Τουλάχιστον τρεις ένοπλοι άνδρες εισέβαλλαν στις 7 Ιανουαρίου 2015, στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo . Πυροβόλισαν φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ!».

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση, και μια ντουζίνα άλλοι τραυματίστηκαν.

Αυτή η επίθεση κινδυνεύει να σπάσει τη γαλλική κοινωνία μεταξύ μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων. Πράγματι, οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας είχαν συχνά την εντύπωση ότι προσβάλλονται από το Charlie Hebdo , ενώ το κομάντο διεκδικήθηκε ότι είναι του Ισλάμ.

Ήδη, ο γαλλικός Τύπος καταγγέλλει μια ισλαμική επίθεση με μόνη βάση τις κραυγές των δολοφόνων που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Οι καταδρομείς μιλούσαν γαλλικά και αναγνώριζαν τα μέλη της σύνταξης της εφημερίδας.

Το Charlie Hebdo ιδρύθηκε το 1992, επίσημα από τους Philippe Val, Gébé, Cabu και Renaud, ανεπίσημα από τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν με τα μυστικά ταμεία των Ηλύσιων.

Το Charlie Hebdo ήταν Διαχειριστής του Δικτύου ο Βολταίρου πριν από την απόσυρση του το 1997 όταν διαφώνησε με το Δίκτυο. Η εφημερίδα εκστρατεύοταν για την απαγόρευση του Εθνικού Μετώπου, ενώ το Voltaire Network υπερασπιζόταν το δικαίωμα ύπαρξης του ΕΜ, ενώ αγωνιζόταν για την απαγόρευση της ένοπλης πτέρυγας του, το DPS [1]. Στη συνέχεια, σκλήρυνε η σχέση μεταξύ των δύο ομάδων: το Charlie Hebdo απέδωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αλ-Κάιντα και ξεκίνησε μια βίαια αντι-ισλαμική εκστρατεία. Αντίθετα, το Δίκτυο Βολταίρος έδειξε την αδυναμία της επίσημης έκδοσης και κατηγόρησε μια φατρία του στρατιωτικού-βιομηχανικού λόμπι των ΗΠΑ. Τέλος, το 2007, ο διευθυντής του Charlie Hebdo πλησίασε από κοντά τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο τελευταίος έδινε οδηγίες για την εξάλειψη του πρόεδρου του Voltaire Network, ο οποίος αυτοεξορίστηκε.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά