Vier voormalige procureurs en een voormalige hoofdofficier zijn gearresteerd en worden in Turkije gevangen gehouden, beschuldigd van spionage.

De voormalige procureur Suleyman Bagriyanik (foto) en zijn voormalige assistenten Ozcan Sisman, Aziz Takci en Ahmet Karaca, hadden 19 januari 2015 een konvooi van met zeil overtrokken vrachtwagens met vermoedelijk wapens voor het Islamitisch Emiraat aangehouden. Maar de voormalige kolonel van de gendarmerie Ozkan Cokay was er van weerhouden door de leiders van het konvooi, allen leden van de MIT (Turkse geheime dienst).

17 soldaten die aan het transport deelnamen zitten nog steeds gevangen.

De procureurs en de kolonel zijn door president Erdoğan van hun functie ontheven.

Over deze affaire, die destijds grote opschudding had gewekt, heeft de Turkse pers het niet meer, op grond van een discretionaire beslissing van de militaire censuur.

De procureur Sisman, die zijn aanhouding uit de hoogte neemt, heeft beklemtoond dat men hem niet had ingelicht ten behoeve van welke Staat hij beschuldigd wordt te spioneren. Hij heeft verklaard alleen te worden vervolgd omdat hij niet heeft toegegeven aan de minister die hem had opgedragen voor dit konvooi de ogen te sluiten. Het is een misdaad zo procureurs en een officier te arresteren en, ging hij voort, de schuldigen zullen hier verantwoording voor moeten afleggen.

Turkije erkent niet het Islamitische Emiraat te hebben ondersteund of te ondersteunen.

Vertaling
Bart Ero