάδα του ήταν πάντα μέλη, παρά τις διαψεύσεις τους. Αν αυτή η μετατόπιση είναι μεταγενέστερη από αυτή του Κατάρ, χρηματοδότη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, φέρνει την ίδια σημασία: αυταρχικά καθεστώτα, που φαίνονται αντι-ισραηλινά, εμφανίζουν ξαφνικά τη βαθιά συμμαχία τους.

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο δυτικός όρος «Αραβική Άνοιξη» είναι ένα δόλωμα για να πιστέψουμε ότι οι λαοί της Τυνησίας και της Αιγύπτου ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις τους.

Αν υπήρξε όντως μια λαϊκή επανάσταση στην Τυνησία, δεν είχε σκοπό να αλλάξει το καθεστώς, αλλά να επιτευχθεί μια οικονομο-κοινωνική ανάπτυξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι ο δρόμος, διέταξαν στον Ζινεντίν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και στον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ ανέτρεψε και λιντσάρισε τον Μουαμάρ αλ-Καντάφι.

Και πάλι το ΝΑΤΟ και το ΣΣΚ τροφοδοτούν την επίθεση κατά της Συρίας.

Σε όλη τη Βόρεια Αφρική -εκτός στην Αλγερία- τοποθετηθήκαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην εξουσία από την Χίλαρι Κλίντον. Παντού έχουν Τούρκους σύμβουλους επικοινωνίας, ευγενική παραχώρηση από την κυβέρνηση Ερντογάν. Παντού, η «δημοκρατία» δεν ήταν παρά μια εμφάνιση που επέτρεψε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να εξισλαμίσουν τις κοινωνίες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους του ψευδο-φιλελεύθερου καπιταλισμόύ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο όρος «εξισλαμισμός» αναφέρεται στη ρητορική των Αδελφών, όχι στη πραγματικότητα.

Η Αδελφότητα προτίθεται να ελέγξει την ιδιωτική ζωή των ατόμων με βάση αρχών έξω από το Κοράνι. Θέτει υπό αμφισβήτηση τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και επιβάλει μια αυστηρή ζωή χωρίς αλκοόλ και τσιγάρα, και χωρίς σεξ, τουλάχιστον για τους άλλους.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια, η Αδελφότητα έγινε διακριτική, αφήνοντας τη μετατροπή της δημόσιας παιδείας στη φροντίδα της σέκτας του Φετουλάχ Γκιουλέν, της οποίας ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι μέλος.

Παρά το γεγονός ότι η Αδελφότητα διακηρύσσει το μίσος της για τον αμερικανικό τρόπο ζωής, το American Way of Life, βρίσκεται υπό την προστασία των Αγγλοσαξόνων (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ), οι οποίοι είναι πάντα σε θέση να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον εκείνων που τους αντιστάθηκαν. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε εγκαταστήσει στο γραφείο της την πρώην σωματοφύλακά της Ούμα Αμπεντίν (σύζυγος του παραιτηθέντος σιωνιστή βουλευτή Anthony Weiner), της οποίας η μητέρα της Σαλέχα Αμπεντίν διοικεί το παγκόσμιο γυναίκειο παρακλάδι της Αδελφότητας. Μέσω αυτού του συνδέσμου ενεργοποιούσε την Αδελφότητα.

Οι Αδελφοί παρείχαν την ιδεολογία της Αλ Κάιντα, μέσω ενός απ’ αυτούς: τον Ayman al-Zawahiri, τον οργανωτή της δολοφονίας του προέδρου Σαντάτ και νυν ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Al-Zawahiri, όπως ο Μπιν Λάντεν, υπήρξε πάντα πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών.

Ενώ επίσημα θεωρούταν δημόσιος εχθρός, συναντούσε τακτικά με τη CIA στη Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπακού, από το 1997 έως το 2001, επιβεβαίωσε η μεταφράστρια Sibel Edmonds, στα πλαίσια της «Επιχείρησης Gladio B» [1] .

Μια προοδευτική δικτατορία

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι έκοψε τους δεσμούς του με τους Αδελφούς και ότι είχε αποχωρήσει από το κόμμα τους.

Στη συνέχεια, εξελέγη και σιγά-σιγά επέβαλε μια δικτατορία. Συνέλαβε και φυλάκισε τα δύο τρίτα των στρατηγών, κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο Gladio, το μυστικό δίκτυο επιρροής των ΗΠΑ. Και κατάφερε να πάρει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης δημοσιογράφων στον κόσμο. Αυτή η εξέλιξη κρύβεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που δεν μπορεί να κριτικάρει ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο στρατός είναι ο παραδοσιακός θεματοφύλακας του κεμαλικού κοσμικού κράτους.

Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανώτεροι αξιωματικοί ανησύχησαν για την ολοκληρωτική μετατόπιση των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκαναν επαφές με τους ομολόγους τους στη Ρωσία και την Κίνα. Για να σταματήσει αυτή η τάση, πριν να είναι πολύ αργά, δικαστές φρόντισαν να τους θυμίσουν το προ-ΗΠΑ παρελθόν τους.

