President Obama Ricardo Zuñigan, neuvonantaja Latinalaisen Amerikan osalta, ja Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Susan Rice.
© White House

President Obama oli antanut varoituksen. Uudessa puolustusopissa (Kansallinen turvallisuus-strategia), hän kirjoitti: "Seisomme yhdessä kansalaisten kanssa, joiden täyden demokratian harjoittamisen oikeus on vaarassa, kuten Venezuelalaiset." Kuitenkin, Venezuela on vuoden 1999 perustuslain myötä yksi kaikkein demokraattisimpia maita maailmassa. Tämä lause toimi ennusmerkkinä estämässä sitä tiellään itsenäisyyteen ja vaurauden uudelleen jakoon.

Päivämäärä oli helmikuun 6. 2015. Washington oli lopettelemassa suunnitelman kehittämistä koskien demokraattisten instituutioiden kumoamista Venezuelassa. Vallankaappaus suunniteltiin tapahtuvaksi helmikuun 12.

"Operaatio Jericho" johdettiin Kansallisesta turvallisuusneuvostosta (NSC), ja valtuutettuna toimi Ricardo Zuñigan. Tämä "diplomaatti" on saman nimisen Hondurasin kansallispuolueen johtajan lapsenlapsi joka organisoi vuosien 1963 ja 1972 vallankaappaukset Kenraali López Arellanon hyväksi. Hän johti CIA:n asemaa Havanassa (2009-11), jossa hän rekrytoi ja rahoitti agentteja muodostaakseen oppositiota Fidel Castrolle samaan aikaan kun neuvotteli diplomaattisten suhteiden palauttamista Kuuban kanssa (saatu päätökseen vuonna 2014).

Kuten aina tämän tyyppisessä operaatiossa, Washington pyrkii huolella peittämään osallisuutensa tapahtumissa joita se edistää. CIA työskentelee kansalaisjärjestöjen läpi organisoidakseen vallankaappauksen johtajat: National Endowment for Democracy ja sen kaksi alajärjestöä oikealla (International Republican Institute) ja vasemmalla (National Democratic Institute) Freedom House ja International Center for Non-Profit Law. Lisäksi, Yhdysvallat jatkuvasti hakee liittolaisia ulkoistaakseen osat vallankaappauksesta, tässä tapauksessa ainakin Saksa (vastuussa NATO:n kansalaisten suojelusta vallankaappauksen aikana), Kanada (vastuussa siviililentoliikenteen kansainvälisen kentän valvonnasta Caracasissa), Israel (vastuussa Chavezin henkilöitymien salamurhista) ja UK (vastuussa propagandistisesta vallankaappauksesta). Lisäksi, nämä kannalle panevat poliittiset verkostonsa jotka ovat valmiita hyväksymään vallankaappauksen: Washingtonin Senaattori Marco Rubio, aikaisempi Chilen Presidentti, Sebastián Piñera, Kolumbiassa aikaisemmat Presidentit Alvaro Uribe ja Andres Pastrana, Meksikossa aikaisemmat Presidentit Felipe Calderón ja Vicente Fox, Espanjassa aikaisempi Hallituksen Presidentti José María Aznar.

Oikeuttaakseen vallankaappauksen, Valkoinen talo oli rohkaissut Venezuelalaisia yhtiöitä varastoimaan välttämättömiä elintarvikkeita niiden jakelun sijaan. Ideana oli aiheuttaa jonoja kauppoihin, ja soluttaa agentteja väkijoukkoon mellakoiden synnyttämiseksi. Todellisuudessa, huolimatta siitä että tammi-helmikuussa oli ollut toimitusongelmia ja jonoja kauppojen edustoilla, venezuelalaiset eivät koskaan hyökänneet kauppoihin.

Vahvistaakseen taloudellisia toimenpiteitään, joulukuun 18, 2014, Presidentti Obama allekirjoitti lain jolla asetettiin uusia pakotteita Venezuelaa ja useita sen johtajia vastaan. Virallisesti, tämän tarkoituksena oli rankaista henkilöitä jotka olivat pyrkineet tukahduttamaan opiskelijoiden protesteja. Todellisuudessa, vuoden alusta alkaen, Washington maksoi neljä kertaa keskivertopalkkaa - jengeille jotta nämä hyökkäisivät poliisin päälle. Näennäisesti opiskelijat olivat tässä vaiheessa tappaneet 43 henkilöä muutamassa kuukaudessa ja levittäneet pelkoa pääkaupungin kaduille.

