Στις 30 Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης επέβαλαν πρόστιμο ρεκόρ 8,970 δις. δολάρια στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas επειδή δεν συμμορφώθηκε με το σύστημα των μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά ορισμένων χώρων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κούβας, η τράπεζα αυτή κατηγορείται, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Eric Holder, ότι διεξήγαγε «χιλιάδες συναλλαγές με κουβανικές οντότητες, για συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 1,7 δις. δολάρια».

Αυτό το πρόστιμο, το οποίο είναι το βαρύτερο που έχει επιβληθεί στην ιστορία από τη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για παραβίαση του εμπάργκο κατά της Κούβας και των κυρώσεων του έναντι τρίτων χωρών, παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αποτελεί εξωεδαφική και παράνομη εφαρμογή της νομοθεσίας των ΗΠΑ ενάντια σε ξένη οντότητα.

Την ώρα που διαπραγματεύεται μια Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίθεται το ερώτημα αν αυτή είναι η μεταχείριση που σκοπεύει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει να διατηρήσει για τους συμμάχους της και ποια είναι η χρησιμότητα των αντιδότων ευρωπαϊκών νόμων, εφόσον δεν εφαρμόζονται για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων και εκείνων των οντοτήτων που πλήττονται από αυτές τις αυθαίρετες συμπεριφορές.

Η BNP Paribas είναι τώρα μέρος στον μακρύ κατάλογο των εμπορικών, οικονομικών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ξένων και αμερικανικών, θύματα κατασταλτικών μέτρων, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του αποκλεισμού και, ιδιαίτερα, της οικονομικής δίωξης της οποίας η Κούβα είναι το αντικείμενο.

Με αυτό το νέο πρόστιμο, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ξεπερνά όλους τους προκατόχους του, συσσωρεύοντας ποινές κατά μερικών δεκάδων οντοτήτων που υπερβαίνουν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, που εφαρμόζονται υπό το πρόσχημα διαφόρων καθεστώτων κυρώσεων.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θέτει αδιέξοδο στη συντριπτική διεθνή απόρριψη που εκφράζεται τόσο συχνά, κατά αυτής της εγκληματικής και αποτυχημένης πολιτικής της οποίας το έθνος μας εξακολουθεί να είναι το θύμα.
Μέσα από δράσεις όπως και αυτή, αγνοεί, επιπλέον, τις αυξανόμενες απαιτήσεις διαφόρων τομέων της αμερικανικής κοινωνίας για μια ριζική αλλαγή πολιτικής έναντι της Κούβας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας καταγγέλλει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, των εμπορικών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά