Η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 μια ευρεία επιχείρηση καταπολέμησης της διαφθοράς χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση.
Χρηματικά ποσά σε μετρητά, αδύνατα να δικαιολογηθούν, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών κατ’ οίκον, μεταξύ άλλων στον Egemen Bağış, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και στον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού.
Οι γιοι του Zafer Çağlayan, υπουργού Οικονομίας, του Μπαϊρακτάρ Ερντογάν, Υπουργού της Αστικοποίησης και του Μουαμέρ Γκιουλέρ, υπουργού Εσωτερικών, συνελήφθησαν.

Οι τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν.

Η έρευνα αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που υπεξαιρέθηκαν και που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του μυστικού πόλεμο στη Συρία.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε μία ενορχηστρωμένη επιχείρηση από την Hizmet του πρώην συμμάχου του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Προχώρησε στην ανάκληση περισσότερων από εκατό αστυνομικούς που φέρονται να γνώριζαν που θα γίνονταν οι κατ’ οίκον έρευνες και δεν τον προειδοποίησαν και προχώρησε στην ανάκληση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακκά.

Τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, παραιτήθηκαν για να δείξουν την οργή τους για τις πρακτικές της φατρίας Ερντογάν.

Φαίνεται ότι τα κεφάλαια που καταχράστηκαν από τους συγγενείς του Πρωθυπουργού μεταχειρίστηκαν από έναν από τους προσωπικούς φίλους του, τον Γιασίν αλ-Καντί, ο οποίος τον επισκεπτόταν μυστικά παρότι βρισκόταν στο κατάλογο του ΟΗΕ ως άτομο που καταζητείται για τρομοκρατία. Κάθε φορά, ο κ. Al-Qadi ερχόταν με ιδιωτικό τζετ σε ένα από τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης όπου είχαν κόψει τις κάμερες επιτήρησης και όπου παραλαμβανόταν παράνομα από τους σωματοφύλακες του πρωθυπουργού, χωρίς να περάσουν από το τελωνείο και τον έλεγχο διαβατηρίων.

Ο Γιασίν αλ-Καντί είναι Σαουδικος τραπεζίτης, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και εγγύς του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παραδέχθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της Αραβικής Λεγεώνας Μπιν Λάντεν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1991-1995) και τη χρηματοδότηση του Προέδρου Αλία Ιζετμπέγκοβιτς.
Σύμφωνα με το FBI, ο κ. Al-Qadi κατηγορείται επίσης ότι διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιθέσεων κατά των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τανζανία και στην Κένυα (1998).
Επίσης, σύμφωνα με το FBI, ο κ. Al-Qadi, που τότε κατοικούταν στο Σικάγο, ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Ptech η οποία παρέχει στις αρχές των ΗΠΑ το λογισμικό που χρησιμοποιούταν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) για την αντιμετώπιση της κρίσης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Γιασίν Αλ-Καντί είναι επίσης προσωπικός φίλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι.

Ο Γιασίν Αλ-Καντί αποσύρθηκε σταδιακά από την λίστα των τρομοκρατών από το 2007 (στην Ελβετία). Αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών στις 5 Οκτωβρίου 2012.
Ωστόσο, το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε στις 10 Οκτ. 2013 ένα διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της 349 ατόμων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, στους οποίους είναι και ο κ. Al-Qasi.

Τον Ιούνιο του 2013, ο Γιασίν Αλ-Καντί ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος στην Κωνσταντινούπολη, παρέα με τον επικεφαλής της ασφάλειας του Πρωθυπουργού. Νοσηλεύτηκε τότε. Αμέσως, ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του πρωθυπουργού, ήρθε να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

41 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός κατά του Γιασίν αλ-Καντί.