Ενώ ο δυτικός τύπος εξακολουθεί να μιλά για μια πιθανή ρωσική στρατιωτική υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Οργανισμός για τη διακυβερνητική Συνθήκη Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) αποφάσισε να καταπολεμήσει κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ και τη Συρία.

Φαίνεται ότι οι Δυτικοί εξακολουθούν δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις συνέπειες της πολιτικής τους.

Ένα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΟΣΣΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΣΣΑ είναι μια κλασσική στρατιωτική συμμαχία έξι πρώην μελών της Σοβιετικής Ένωσης: της Λευκορωσίας, της Ρωσία, της Αρμενίας, του Τατζικιστάν, του Καζακστάν, του Κιργιστάν. Σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπου τα κράτη μέλη χάνουν την κυριαρχία τους (υπέρ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ, της ΕΣΣΔ το Σύμφωνο της Βαρσοβίας -γεγονός που παραβιάζει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών-), τα κράτη μέλη του ΟΣΣΑ διατηρούν την πλήρη κυριαρχία τους, δεν τοποθετούν τα στρατεύματά τους κάτω από την διαταγή της κυρίας δύναμης της συμμαχίας τους, και μπορούν να αποσπαστούν ανά πάσα στιγμή από αυτή τη συμμαχία. Το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν έχουν αποσυρθεί ελεύθερα από τον εν λόγω οργανισμό για να στραφούν προς το Γκουάμ (GUAM) και το ΝΑΤΟ.

Από τη δεκαετία του ’80, -πριν ακόμα να υπάρχουν τα κράτη μέλη του ΟΣΣΑ- οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ανάπτυξαν ένα πυραυλικό σύστημα, που πρώτα στράφηκε εναντίον της ΕΣΣΔ, και τώρα περικυκλώνει τον ΟΣΣΑ. Αυτοί οι πύραυλοι, που υποτίθεται υπάρχουν για να καταστρέψουν τους αντίπαλους διηπειρωτικούς πυραύλους στη φάση απογείωσης τους, δεν μπορούν παρά μόνο να καταστρέψουν στη πραγματικότητα αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλή ταχύτητα και σε καμία περίπτωση τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους. Παρουσιασμένο από το Πεντάγωνο ως αμυντικό όπλο -ίσως να ήταν στην αρχή-, αυτή η «αντιπυραυλική ασπίδα» δεν μπορεί παρά να έχει μόνο μια επιθετική χρήση. Ο ΟΣΣΑ είναι η μόνη ομάδα κρατών στον κόσμο που απειλείται άμεσα από πυραύλους που κατευθύνονται προς αυτόν στα σύνορά του.

Μετά τον Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση και τα κράτη μέλη του ΟΣΣΑ, παρακολουθούν την πρόσληψη των Αδελφών Μουσουλμάνων από τη CIA και τη χρήση ορισμένων από τα μέλη τους ή πρώην μέλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τους αποσταθεροποιήσουν [1]. Έτσι οι άνθρωποι του Οσάμα Μπιν Λάντεν (που εκπαιδεύτηκε από τον αδελφό του Σαγίντ Qutb) και του αλ Ζαουάχρι Αϊμάν (που προσχώρησε στην Αδελφότητα ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη και την εκτέλεση του Σαγίντ Qutb) πολέμησαν την ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν, και μετά τη Ρωσία στη Γιουγκοσλαβία, και τέλος στην ίδια την επικράτειά της στην περιοχή του Καυκάσου [2].

Το 2011, τα κράτη μέλη του ΟΣΣΑ παρακολούθησαν μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, την «Αραβική Άνοιξη», που στόχευε να ανατρέψει τόσο εχθρικά όσο και φιλικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή προς όφελος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Τυνησία, Αίγυπτος , Λιβύη, Συρία). Και από το 2014, παρακολουθούν το θρίαμβο του ιδεώδους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την ανακήρυξη ενός Χαλιφάτου που αμφισβητεί τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα, αυτό το Χαλιφάτο έχει αναθέσει τις θέσεις των αξιωματικών του σε ισλαμιστές της πρώην ΕΣΣΔ, μερικές φορές ακόμη από χώρες μέλη του ΟΣΣΑ.
Την 1η Αυγούστου, η Ουκρανία και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «Διεθνούς Ισλαμιστικής Ταξιαρχίας» που αποτελείται από μαχητές της Αλ Κάιντα και του ΙΚ/Daesh και σταθμεύεται στη Χερσώνα (Ουκρανία) [3]. Αυτή η Ταξιαρχία σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία στην Κριμαία.