Aikaisemmin mies numero 2 ISAF:ssa Afganistanissa, Kenraali Thomas W. Geary on nyt vastuussa tiedustelusta SOUTHCOM:ssa.

Sotilastoimia valvoi Kenraali Thomas W. Geary, SOUTHCOM:sta Miamissa, ja Rebecca Chavez, Pentagonista, ja ulkoistettuna yksityiselle armeijalle, Academille (aiemmin Blackwater); yhtiö jota nyt hallinnoi Admiraali Bobby R. Inman (aikaisempi NSA:n päällikkö) ja John Ashcroft (aikaisempi Bushin hallinnon oikeusministeri). Super Tucano, rekisteröity numerolla N314TG, ja hankittu Virginialaisen yhtiön nimiin vuonna 2008 Raul Reyesin salamurhaa varten, Nro 2 johtaja Kolumbian FARC:ssa, tultaisiin naamioimaan Venezuelan armeijan lentokoneeksi. Sen tarkoituksena oli pommittaa Mirafloresin presidentillistä palatsia ja muita kohteita ennalta päätetyistä tusinasta, mukaan lukien Puolustusministeriö, tiedustelupalvelun johto ALBA:ssa, Telesur televisiokanava. Kone sijaitsi Kolumbiassa, "Jerichon" operatiivinen päämaja oli pystytetty Yhdysvaltain lähetystöön Bogotaan lähettilään, Kevin Whitakerin ja hänen varamiehensä, Benjamin Ziffin osallisuudella.

Tietyt vanhemmat upseerit, aktiiviset tai eläkkeellä olevat, olivat ennakkoon rekisteröineet viestin kansalaisille jossa ilmoitettiin vallan haltuunotto järjestyksen palauttamiseksi. Heille oli aikataulutettu osallistuminen siirtymään, joka julkaistaisiin helmikuun 12 aamulla El Nacionalin toimesta ja luonnosteltuna Yhdysvaltain Ulkoministeriön toimesta. Uusi hallitus tulisi muodostetuksi ja johdetuksi aikaisemman Parlamentin jäsenen María Corina Machadon toimesta.

Vallankaappauksen tarkoituksena oli asettaa Corina Machado valtaan. Tammikuun 26. päivä hän tapasi pääasiallisia ulkomaisia yhteyshenkilöitään Caracasissa.

María Corina Machado oli Súmaten presidentti, yhdistys joka organisoi ja hävisi kansalaisäänestyksen uudelleen suorittamisen Hugo Chávez Friasia vastaan vuonna 2004, rahalla joka saapui lähteestä National Endowment for Democracy (NED) ja Jacques Seguelan ranskalaisesta mainospalvelusta . Tappiostaan huolimatta, hänet vastaanotettiin kunnioituksella Presidentti George W. Bushin toimesta Presidentin työhuoneessa, 31. toukokuuta, 2005. Mirandan osavaltion valittuna edustajana vuonna 2011, hän yhtäkkisesti ilmestyi 21 maaliskuuta 2014 Panamalaisen delegaation johtajana elimessä Organization of American States (OAS). Hänet välittömästi erotettiin velvollisuuksistaan jäsenenä johtuen rikkomuksista perustuslain kohtia 149 ja 191 vastaan.

Mahdollistaakseen vallankaappauksen koordinoinnin, María Corina Machado organisoi symposiumin Caracasissa 26. tammikuuta, "Kansalaisvoima ja demokratia tänään", johon osallistui suurin osa mukana olevista Venezuelalaisista ja ulkomaisista henkilöistä.

Ei onnea, Venezuelan sotilaallinen tiedustelupalvelu katseli henkilöitä joita epäiltiin aikaisemmasta yrityksestä salamurhata Presidentti Maduro. Viime toukokuussa, Caracasin syyttäjä oli syyttänyt María Corina Machadoa, Henrique Salas Römeriä, kuvernööri, aikaisempaa diplomaattia Diego Arriaa, lakimies Gustavo Tarre Birceñoa, Eligio Cedeñoa, pankkiiri ja liikemies Pedro M. Burellia, mutta nämä haastoivat sähköpostit väittäen että ne olivat sotilaallisen tiedustelupalvelun väärentämiä. Tietenkin, ne olivat kaikki kumppaneita keskenään.

