Länsimaisen lehdistön pinttyneen keskusteluna jatkuessa mahdollisesta venäjän sotilasvoiman tuesta Presidentti Bachar el-Assadille, Collective Security Treaty Organisation (CSTO) on päättänyt taistella terrorismia vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Näyttää siltä että länsivallta eivät kykene ymmärtämään politiikkansa seuraamuksia.

Eksistentiaalinen kysymys CSTO:lle

Muistettakoon että CSTO on klassinen sotilasliittoutuma kuuden Neuvostoliiton jäsenen välillä - Valkovenäjä, Venäjä, Armenia, Tadzikistan, Kazakhstan, ja Kirghizistan. Toisin kuin NATO ja Varsovan liitto, jossa jäsenvaltiot menettivät itsemääräämisoikeutensa - Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen Kuningaskunnan eduksi NATO:ssa, ja Neuvostoliiton eduksi Varsovan liitossa, jotka toimivat YK:n julistusta vastaan – CSTO:n jäsenvaltiot toimivat täyden itsemääräämisoikeuden puitteissa, eivät aseta armeijoitaan liittoutuman voimakkaimman jäsenen alaisuteen ja voivat poistua liittoutumasta milloin vain [1]. Azerbaïdjan, Gruusia ja Uzbekistan ovat jo vapaasti poistuneet tästä organisaatiosta ja kääntyneet Guamin ja NATO:n puoleen.

Alkaen 1980-luvulta – ennen kuin CSTO:n jäsenvaltioita oli olemassakaan – Yhdysvallat ja NATO ovat ottaneet käyttöön ohjusjärjestelmän joka oli suunnattu Neuvostoliittoa kohti, ja nyt ympäröi CSTO:ta. Nämä ohjukset, joiden oli tarkoitus tuhota vihollisen mannertenväliset ohjukset niiden laukaisuvaiheessa, voivat tosiasiallisesti tuhota vain hitaasti kulkevan lentoaluksen, eikä niillä ole vaikutusta venäläisiin ohjuksiin, jotka ylittävät äänen nopeuden. Esitettynä Pentagonin toimesta puolustusaseena – jota se on saattanut alkuperäisesti olla – tämä « ohjus-suoja » voi vain omata uhkaavan mahdollisuuden. CSTO on ainoa valtioiden ryhmä maailmassa jota uhkaavat ohjukset, jotka ovat suunnattu sitä kohti sen eturintamalta.

Toisesta maailmansodasta lähtien, Neuvostoliitto ja myöhemmin CSTO:n jäsenvaltiot, ovat katselleet Muslimiveljeskunnan rekrtytointia CIA:n toimesta, ja näiden tiettyjen jäsenten käyttöä USA:n toimesta heidän horjuuttamisekseen [2]. Joten Osama Bin Ladenin miehet (Sayyid Qutbin kouluttamina) ja Ayman al-Zaouahirin joukot (jotka liittyivät Veljeskuntaan vuotta ennen Sayyid Qutbin pidätystä ja teloitusta) taistelivat Neuvostoliittoa vastaan Afghanistanissa, ja taistelivat sitten Venäjää vastaan Jugoslaviassa ja lopuksi omalla alueellaan Kaukasuksella [3].

Vuodesta 2011 alkaen, CSTO:n jäsenvaltiot ovat havainneet NATO:n operaation joka tunnetaan nimellä « Arabikevät », joka suunnattiin vihollishallitusten sekä ystävällisten vallankäyttäjien kumoamiseen Lähi-Idässä Muslimiveljeskunnan (Tunisia, Egypti, Libya, Syyria) hyödyksi, ja vuodesta 2014 alkaen, nämä ovat katselleet Muslimiveljeskunnan ideaalien voittokulkua kalifaatin julistuksella joka haastaa sekä kansainvälisen lain että ihmisoikeudet. Nykyisin, tämä kalifaatti on antanut käskytyksensä keskeisimmät virat enimmäkseen islamisteille aikaisemmasta Neuvostoliitosta, toisinaan jopa CSTO:n jäsenvaltioista.

1. elokuuta, Ukraina ja NATO-jäsen Turkki ilmoittivat « Kansainvälisen Islamistisen Prikaatin » muodostamisesta joka koostuisi Al-Qaïdan ja Daeshin taistelijoista ja ovat sijoitettuina Khersoniin (Ukraina) [4]. Tämä prikaati ilmaisee halun taistella Venäjää vastaan Krimillä.

Toisin sanoen, jolleivät nämä nyt osallistu taisteluun terrorismia vastaan, CSTO:n tulee pian kohdata ulkoinen vihollinen – NATO ja sen ohjukset - ja sisäinen vihollinen – islamistit, jotka ovat lähtökohtaisesti NATO:n kouluttamia.

Kuusi valtiopäämiestä ja CSTO:n pääjohtaja.

15. syyskuuta, CSTO piti vuosittaisen kokoontumisensa valtiopäämiesten välillä Dushanbessa (Tadjikistan). Kuten ilmoitin kuukausi sitten [5], Venäjän Presidentti Vladimir Putin esitti kollegoilleen Venäjän armeijan tutkimuksen koskien mahdollisuutta taistella kalifaattia vastaan välittömästi, ennen kuin nämä saapuvat CSTO:n alueelle massoina.

Presidentti Putin on aiemmin onnistunut vakuuttamaan kumppaneilleen että näitä ei vedetä mukaan tukemaan Venäjän tavoitteita Syyriassa, vaan vastaamaan suoraan uhkaan kohdistettuna CSTO:ta vastaan.

Lopuksi, CSTO päätti toimia Irakissa ja Syyriassa voidakseen taistella kaikkia jihadisteja vastaan, tukivatpa nämä Daeshia tai al-Qaïdaa. Tämä operaatio on laillinen kansainvälisen lain mukaisesti, koska se täyttää YK:n turvallisuusneuvoston päätökset liittyen terrorisminvastaiseen taisteluun. Se on myös jatkoa Yhdysvaltain liittoutuman toiminnolle, myös laillinen, Daeshia vastaan.

Kuitenkaan, toisin kuin liittoutuma, CSTO:lla on myönteinen suhde Irakin ja Syyrian hallitusten kanssa, joka mahdollistaa sen ennakoivan suurempaa tehokkuutta. Voidakseen valmistautua CSTO:n väliintuloa varten, ilmaväylä muodostettiin organisaation ja Syyrian välille. Sen alun perin tarkoitettiin ylittävän Balkanin alueen, mutta yhdysvaltain liittolaiset vastustivat tätä, poikkeuksena Kreikka. Väylä tästä johtuen muodostettiin Iranin ja Iraqin yli. Alle viikossa, massiivisia määriä aseistusta ja yli 2 000 miestä siirrettiin Syyriaan. Teknisesti, CSTO:lla on kyvykkyys toimeenpanna 50 000 miehen kannallepano alle kahdessa viikossa.
YK:n foorumi

Tehokkuuden osalta ja ilman ennakkoasetelmaa liittyen länsivaltojen uskomuksiin, CSTO:n valtiopäämiehet valmistautuvat puhumaan YK:n yleiskokouksessa - alkaen 28. syyskuuta - kutsuakseen kansainvälisen yhteisön muodostamaan yhteisen ponnistuksen terrorismia vastaan.

Tämän ohella, koska Venäjä toimii Turvallisuusneuvoston johtajana syyskuun ajan, Vladimir Putin - joka ei ole ollut YK:ssa viimeiseen vuosikymmeneen – on istunnon päämiehenä 30. syyskuuta, joka omistetaan terrorismin vastaiselle taistelulle Irakissa ja Syyriassa.

Tilanteessa jossa Koalitio ja CSTO muodostavat yhteisen hyväksynnän, nämä voivat joko osallistua yhteistoimiin tai jakaa työtään keskinäisesti - Irak koalitiolle ja Syyria CSTO:lle. Muutoin, kaksi organisaatiota voivat johtaa kahta erillistä toimenpidekokonaisuutta pysytellen poissa toistensa tieltä.

Atlantistisesta näkökulmasta, CSTO:n kampanjasta hyötyy Syyrian Arabitasavalta ja takaa vaaleilla valitun Presidentti Bachar el-Assadin vallan, jonka NATO on toivonut kumoavansa. Kuitenkin, on väärin kuvitella että tämä väliintulo muodostettiin Syyrian säästämiseksi länneltä. Todellakin, Geneven konferenssin esityksessä vuonna 2012, Presidentti Putin oli harkinnut CSTO:n käyttöönottoa rauhanjoukkoina [6]. Kenraali Hassan Tourekmani, joka oli näihin aikoihin Syyrian kansallisen turvaneuvoston johtaja, oli toteuttanut erilaisia lähestymistapoja tämän mahdollistamiseksi. Mutta toimeenpanoa ei tapahtunut, osittain koska organisaatio ei ollut vielä allekirjoittanut sopimusta UNO:n kanssa [7], ja osittain koska CSTO:n kaksi jäsentä eivät kokeneet olevansa suoraan uhanalaisia Syyrian tilanteen johdosta.

CSTO:n näkökulmasta, näiden ehdostus länsivalloille vaatii näitä selventämään politiikkaansa. Todellakin, Washingtonin ja Teheranin sopimuksen allekirjoitukseen asti, 14. heinäkuuta, Daeshin vastainen koalitio, kaukana terrorismia vastaan taistelusta, oli säännöllisesti ja massivisesti toimittanut ilmalaskuin aseita jihadisteille. Kuitenkin, viimeisten muutamien viikkojen aikana, koalitio on todellakin taistellut Daeshia vastaan. Heinäkuun lopussa, koordinoiden yhdessa Syyrian Arabiarmeijan tämän sotilasvoimien – Kurdien PYG ja Syyrian sotilasneuvoston kanssa - se käynnisti massiivisen puolustuspommituksen Al-Hasakahia vastaan. Tämä operaatio, jota Koalitio ei julkaissut, eliminoi n. 3 000 jihadistia.

Tämän lisäksi, Valkoinen talo on jo ilmaissut olevansa valmis « taktisiin ja käytännön keskusteluihin Venäjän kanssa ». Ulkoministeriö on ilmaissut ettei enää vastusta « Syyrian Presidentin vallassa pysymistä siirtymäjakson yli mikäli tämä voi edesauttaa konfliktin ratkaisua ». Liittyen tähän liikehdintään, Ranskan Ulkoministeri ehdotti että hän sallisi Presidentti el-Assadin vievän päätökseen valtakautensa jonka hänen kansansa oli hänelle suonut, ilmaisten : « Tuleeko meidän kertoa Syyrian väestölle että Bachar al-Assad pysyttäytyy vallassa seuraavat 15 vuotta? Jos sanomme näin, mikään ratkaisu ei ole mahdollinen. Tämän sanonnan välillä ja vaatien välitöntä Bachar al-Assadin poistumista, on tietty marginaali. Sitä kutsutaan diplomatiaksi. » [8].

Thierry Meyssan announces the intervention by the CSTO on Syrian television
Consequences of the CSTO intervention

Toisin kuin vääristynyt idea jota Atlantistinen lehdistö levittää, taistelu terrorismia vastaan Iraqissa ja Syyriassa ei ole vuosikymmenten asia, vaan muutamien kuukausien asia, niin pitkään kuin kaikki valtiot lakkauttavat salaisen jihadistien tukensa.

Mikäli YK:ssä on ristiriitaa, länsimainen lehdistö tulee todennäköisesti kriittisesti käsittelemään CSTO:n toimia ylenpalttisesti mainiten siviiliuhreja. Todellakin, huolimatta kaikista varotoimista, ei ole mahdollista pommittaa terroristeja ilman « inhimillisiä vahinkoja. » Jokaisella Islamistisella johtajalla on kolme « vaimoa » ja, noudattaen näiden esimerkkiä, yhä useammat jihadistit ottavat vankeja, jotka asetetaan orjuutukseen ja sitten « saatetaan avioliittoon ».

Kuitenkin, jos sopimus muodostetaan, emme tule todennäköisesti koskaan kuulemaan näistä uhreista, ja sodan Syyriassa tulee olla ohi orthodoksiseen jouluun mennessä, huolimatta siitä että vaaditaan yli vuosi ennen kuin tilanne on täysin tasapainottunut kaikkialla alueella.

Mielessä pidettävää:
 CSTO toimii lokakuusta 2015, sekä Irakissa että Syyriassa, henkilöitä vastaan, jotka nimetään « terroristeiksi » UNO:n toimesta, toisin sanoen al-Qaïda, Daesh, ja kaikki näihin liittyneet ryhmät.
 CSTO ei ole tulossa Haïder al-Abadin tai Bachar el-Assadin avuksi, vaan näitä suoraan uhataan jihadistien toimesta.
 Jihadisteilla ei ole kapasiteettia vastustaa pitkään kansainvälistä liittoutumaa vastaan jos Irak ja Syyria sisällytetään.
 Yhdysvallat, joka on jo tuottanut suuren yhteistoiminnon Syyrian Arabiarmeijan kanssa Al-Hasakahissa, on valmis toteuttamaan sopimuksen CSTO:n kanssa. Näiden brittiläiset ja ranskalaiset liitolaiset ovat luopumassa ajatuksesta Syyrian Arabitasavallan kumoamisesta.

Käännös
Advanced Business Management Ltd

[1Charter of the Collective Security Treaty Organization”, Voltaire Network, 7 October 2002.

[2A Mosque in Munich. Nazis, the CIA and the rise of the Muslim Brotherhood in the West, Ian Johnson, Houghton Mifflin Harcourt, 2010.

[3The Muslim Brotherhood was founded by Hassan el-Bana, who hoped to restore the caliphate after the fall of the Ottoman Empire. The Brotherhood presents Islam both as a religion and a totalitarian political system, while denying any spiritual dimension in their interpretation of the Koran. Sayyid Qutb theorised the use of violence to gain power, the jihad. Although the Brotherhood officially condemned Qutb’s writings after his death, he remains their intellectual reference.

[4Ukraine and Turkey create an international Muslim Brigade”, Translation Pete Kimberley, Voltaire Network, 5 August 2015. More details in : « L’Ukraine et la Turquie créent une Brigade internationale islamique contre la Russie », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 12 août 2015.

[5The Russian army is beginning to engage in Syria”, by Thierry Meyssan, Translation Pete Kimberley, Voltaire Network, 24 August 2015.

[7CSTO allowed to deploy “blue chapkas” in Syria under UN mandate”, Voltaire Network, 29 September 2012.

[8« Audition de Laurent Fabius au Sénat sur les minorités persécutées au Moyen-Orient », par Laurent Fabius, Réseau Voltaire, 9 septembre 2015.