Με άλλα λόγια, εκτός από το δράσει τώρα κατά της τρομοκρατίας, ο ΟΣΣΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει σύντομα, τόσο έναν εξωτερικό εχθρό, το ΝΑΤΟ και τους πυραύλους του όσο και έναν εσωτερικό εχθρό, τους ισλαμιστές που εκπαιδευτήκαν αρχικά από το ΝΑΤΟ.

Οι έξι αρχηγοί κρατών και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΣΣΑ.

Η συνάντηση του ΟΣΣΑ στο Ντουσάνμπε

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ΟΣΣΑ διοργάνωσε την ετήσια συνάντηση των αρχηγών κρατών του στο Ντουσάνμπε (Τατζικιστάν). Όπως το ανακοίνωσα πριν από ένα μήνα [4], ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε στους συναδέλφους του τις μελέτες που διενεργήθηκαν τους στρατούς του σχετικά με τη δυνατότητα να πολεμηθεί από τώρα το χαλιφάτο πριν να εισέλθει μαζικά στο έδαφος του ΟΣΣΑ.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε καταφέρει να πείσει προηγουμένως τους εταίρους του ότι δεν τους υποχρεώνει να στηρίξουν τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στη Συρία, αλλά να ανταποκριθούν σε μια άμεση απειλή εναντίον του ΟΣΣΑ.
Εν τέλει, ο ΟΣΣΑ αποφάσισε να αναπτυχτεί στο Ιράκ και τη Συρία για να καταπολεμήσει το σύνολο των τζιχαντιστών, είτε ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν είτε υποστηρίζουν το ΙΚ/Daesh ή την Αλ Κάιντα.
Αυτή η επιχείρηση είναι νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διότι πληροί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προεκτείνει εξάλλου την επίσης νόμιμη επιχείρηση του συνασπισμού που σχηματίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εναντίον του ΙΚ/Daesh.

Ωστόσο, σε διαφορά από αυτό το Συνασπισμό, ο ΟΣΣΑ έχει καλές σχέσεις και με τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας γεγονός που του επιτρέπει να προβλέψει μια πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Προκειμένου να προετοιμάσει την επέμβαση του ΟΣΣΑ, δημιουργήθηκε ένας αεροδιάδρομος μεταξύ του Οργανισμού και της Συρίας. Επρόκειτο αρχικά να περάσει πάνω από τα Βαλκάνια, αλλά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αντιτέθηκαν με εξαίρεση την Ελλάδα. Ο διάδρομος αυτός εγκαταστάθηκε λοιπόν πάνω από το Ιράν και το Ιράκ. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού και πάνω από 2.000 άνδρες. Τεχνικά, ο ΟΣΣΑ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει έως 50.000 άντρες σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Το φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών

Για λόγους αποτελεσματικότητας και χωρίς να προδικαστεί η καλή ή κακή πίστη των Δυτικών, οι αρχηγοί των κρατών του ΟΣΣΑ προγραμμάτισαν να παρέμβουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (από τις 28 Σεπτεμβρίου) για να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της κατά της τρομοκρατίας.
Περεταίρω, καθώς η Ρωσία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Σεπτέμβριο, ο Πούτιν -ο οποίος δεν είχε έρθει στον ΟΗΕ εδώ και μια δεκαετία- θα προεδρεύσει τη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και Συρία.
Σε περίπτωση που ο Συνασπισμός και ο ΟΣΣΑ καταλήξουν σε συμφωνία, θα μπορούσαν να αναλάβουν κοινές δράσεις ή να μοιράσουν τη δουλειά (το Ιράκ για τον Συνασπισμό και τη Συρία για το ΟΣΣΑ). Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο οργανισμοί θα οδηγήσουνι ξεχωριστές εκστρατείες προσπαθώντας να μην αλληλοεμποδιστούν.

