Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τα θύματα της σφαγής στη Γκούτα Δαμασκού είναι παιδιά νομιμοφρόνων αλουϊτικών οικογενειών της Λατάκιας που συνελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου και των οποίων έσφαξαν τις οικογένειες.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ James Clapper ισχυρίστηκε ότι 1.429 άτομα σκοτώθηκαν σε μια μαζική χημική επίθεση σε 12 τοποθεσίες στις 21 Αυγ. 2013 στη Γκούτα της Δαμασκού [1].

Οι γαλλικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να προβούν επιτόπου σε μέτρηση του αριθμού των νεκρών, επιβεβαιώνει ένα αποχαρακτηρισμένο σημείωμα του συντονιστή της υπηρεσίας πληροφοριών AlainZabulon [2]. Ωστόσο, μετρήσανε 281 σε βίντεο, ενώ η γαλλική «μη κυβερνητική οργάνωση» Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέτρησε 355 στα νοσοκομεία.

Οι συμμαχικές υπηρεσίες, όλες αναφέρονται σε βίντεο. Έτσι, οι Αμερικανοί έχουν συλλεχθεί μια εκατοντάδα στο YouTube, ενώ οι Γάλλοι δεν βρήκαν παρά μόνο 47. Οι Ουάσιγκτον και το Παρίσι τα θεωρούν όλα ως αυθεντικά. Όμως, ορισμένα από αυτά στάλθηκαν στις 7:00 π.μ., ώρα Δαμασκού (γεγονός που εξηγεί γιατί φέρνουν την ημερομηνία της 20ης Αυγούστου στο YouTube, το οποίο εδράζεται στην Καλιφόρνια), αλλά με έναν ήλιο σχεδόν στο ζενίθ, γεγονός που συνεπάγεται ότι γυρίστηκαν εκ των προτέρων [3].

Όλοι οι παρατηρητές έχουν επισημάνει το υψηλό ποσοστό παιδιών μεταξύ των θυμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέτρησαν 426 ήτοι περισσότερο από το ένα τρίτο. Μερικοί, αλλά ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες ούτε οι αντίστοιχες γαλλικές, δεν ανησύχησαν όταν διαπίστωσαν ότι όλα τα παιδιά είχαν σχεδόν την ίδια ηλικία και ότι δεν υπήρξαν οικογένειες για να τα κλαίνε. Πιο παράξενο ακόμα, τα αέρια σκότωσαν παιδιά και ενήλικες άνδρες, αλλά απέφυγαν τις γυναίκες… (εκτός από 2).

Η ευρεία διάδοση των εικόνων των θυμάτων από τα δορυφορικά κανάλια επέτρεψε σε αλαουϊτικές οικογένειες των περιχώρων της Λατάκιας να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους που είχαν απαχθεί πριν από δύο εβδομάδες από «αντάρτες». Αυτή η αναγνώριση πήρε χρόνο, επειδή υπάρχουν ελάχιστοι επιζώντες από τις σφαγές από τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στα νομιμόφρονα χωριά όπου ανακαλύφθηκαν, μετά τη διέλευση τους, στις αρχές Αυγούστου, περισσότερα από χίλια σώματα αμάχων νομιμοφρόνων σε μαζικούς τάφους.

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι συμφωνούν ότι τα θύματα σκοτώθηκαν από νευροτοξικό αέριο που θα μπορούσε να είναι το σαρίν ή να περιέχει σαρίν. Ισχυρίζονται ότι βασίζονται στις δικές τους αναλύσεις, που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τη κάθε μία από τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι ήρθαν επιτόπου για να συλλέξουν άλλα δείγματα θα δώσουν την ετυμηγορία τους σε δώδεκα ημέρες. Πράγματι, οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους είναι άγνωστες στον επιστημονικό κόσμο για τον οποίο η καλλιέργεια των δειγμάτων απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι σαφές ότι παιδιά πέθαναν από χημική δηλητηρίαση, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι αεριοποιήθηκαν. Τα βίντεο που τα δείχνουν να πεθαίνουν δείχνουν ένα λευκό αφρό να βγαίνει από το στόμα τους ενώ το σαρίν προκαλεί αφρό κίτρινου χρώματος.

Οι τρεις μεγάλες δυτικές δυνάμεις συμφώνησαν επίσης να επιδώσουν την ευθύνη για αυτό το γεγονός μεταβλητού μεγέθους στον Συριακή Αραβικό Στρατό. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του παρατήρησαν τους Σύρους στρατιωτικούς κατά τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, ενώ αναμείγνυαν χημικές ουσίες. Ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Jon Day, επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια του Συριακού Αραβικού Στρατού και ότι χρησιμοποίησε αέριο 14 φορές από το 2012 [4], ήτοι όσες φορές έκαναν οι ΗΠΑ χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Πολέμου του Κόλπου.

Οι αποκαλύψεις των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, επιβεβαιώθηκαν από μια υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ένας πανικόβλητος ανώτερος αξιωματούχος της συριακής φέρεται να τηλεφώνησε στο επικεφαλής της μονάδας των χημικών αερίων για τη σφαγή. Ωστόσο, η υποκλοπή δεν έγινε από τους Αμερικανούς, Βρετανούς ή Γάλλους, αλλά τους δόθηκε από την μονάδα 8200 της ισραηλινής Μοσάντ [5].

Συμπεριληπτικά, οι αμερικανικές, βρετανικές, και γαλλικές υπηρεσίες είναι 100% βέβαιες ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός σκότωσε με αέρια έναν άγνωστο αριθμό αμάχων:
 1. Χρησιμοποίησε επί τούτο ένα νέο είδος παλιού αερίου σαρίν που δεν αγγίζει τις γυναίκες.
 2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησαν για τέσσερις ημέρες την προετοιμασία του εγκλήματος χωρίς να το καταγγείλουν και χωρίς να παρεμβαίνουν.
 3. Ανήμερα της χρήσης του, αυτό το μαγικό αέριο σκότωσε παιδιά που είχαν απαχθεί από μαχητές της Τζιχάντ δύο εβδομάδες νωρίτερα περισσότερα από 200 μίλια μακριά.
 4. Τα γεγονότα έγιναν γνωστά χάρη σε αυθεντικές ταινίες, που γυρίστηκαν, και μερικές φορές αναρτήθηκαν εκ των προτέρων στο YouTube .
 5. Επιβεβαιώνονται από υποκλοπή τηλεφωνικής συνδιάλεξης που πραγματοποιήθηκε από τον ισραηλινό εχθρό.
 6. Δυτικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν μια μυστική μέθοδο για την ταυτοποίηση του αερίου σαρίν, χωρίς να χρειάζεται να καλλιεργηθούν ανθρώπινοι ιστοί.
 7. Δεδομένου ότι πρόκειται για τη 15η όμοια επιχείρηση, το «Καθεστώς» διέσχισε μια «κόκκινη γραμμή» και πρέπει να «τιμωρηθεί» με βομβαρδισμούς που θα του στερήσουν τα μέσα άμυνάς του.

Στο διεθνές δίκαιο, η πολεμική προπαγάνδα είναι το σοβαρότερο έγκλημα, επειδή κάνει όλα τα άλλα εγκλήματα δυνατά.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)