Δίκτυο Βολταίρος

ΗΠΑ, Γαλλία και Σαουδική Αραβία επιτέθηκαν στο Ιράκ

+

Το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε [(ΙΚΙΛ), αραβικά الدولة الاسلامية في العراق والشام του οποίου το ακρώνυμο προφέρεται "Daesh"], μια ομάδα αντιφρονούντων της Αλ Κάιντα ξεκίνησε μια τρομερή επίθεση στο Ιράκ στις 6 Ιούνιου 2014. Ενώ ήδη κατείχε τη Φαλούτζα, κατάφερε να πάρει την περιοχή της Νινευής (συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, πρωτεύουσας της επαρχίας). Συνεχίζει την επίθεσή του στις επαρχίες Κιρκούκ και Salahuddin. Περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ενώπιον της εισβολής. Στις 10 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε διοικείται από τον Abu Bakr al-Baghdadi για λογαριασμό του πρίγκιπα Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Φαϊζάλ (αδελφού του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον). Συν-χρηματοδοτείται και στελεχώνεται από Αμερικανούς, Γάλλους και Σαουδάραβες αξιωματικούς.

Εδώ και έναν μήνα, διαθέτει νέα όπλα που προέρχονται από την Ουκρανία, όπου η Σαουδική Αραβία απέκτησε ένα εργοστάσιο όπλων, και μέσω της Τουρκίας, η οποία έχει δημιουργήσει μια ειδική σιδηροδρομική γραμμή κοντά σε αεροδρόμιο για να τροφοδοτηθεί το ΙΚΙΛ.

Ο Abu Bakr al-Baghdadi είναι ένας Ιρακινός που εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα για την καταπολεμήσει τον Πρόεδρο Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής, διακρίθηκε σε διάφορες ενέργειες κατά των σιιτών και των χριστιανών (μεταξύ άλλων της άλωσης του καθεδρικού ναού της Βαγδάτης) και με τη δημιουργία μιας ισλαμικής τρομοκρατίας (προήδρευσε ένα ισλαμικό δικαστήριο που καταδίκασε πολλούς Ιρακινοί να σφαγιαστούν δημόσια). Μετά την αποχώρηση του Πολ Μπρέμερ ΙΙΙ, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Μπούκα από το 2005 έως το 2009. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αλ-Κάιντα στο Ιράκ διαλύεται και οι μαχητές της εντάσσονται σε μια φυλετική τοπική ομάδα αντίστασης, το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ .

Στις 16 Μαΐου 2010, ο Abu Bakr al-Baghdadi διορίστηκε εμίρης του ΙΚΙΛ, τότε σε πλήρη αποσύνθεση. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, οργανώνει επιχειρήσεις εναντίον της κυβέρνησης αλ Μαλίκι που κατηγορείται ότι είναι στην υπηρεσία του Ιράν. Το 2013, αφού υποσχέθηκε υποταγή στην Αλ Κάιντα, φεύγει με την ομάδα του για να συνεχίσει τη τζιχάντ στη Συρία και την μετονομάζει Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε, και με τον τρόπο αυτό, παραβιάζει την άδεια που είχε χορηγήσει στη Συρία ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στο όνομα της Αλ Κάιντα, στο Μέτωπο αλ-Νόσρα που αρχικά ήταν μόνο μια επέκταση του ΙΚΙΛ.

Το ΙΚΙΛ βρίσκεται στη Συρία, όπου κατέχει την πόλη Ράκκα, τη μόνη πόλη της οποίας ο πληθυσμός δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουνίου (με τους Σύρους που κατοικούνται στη Γαλλία και τη Γερμανία).

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος