Мрежа Волтер

Vašington i Moskva postigli dogovor o otvaranju novog mirovnog procesa u Siriji

+

Nakon susreta državnog sekretara Džona Kerija sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Sočiju 12. maja 2015.; putovanja Danijela Rubinštajna, specijalnog izaslanika SAD-a za Siriju, 18. maja i jedne telefonske konferencije održane 21. maja, SAD i Rusija su postigli dogovor o otvaranju novog mirovnog procesa u Siriji.

Ovaj dogovor se ostvario na predlog Vašingtona uprkos naglašenom sukobu u diplomatskim odnosima SAD-a sa Moskvom koji se beleži mesecima unazad.

Vašington i Moskva su odlučili da nastave saradnju na eliminaciji sirijskog hemijskog oružja (obe strane vrlo dobro znaju da su Izrael i Egipat jedine zemlje regiona koje još uvek poseduju ovaj tip naoružanja).

Obe strane su se složile da sirijski predsednik Bašar Al-Asad završi svoj predsednički mandat (od 7 godina). Mirovni pregovori bi se vodili oko sastava njegove vlade.

Sirijsku opoziciju u međunarodnim instancama predstavlja Nacionalna koalicija (pro-katarska) koja je bojkotovala skorašnje mirovne razgovore organizovane od strane Rusije. Ostale političke partije opozicije trenutno ne nastupaju kao celina.

Takođe se odlučilo formirati dve nove instance u koje bi se uključila ova druga opoziciona grupa:

- prva za Sirijsku nacionalnu opoziciju čije bi se formiranje održalo 8. i 9. juna u Kairu, i
- druga koordinaciona koju sponzoriše Saudijska Arabija, a ugledala bi svetlo dana juna ili jula meseca u Rijadu.

Ove tri opozicione grupe i sirijska vlada će biti pozvani na mirovnu konferenciju koja će se ovog leta održati u Kazahstanu, muslimanskoj zemlji i saveznici Rusije.

Превод
Princip.info

Мрежа Волтер

Волтер, Међународно издање

Чланци под лиценцом Creative Commons

Можете слободно да пренесете чланке Мреже Волтер под условом да цитирате извор и да их не мењате, нити да их користите у комерцијалне сврхе (лиценца CC BY-NC-ND)

Подржите Мрежу Волтер

Користите овај сајт на којем можете да нађете квалитетне анализе захваљујући којима можете да изградите своје разумевање света. Овај сајт не би постојао без ваше финансијске помоћи.
Помозите нам донацијом

Како да учествујете у Мрежи Волтер?

У Мрежи Волтер раде само волонтери:
- Професионални преводиоци: можете да учествујете и у превођењу чланака.

Пилоти
Пилоти
par Мирослав Лазански , Мрежа Волтер
 
Герника
Герника
par Мирослав Лазански , Мрежа Волтер
 
Француска република као талац
Француска република као талац
par Тјери Мејсан, Мрежа Волтер
 
Последња бајка
Последња бајка
par Мирослав Лазански , Мрежа Волтер
 
Уживо са Крима
Уживо са Крима
par Славиша Павловић, Мрежа Волтер