NATO’ya üye ülkeler

Bu yaz NATO tatil yapmıyor, çünkü yoğun bir çalışma programı var. Devlet ve hükümet Başkanlarının katılacağı 4-5 Eylül günlerinde Galler Ülkesi, Newport’ta yapılacak zirve hazırlıkları yapılıyor, Rusya karşıtı “stratejik adaptasyon” hatları düzenleniyor. Avrupa’daki başkomutan, Amerika Birleşik Devletleri generali Philip Breedlove’un açıklama yaptığı gibi, zirve faaliyetinin maddi bir bedeli olup, organizasyonu için zaman ve çaba gerektiriyor. Bu yöndeki çalışmalara çoktan başlandı bile.

NATO Örgütü Ukrayna’da, Washington tarafından 33 milyon dolar finansman sağlanarak, Kiev Silahlı Kuvvetlerine verilen eğitim programını yoğunlaştırdığı dönemde, Antlaşma örgütüne ait avcı bombardıman uçaklarının kullanımı amacıyla, güney bölgesinde üç askeri havaalanı yeniden aktif hale getirildi. Polonya’da, Almanya’nın Ramstein üssüne giden, (ABD firması Locheld tarafından geliştirilen orta sınıf taktik nakliye uçağı) C-130J’den atlayan ABD, Polonya ve Estonya paraşütçüleri tatbikatı daha yeni sona erdi. Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Letonya’da, AWAC radar uçakları, F-16 avcı uçakları ve Karadeniz’de seyreden savaş gemilerinin katıldığı çeşitli askeri operasyonlar devam ediyor. NATO parlamenter asamblesi bir delegasyonun NATO’ya katılım sürecini hızlandırmak üzere gittiği Gürcistan’da, Kafkasya’da faaliyet göstermek üzere Afganistan’dan gelen askeri birlikler ABD’li eğitmenler tarafından yeniden eğitim programına alındılar. Görev yapan generallerin dörtte birinin bu ülkelerin subaylarından tercih edildiği Tacikistan, Azerbaycan ve Ermenistan’da seçilen askeri güçler NATO komutası altında askeri eğitime alındılar. NATO, Afganistan’da yürütülen savaş sürecini bir seri “gizli operasyonlara” dönüştürmek üzere yeniden organize ediyor. Kuzey Atlantik Antlaşması Organizasyonu, Batı Avrupa (eski SSCB toprakları içine kadar) ve Orta Asya’ya kadar yayıldıktan sonra, şimdi de başka bölgelere yayılmaya odaklanmış vaziyette.

NATO, Doğu Akdeniz’de/Ortadoğu da, resmen görünür halde olmasa da, sınırdan gayri meşru yollardan giren askeri güçler üzerinden yürüttüğü faaliyetler marifetiyle Suriye’ye karşı gizli askeri operasyon yapıyor. Ve İzmir’deki (Türkiye) askeri üssü, İttifak Antlaşmasının bütün kara askeri kuvvetlerin komutanlığı olan LandCom’da görülen askeri hareketlilikten anlaşıldığına göre başka operasyonlara da hazırlık yapılıyor.

NATO Örgütü, Afrika’da 2011’de yapılan savaş marifetiyle Libya’yı parçaladıktan sonra, geçen Mayıs ayında, Addis Abeba’da, özellikle, “planlamasını ve hava donanma” nakliyatını üstlendiği African Stanby Force tugaylarının bir araya getirilmesi ve eğitilmesi amacıyla Afrika Birliğine askeri yardım yapma imkânını sağlayan bir anlaşma yaptı. Bundan dolayı NATO, söz konusu güçlerin nerede ve nasıl kullanılacağına dair karar vermede belirleyici oya sahiptir. NATO gücü enstrümanlarından birisi, stratejik öneme sahip Hint Okyanusu ve Aden Körfezi sularında Okyanus Kalkanı “korsanlıkla mücadele” operasyonudur. Sahil ülkeleri silahlı kuvvetleriyle işbirliği yapma ilişkileri görevi de dâhil, İtalyan savaş gemilerinin katıldığı AFRİCOM (ABD’nin Afrika’da komuta birimi) ile bağlantılı olarak gerçekleştirilen operasyon: Bu amaçla, torpidoya karşı güdümlü füze fırlatma aracı Mimbelli 13-17 Temmuz’da Dar Es Salam’da, Tanzanya’da operasyon yaparak, bir korsanlık faaliyetinin önüne geçmişti.

NATO, Latin Amerika’da 2013 yılında, kısa sürede ortak olabilecek şekilde, İttifak Antlaşması askeri programlarına daha önce dâhil edilen Kolombiya ile “Güvenlik Anlaşması” imzaladı. Bu çerçevede SoutCom (Güney Amerika Komutanlığı), 700 komandonun katılımıyla Güney ve Kuzey Amerika özel kuvvetler tatbikatı şu sıralarda Kolombiya’da devam ediyor.

Pasifiklerde de, dünyanın en büyük deniz tatbikatı olup, yerine göre Çin ve Rusya’ya karşı gerçekleşen, Rimpac 2014 tatbikatı devam ediyor: 22 ülkeden gelen 25000 askerle, 55 savaş gemisi ve 200 savaş uçağının katılımıyla ABD komutası altında tatbikat yapılıyor. NATO gücü, Amerikan, Kanada, Büyük Britanya, Fransa, Hollanda ve Norveç’in denizaltı piyade birlikleriyle katılıyor. İtalya, Almanya ve Danimarka gözlemci sıfatıyla hazır bulunuyor.

Kuzey Atlantik Antlaşma Organizasyonun (NATO) faaliyet alanı Pasifiklere kadar yayıldı.

Çeviri
Nizamettin Karabenk
Kaynak
Il Manifesto (İtalya)