Αν και οι δημοσιογράφοι μπορούν να είναι, όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα, παρίες, το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης στον κόσμο, παραπέμπει σε μια πολιτική: αυτή του εκφοβισμού και της καταστολής. Με εξαίρεση της Ululsal, η τηλεόραση έγινε ένα επίσημο πανηγυρικό όργανο, ενώ ο γραπτός τύπος πήρε τον ίδιο δρόμο.

«Μηδέν πρόβλημα» με τους γείτονές της

Η εξωτερική πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν εξίσου γελοία.

Μετά από αναζήτηση λύσης των άλυτων προβλημάτων, έναν αιώνα νωρίτερα, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έπαιξε το χαρτί Ομπάμα εναντίον του Νετανιάχου, με την οργάνωση του Στολίσκου της Ελευθερίας προς την Παλαιστίνη [2]. Όμως, λιγότερο από δύο μήνες μετά την ισραηλινή πειρατεία, αποδέχθηκε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας για να πνιγεί η υπόθεση, και επανέλαβε κρυφά την συνεργασία με το Τελ Αβίβ.

Απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ της Αδελφότητας και της Αλ-Κάιντα, η Αδελφότητα είχε τοποθετηθεί στο Marvi Marmara τον Mahdi al-Hatari, νούμερο δύο της Αλ Κάιντα στη Λιβύη και πιθανό βρετανικό πράκτορα [3].

Δημόσιες σχέσεις

Η άνοδος στην εξουσία των Αδελφών στη Βόρεια Αφρική ανέβηκε στο κεφάλι της κυβέρνησης Ερντογάν. Με την εμφάνιση της οθωμανικής αυτοκρατορικής φιλοδοξίας του, αφόπλισε πρώτα τον αραβικό κοινό, και στη συνέχεια συνέταξε την πλειοψηφία του λαού του εναντίον του.

Από τη μία πλευρά, τη κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη ταινία Fetih 1453 , ταινία με φαραωνικό προϋπολογισμό για τη χώρα, η οποία υποτίθεται θα τελούσε την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά ιστορικά παραπλανητική.

Από την άλλη, ο ίδιος προσπάθησε να απαγορεύσει την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά στη Μέση Ανατολή, το Sultan Harem, γιατί η αλήθεια δεν δίνει μια ειρηνική εικόνα των Οθωμανών.

Ο πραγματικός λόγος της εξέγερσης

Ο δυτικός τύπος τονίζει στη σημερινή εξέγερση, επιμέρους σημεία λεπτομέρειας: ένα οικοδομικό σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ το βράδυ, ή δηλώσεις που ενθάρρυνουν τη γεννητικότητα. Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά κάνουν μια επανάσταση.

Επιδεικνύοντας την πραγματική του φύση, η κυβέρνηση Ερντογάν απομακρύνθηκε από τον πληθυσμό της.

Μόνο μια μειοψηφία Σουνιτών μπορούν να αναγνωριστούν στο οπισθοδρομικό και υποκριτικό πρόγραμμα των Αδελφών.

Ωστόσο, περίπου το 50% των Τούρκων είναι σουνίτες, το 20% Αλεβίτες, το 20% είναι Κούρδοι (κυρίως σουνίτες), και το 10% ανήκουν σε άλλες μειονότητες. Είναι στατιστικά σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να αντισταθεί στην εξέγερση στην οποία οδήγησε η πολιτική της.

Ανατρέποντας την, οι Τούρκους δεν θα λύσουν μόνο το πρόβλημά τους.

Βάζουν τέλος στον πόλεμο εναντίον της Συρίας.

Συχνά ανέφερα ότι αυτός ο πόλεμος θα σταματήσει όταν θα εξαφανιστεί ένας από τους ξένους σπόνσορες του. Αυτό θα γίνει σύντομα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα τεθεί τέρμα στην επέκταση των Αδελφών.

Η πτώση του Ερντογάν προαναγγέλλει και την πτώση των φίλων του, του Ghannouchi στην Τυνησία, του Μόρσι στην Αίγυπτο.

Είναι ελάχιστα πιθανό ότι αυτές οι τεχνητές κυβερνήσεις που επιβλήθηκαν με νοθευμένες εκλογές, μπορούν να επιβιώσουν μετά το θάνατο του ισχυρού νοννού τους.

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1« Al Qaeda Chief was US Asset », par Nafeez Ahmed, 21 mai 2013.

[2« Pourquoi Israël a t-il attaqué des civils en Méditerranée ? », et « Flottille de la liberté : le détail que Netanyahu ignorait », par Thierry Meyssan,Réseau Voltaire, 31 mai et 6 juin 2010.

[3Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός διοικείται από τον στρατιωτικό διοικητή της ”, Τιερί Μεϊσάν, Info gnomon politics/Réseau Voltaire, 18 décembre 2011.