Jäljittämällä näitä salaliittolaisia, sotilaallinen tiedustelupalvelu havaitsi "Operaatio Jerichon". Helmikuun 11. päivän iltana, salasuunnitelman pääasialliset johtajat ja Mossadin agentti pidätettiin ja ilmaliikenteen turvallisuutta kiristettiin. Muut piiritettiin 12. päivä. 20. päivä, saadut tunnustukset oikeuttivat liittolaisen pidätyksen joka oli Caracasin kaupunginjohtaja, Antonio Ledezma.

Caracasin kaupunginjohtaja, Antonio Ledezma, toimi suhdetoimijana Israelin kanssa. Hän teki salaisen vierailun Tel Aviviin, 18. toukokuuta 2012 tavatakseen Benjamin Netanyahun ja Avigdor Liebermanin. Hän esitteli Venezuelan opposition johtajan, Henrique Capriles Radonskin.

Presidentti Nicolas Maduro välittömästi tuotti TV-lähetyksen mitätöiden vallankaappauksen. Tällä välin, Washingtonissa, Ulkoministeriön edustaja vitsaili lehtimiesten kanssa jotka muistivat vallankaappauksen Hondurasissa Obaman organisoimana vuonna 2009 - Latinalaista Amerikkaa varten - tai, viimeaikaisemman, vallankaappauksen yrityksen Makedoniassa tammikuussa 2015 - koko maailman edessä -, lausuen: "Nämä väitteet, kuten kaikki aikaisemmat, ovat naurettavia. Kyseessä on pitkäkestoinen politiikka: Yhdysvallat ei tue poliittisia siirtymisiä keinoin jotka ovat perustuslain vastaisia. Poliittisten siirtymien tulee olla demokraattisia, perustuslaillisia, rauhanomaisia ja laillisia. Olemme toistuvasti nähneet että Venezuelan hallitus pyrkii ohjaamaan huomion pois omista toimenpiteistään syyttämällä Yhdysvaltoja tai muita kansainvälisen yhteisön jäseniä vastuun osalta tapahtumissa Venezuelassa. Nämä ponnistukset heijastelevat vakavuuden puutetta Venezuela hallituksen taholta kohdata vakava tilanne jonka kanssa se on vastakkain. »

Venezuelalaisille epäonnistunut vallankaappaus tuo esiin vakavan kysymyksen: miten me pidämme demokratian elossa, jos pääasialliset oppositiojohtajat ovat vankilassa rikosten osalta joita he olivat valmiita suorittamaan demokratiaa vastaan?

Niille jotka ajattelevat, väärin, että Yhdysvallat on muuttunut, että se ei enää ole imperialistinen valta ja että se nyt puolustaa demokratiaa maailmassa, "Operaatio Jericho" antaa loppumattomast ajateltavaa.

Yhdysvallat Venezuelaa vastaan
 Vuonna 2002, Yhdysvallat organisoi vallankaappauksen vaaleilla valittua Presidentti Hugo Chavez Friasia vastaan [1], sen jälkeen murhasivat tuomarin joka vastasi tutkintatoimista, Danilo Anderson [2].
 Vuonna 2007, hallitusta pyrittiin vaihtamaan organisoimalla "värivallankumous" Trotskilaisin ryhmittymin. [3]
 Vuonna 2014, he näennäisesti luopuivat suunnitelmistaan ja tukivat anarkistiryhmiä maan vandalisoimiseksi ja epävakauttamiseksi, kyseessä on Guarimba [4].

Käännös
Advanced Business Management Ltd

[1« Opération manquée au Venezuela », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 18 mai 2002.

[2« Notre ami Danilo Anderson assassiné à Caracas », « La CIA derrière l’assassinat de Danilo Anderson ? », par Marcelo Larrea, Réseau Voltaire, 19 novembre et 1er décembre 2004. “FBI and CIA identified as helping Plan Venezuelan Prosecutor’s Murder”, by Alessandro Parma, Voltaire Network, 11 November 2005.

[3« Venezuela : conclusion d’une année déterminante », par Romain Migus, Réseau Voltaire, 10 octobre 2008. Voir aussi la réponse Gene Sharp à nos accusations : « L’Albert Einstein Institution : la non-violence version CIA », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 4 juin 2007.

[4« États-Unis contre Venezuela : la Guerre froide devient chaude », par Nil Nikandrov, Traduction Roger Lagassé, Strategic Culture Foundation (Russie), Réseau Voltaire, 10 mars 2014.
«Las “guarimbas” de Venezuela: derecha embozada», por Martín Esparza Flores, Contralínea (México), Red Voltaire , 28 de abril de 2014.