Από ατλαντιστικής πλευράς, η εκστρατεία του ΟΣΣΑ θα ωφελήσει την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της θητείας του εκλεγμένου προέδρου Μπασάρ Άσαντ που το ΝΑΤΟ ήθελε να ανατρέψει.
Ωστόσο, είναι λάθος να θεωρηθεί ότι αυτή η επέμβαση έχει σχεδιαστεί για να σώσει τη Συρία από τη Δύση. Πράγματι, κατά την προετοιμασία της διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2012, ο πρόεδρος Πούτιν είχε προγραμματίσει να αναπτύξει τον ΟΣΣΑ ως δύναμη ειρήνης [5]. Ο στρατηγός Χασάν Τουρεκμάνι, τότε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Συρίας είχε λάβει διάφορα μέτρα για να τον δεχθεί. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν έλαβε χώρα κατά πρώτον επειδή η οργάνωση δεν είχε ακόμη υπογράψει συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη [6] και δεύτερα επειδή δύο μέλη του ΟΣΣΑ δεν αισθάνονταν ότι απειλούνταν άμεσα από την κατάσταση στη Συρία.

Από τη σκοπιά του ΟΣΣΑ, η πρόταση προς τους Δυτικούς, θα τους αναγκάσει να αποσαφηνίσουν την πολιτική τους. Πράγματι, μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, στις 14 Ιουλίου, ο Συνασπισμός κατά του ΙΚ, μακριά από το να καταπολεμήσει τη τρομοκρατίας, παρέδωσε αεροπορικά μεγάλη ποσότητα όπλων στους τζιχαντιστές. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Συνασπισμός πολέμησε πραγματικά το ΙΚ/Daesh. Έτσι, ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, μια τεράστια βομβιστική επίθεση σε συντονισμό με το Συριακό Αραβικό στρατό και τις πολιτοφυλακές του (το κουρδικό PYG και το Ασσυριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο) για να υπερασπιστεί την Hasaka. Η επιχείρηση αυτή, η οποία ο Συνασπισμός δεν έχει δημοσιοποιηθεί, επέτρεψε την εξάλειψη περίπου 3.000 τζιχαντιστών.

Περαιτέρω, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δηλώσει ότι ήταν ανοιχτός «σε τακτικές και πρακτικές συζητήσεις με τους Ρώσους». Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται πλέον στο να «παραμένει ο Πρόεδρος της Συρίας στην εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης». Συμμετέχοντας στη κίνηση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι θα συμφωνήσει να αφήσει τον πρόεδρο ελ Άσαντ να ολοκληρώσει τη θητεία που του ανάθεσε ο λαός του, δηλώνοντας: «Μήπως θα πρέπει να πούμε στο συριακό λαό ότι ο κ Μπασάρ αλ Άσαντ θα κρατήσει την εκτελεστική εξουσία για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια; Αν το λέμε αυτό, δεν υπάρχει πιθανή λύση. Μεταξύ του να λέμε αυτό και να απαιτήσουμε την άμεση αποχώρηση του κ Άσαντ, υπάρχει κάποιο περιθώριο. Και αυτό ονομάζεται διπλωματία» [7].


Ο Τιερί Μεϊσάν ανακοινώνει την επέμβαση του ΟΣΣΑ στη συριακή τηλεόραση

Συνέπειες της παρέμβασης του ΟΣΣΑ

Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση στο ατλαντιστικό Τύπο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι ένα θέμα που θα διαρκέσει δεκαετίες, αλλά μόνο λίγους μήνες υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη θα παύσουν να υποστηρίξουν μυστικά τους τζιχαντιστές.

