Ο Τζον Κέρι και ο Σαούδ ομόλογός του, ο υπέρ-συντηρητικός πρίγκιπας Αλ-Φαϊσάλ.

Ενώ ο Συριακός Αραβικός Στρατός μόλις έχασε την πόλη Ράκκα, αφήνοντας de facto ένα μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας υπό τουρκικό έλεγχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πολλαπλασιάζουν τα αντιφατικά σήματα τους. Επέλεξαν να συνεχίσουν τον πόλεμο μέσω υπεργολάβων η τοποθετούνται έτσι ώστε να επιβάλλουν στους συμμάχους τους τη συμφωνία ειρήνης που διαπραγματεύτηκαν με τους Ρώσους;

Η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία που διαπραγματεύτηκε μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, ποδοπατείται. Πρώτα υπήρξε η καθυστέρηση στην επιβεβαίωση της νέας ομάδας ασφαλείας των ΗΠΑ από τη Γερουσία. Στη συνέχεια, οι αντιφατικές δηλώσεις, για να μη πούμε αλλοπρόσαλλες, του νέου υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι.

Εν πάση περιπτώσει, δύο νέα στοιχεία μπορούν να καθοριστούν.

Η δραστηριοποίηση της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ ενισχύθηκε με την προφανή συγκατάθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, ο Τζον Κέρι επανέλαβε πρώτα δύο φορές τη δέσμευσή του για μια «ειρηνική λύση» στη Συρία.
Όμως, δύο λεπτά αργότερα, ο ίδιος ενέκρινε την αποστολή όπλων από την Σαουδική Αραβία προς την «μέτρια» συριακή αντιπολίτευση. Ο Κέρι επανέλαβε τις αντιφάσεις του κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.

Σε συμβολικό επίπεδο, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δώσει στο Συριακό Εθνικό Συνασπισμό την έδρα της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος τους, ο Σύνδεσμος έχει εξουσιοδοτήσει τα μέλη του να οπλίσουν τους «Σύρους αντάρτες».
Είναι αδύνατο να έχουν ψηφίσει τις εν λόγω αποφάσεις ορισμένα μέλη του Συνδέσμου χωρίς να είχαν εξασφαλίσει προηγούμενα το πράσινο φως από τον κ. Κέρι.

Στο διεθνές δίκαιο, το γεγονός να διεκδικήσεις ή να εγκρίνεις τη μονομερή αποστολή όπλων σε αντάρτικες ομάδες, εκτός αν υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί έγκλημα.
Αν η Συρία κατάθεσε καταγγελία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα κατάφερνε σίγουρα μια καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Αραβικού Συνδέσμου και αρκετών άλλων σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο «Νικαράγουα κατά ΗΠΑ» (1984).

Η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου αφαιρεί οποιαδήποτε αξιοπιστία από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Lakhdar Brahimi. Ο παλιός διπλωμάτης δεν μπορεί πια να ελπίσει να παίζει ως διαμεσολαβητή αφού αντιπροσωπεύει de facto τη μια πλευρά της σύγκρουσης, τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, έστω και αν ο τελευταίος δεν κατέχει ακόμη την έδρα που του έχει ανατεθεί.

Οι Ισραηλινοί έχουν αυξάνει την κολακεία τους για να ξεχαστεί η παρέμβαση τους στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Έχοντας έρθει στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσει το ετήσιο συνέδριο του AIPAC, ο Στρατηγός Εχούντ Μπαράκ πολλαπλασιάσε τις φιλοφρονήσεις προς τις αρχές των ΗΠΑ, βεβαιώνοντας ότι ποτέ οι ΗΠΑ δεν ήταν τόσο κοντά με το κράτος του Ισραήλ.
Ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο τον αφορά, ακύρωσε για πρώτη φορά το ταξίδι του και προτίμησε να παρέμβει μέσω βίντεο για να μη χρειαστεί να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με αξιωματούχους που θα του ζητούσαν λογαριασμό.
Ο καυγάς περιορίστηκε έτσι σε προσωπικό ζήτημα για να μην επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών.

Ο Εχούντ Μπαράκ έγινε δεκτός στο Πεντάγωνο από τον Αμερικανό ομόλογό του Chuck Hagel, με τον οποίο έχει αναπτύξει καλές σχέσεις στο παρελθόν. Το Ισραήλ κατάφερε την αμερικανική βοήθεια (περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) να μην επηρεάζεται από τις περικοπές του προϋπολογισμού. Σε αντάλλαγμα, υποχώρησε στο ζήτημα της Συρίας.
Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζεται ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για κοινά θέματα ασφάλειας, «συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για το συριακό καθεστώς να διατηρήσει τον έλεγχο του επί των χημικών και βιολογικών όπλων στη χώρα του. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον προγραμματισμό έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της δυνητικής απειλής».

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ δεν επιδιώκουν πια «την αλλαγή καθεστώτος» στη Δαμασκό και συμφώνησαν να βοηθήσουν τον Συριακό Αραβικό Στρατό να διατηρήσει τον έλεγχο των χημικών και βιολογικών όπλων του ενώπιον των επιθέσεων των τζιχαντιστών .

Το Ισραήλ αποσύρεται από τη σύγκρουση. Απόδειξη: δύο ημέρες μετά αυτή τη κολωτούμπα, «ανακαλύφθηκε και διαλύθηκε» στη συριακή ακτή ένα ισραηλινό πολύπλοκο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης καιεπικοινωνίας.

Σε τελική ανάλυση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν να απεμπλακούν στρατιωτικά οι ίδιες και το ισραηλινό alter ego τους, ενώ ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους από τον Κόλπο για στρατιωτική κλιμάκωση και διπλωματικό αποκλεισμό .

Είναι ακόμα νωρίς για να προσδιορίσουμε αν παίζουν διπλό παιχνίδι και στήνουν παγίδα στη Ρωσία εις βάρος του συριακού λαού, ή αν ωθούν τους συμμάχους τους του Κόλπου σε αδιέξοδο για να τους επιβάλουν καλύτερα την λύση που διαπραγματεύτηκαν με τη Μόσχα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)