Παίρνοντας τον λόγο ενώπιον του Ιδρύματος Κάρνεγκι για την Παγκόσμια Ειρήνη (Carnegie Endowment for International Peace), στις 23 Οκτωβρίου 2014, ο David S. Cohen, αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ [υπεύθυνος για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες], κατηγόρησε την Τουρκία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Συρία ότι πωλούν παράνομα το λεηλατημένο απ’ το "Χαλιφάτο" πετρέλαιο [1].

Παραβλέποντας την κατηγορία ότι η Συρία αγοράζει το πετρέλαιο που της κλέβει το Χαλιφάτο [γνωστό επίσης ως Daesh και πιο πριν ως ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τον Λεβάντε)] –που είναι παραπληροφόρηση– ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση ότι για δεύτερη φορά η Ουάσιγκτον διατυπώνει τέτοια κατηγορία κατά των Τούρκων συμμάχων της και κατά του ιρακινού Κουρδιστάν.

Πράγματι, στις 2 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου στο Harvard, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επίσης κατηγόρησε την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι στηρίζουν κρυφά το Χαλιφάτο [2]. Αργότερα ο Biden ζήτησε συγγνώμη που εξαπέλυσε τις κατηγορίες εκείνες.

Εν πάση περιπτώσει, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδεχτεί δημοσίως ότι στηρίζει το Χαλιφάτο, αλλά εμφανίζει έντονη δυσαρέσκεια ενάντια στους Τούρκους συμμάχους της και στους Κούρδους του Ιράκ.

Η δήλωση του David S. Cohen έρχεται την στιγμή που η Τουρκία –υπό την έντονη πίεση της Ουάσιγκτον– αποφασίζει επίσημα να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας που πολιορκούνται στο Κομπάνι από το Χαλιφάτο.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται στην πράξη είναι μια τεράστια σύγχυση μιας και το Πεντάγωνο, που είχε ρίψει -υποτίθεται- με αλεξίπτωτα ένα φορτίο με όπλα και πυρομαχικά για τους Κούρδους υπερασπιστές του Κομπάνι, στην πραγματικότητα έρριψε το μισό αυτού του φορτίου στην πλευρά των δυνάμεων του Χαλιφάτου, χωρίς να ξέρουμε αν αυτό έγινε κατά λάθος ή από σκοπού.

Μετάφραση
Α; Μ;

[1Remarks by U.S. Treasury Under Secretary David S. Cohen on Attacking ISIL’s Financial Foundation”, David S. Cohen, Carnegie Endowment for Internationale Peace, 23 Οκτωβρίου 2014.

[2Remarks by Joe Biden at the John F. Kennedy Forum”, του Joseph R. Biden Jr., Voltaire Network, 2 Οκτωβρίου 2014.