Vastaanottaessaan Masoud Barzanin, Irakin Kurdistanin Aluehallinnon Presidentin Valkoisessa Talossa, 5.5.2015, Presidentti Barack Obama ja varapresidentti voimakkaasti toivat esiin tukensa yhdistyneelle ja federatiiviselle Irakille, joka ilmaisee että he vastustavat projektia itsenäisen Kurdistanin luomiseksi. Yhdysvaltain johtaja varoitti pro-Israeli kurdeja kaikkia aloitteita vastaan.

Viimeisten muutamien kuukausien ajan, Irakin Kurdistanin Aluehallinto on valmistellut Pohjois-Syyrian valtausta Robin Wright-suunnitelman toteutusta. Tämä projekti « Syyrian ja Irakin uudelleen mallinnuksesta », Pentagonin kuvittelemana, julkaistiin syyskuussa 2013, ja osittain toimeenpantiin, Islamilaisen Emiraatin toimesta [1]. Se tavoitteli Sunnistanin ja Kurdistanin luomista yhdistäen molemmat maat.

Kenraali Joseph Dunford, joka on juuri nimetty Yhdysvaltain Yhdistettyjen Sotilasjoukkojen päälliköksi oli varoittanut Presidentti Obamaa useita kertoja vuonna 2014 koskien vakavia seuraamuksia suunnitelman osalta tukea Islamilaista Emiraattia.

Uudelleen käynnistämällä sodan sen kurdilaisen maskotin välityksellä, Tel-Aviv pyrki purkamaan Washingtonin ja Teheranin välisen sopimuksen.

Turkki on ehdottomasti Wright-suunnitelmaa vastaan, joka ajaisi sen vääjäämättömästi omaan aluejakoon. Turkin Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on moninkertaistanut omat osallisuutensa omien Kurdiensa kanssa yrityksellä suostutella nämä luopumaan aseistaan. Siinä tapauksessa että Erbil ja Tel-Aviv pyrkivät aloittamaan toisen sodan Syyriaa vastaan, Ankara saattaa siirtyä toiselle puolelle Damaskoksen tueksi.

Käännös
Advanced Business Management Ltd

[1Imagining a Remapped Middle East”, Robin Wright, The New York Times Sunday Review, September 28, 2013.