Σε περίπτωση διαφωνίας στο ΟΗΕ, ο δυτικός τύπος αναμένεται να συκοφαντήσει τη δράση του ΟΣΣΑ υπογραμμίζοντας τις απώλειες αμάχων. Πράγματι, παρ ’όλες τις προφυλάξεις, δεν είναι δυνατόν να βομβαρδίσεις τους τρομοκράτες, χωρίς «παράπλευρες απώλειες». Κάθε ισλαμιστής ηγέτης έχει τρεις «συζύγους» και ακολουθώντας το παράδειγμά τους, όλο και περισσότεροι τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν γυναίκες τις οποίες υποδουλώσαν και «παντρεύτηκαν».
Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα ακούσομε ποτέ τίποτα για αυτά τα θύματα και ο πόλεμος θα πρέπει να τελείωσει στη Συρία για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, αν και θα χρειαστεί μια ολόκληρη χρονιά πριν η κατάσταση να σταθεροποιηθεί πλήρως σε ολόκληρη την επικράτεια.

Θυμηθείτε:
 Ο ΟΣΣΑ θα επέμβει από τον Οκτώβριο του 2015, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, έναντι των ατόμων που κατατάσσονται ως «τρομοκράτες» από τα Ηνωμένα Έθνη, ήτοι αλ-Κάιντα, ΙΚ/Daesh και όλων των συμμαχικών ομάδων τους.
 Ο ΟΣΣΑ δεν προσπαθεί να βοηθήσει τον Χάιντερ αλ-Abadi ή τον Μπασάρ ελ-Άσαντ, αλλά απειλείται άμεσα από τους τζιχαντιστές.
 Οι τζιχαντιστές δεν είναι σε θέση να αντισταθούν για πολύ σε μια μεγάλη διεθνή συμμαχία αν αυτή περιλαμβάνει το Ιράκ και τη Συρία.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη διεξαχθεί κρυφά μια μεγάλη κοινή επιχείρηση με το Συριακό Αραβικό Στρατό στην Hasaka, είναι έτοιμες να συμφωνήσουν με τον ΟΣΣΑ. Οι Βρετανοί και Γάλλοι σύμμαχοι τους είναι πρόθυμοι να παραιτήσουν από τη διεκδίκηση για ανατροπή της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1A Mosque in Munich. Nazis, the CIA and the rise of the Muslim Brotherhood in the West, Ian Johnson, Houghton Mifflin Harcourt, 2010.

[2Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ιδρύθηκε από τον Χασάν ελ-Μπανά που ήθελε να αποκαταστήσει το χαλιφάτο μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρουσιάζει το Ισλάμ ως θρησκεία και ταυτόχρονα ως ολοκληρωτικό πολιτικό σύστημα, ενώ απορρίπτει κάθε πνευματική διάσταση στην ανάγνωση τους από το Κοράνι. Σαγίντ Κουτμπ έκανε την θεωριοποίηση της χρήσης βίας για τη κατάληψη της εξουσίας, το τζιχάντ. Αν και επισήμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν μετά το θάνατό του τα γραπτά του Κουτμπ, παραμένει ο στοχαστής αναφοράς εντός της αδελφοσύνης.

[3Η Ουκρανία και η Τουρκία εγκαινιάζουν μια διεθνή μουσουλμανική ταξιαρχία”, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 4 août 2015. Plus de détails dans : « L’Ukraine et la Turquie créent une Brigade internationale islamique contre la Russie », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 12 août 2015.

[4Συρία: Ο ρωσικός στρατός μπαίνει στο χορό”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 24 août 2015.

[5Συρία: ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να μεσολαβήσει μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΣΣΑ”, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 3 juin 2012.

[6« L’OTSC pourra déployer des « chapkas bleues » sur mandat de l’ONU » («Ο ΟΣΣΑ μπορεί να αναπτύξει γαλάζια γούνινα κράνη με εντολή του ΟΗΕ»), Réseau Voltaire, 29 Σεπτεμβρίου 2012.

[7« Audition de Laurent Fabius au Sénat sur les minorités persécutées au Moyen-Orient », («Ακρόαση του Laurent Fabius στη Γερουσία για τις μειονότητες που διώκονται στη Μέση Ανατολή»), από τον Laurent Fabius, Réseau Voltaire, 9η Σεπτεμβρίου, 2015