Na het bezoek op 12 mei 2015 van Staatssecretaris John Kerry aan zijn Russische homoloog Sergei Lavrov in Sotchi, de reis van de Amerikaanse speciale gezant voor Syrië, Daniel Rubinstein, 18 mei naar Moskou, en de telefoonconferentie van 21mei, zijn de Verenigde Staten en Rusland het eens geworden over een pacificatie-proces in Syrië.

Dit akkoord komt na een voorstel van Washington alhoewel hier een duidelijke afkoeling van de diplomatieke verhoudingen met Moskou heerste.

Er werd toegegeven dat Washington en Moskou hun samenwerking betreffende de liquidatie van de chemische wapens in Syrië zouden voortzetten (wel wetende dat in dat gebied alleen Israël en Egypte die nog hebben).

Het schijnt overeengekomen te zijn dat president Bachar el-Assad zijn zevenjarig mandaat zou afmaken, en dat de onderhandelingen over de samenstelling van zijn regering zouden gaan.

De Syrische oppositie wordt op dit moment in de internationale instanties gerepresenteerd door de « Nationale coalitie » (pro-Qatar). Desalniettemin heeft deze Coalitie de laatste door Rusland georganiseerde vredesconsultaties geboycot. De andere politieke partijen trekken ongeordend op.

Er is overeengekomen dat er twee nieuwe instanties gecreëerd zouden worden om de gehele oppositie te bundelen: De « Nationale Syrische oppositie » (onafhankelijk) zal op 8 en 9 juni in Caïro (Egypte) door Syrische politieke partijen en geëxileerde personen worden gecreëerd; een andere coördinatie zal worden gevormd onder auspiciën van Saoedi-Arabië, in juni of juli in Riyad.

De drie groepen en de Syrische regering zullen deze zomer voor een vredesconferentie worden uitgenodigd in Kazakhstan (een Islamitische Staat die een bondgenoot van Rusland is).

Vertaling
Bart Ero