Мрежа Волтер

Држава

| Београд (Србија)
+
JPEG - 26.8 ko

Некако сам увек појам државе схватао озбиљно, можда је то моје романтично и институционално сећање на некадашња времена, али држава ми је појам који увек гордо звучи. И није случајно што наши политичари често кажу како нико није јачи од државе. Управо зато сам, када се први пут почело говорити о Исламској држави, помислио да је то некаква шала. Ем држава, ем терористичка. Наплаћује порезе, има своју валуту, има свој главни град Раку, има сасвим пристојне дневне приходе од продаје украдене нафте преко турске луке Џејхан – и поред постојеће одлуке Савета безбедности УН да је та и таква продаја забрањена. Истина, цена по барелу је испод 30 долара, али нема везе, то ионако највише погађа Русе и њихову економију.

Ето, такву Исламску државу пуну годину дана Американци, Французи, Катар, Саудијска Арабија, Јордан и остали бомбардују најмодернијим борбеним авионима и дроновима, уз помоћ свих могућих сателитских и авионских средстава извиђања и идентификације. И после годину дана таквог бомбардовања дођоше Руси – и они сада бомбардују оно што су Американци претходних месеци жестоко бомбардовали. Испада да Руси бомбардују рушевине од бомбардовања. А кад оно, то су цели комплекси кампова за обуку терориста, чворишта везе, магацини, хангари, бункери на неколико нивоа, команде, осматрачнице, резервоари са горивом, депои са по 50 тенкова, артиљеријски положаји, радионице, фабрике минско-експлозивних средстава. Заправо, све оно чиме располаже војна сила неке државе. У овом случају терористичке. Покојни Младен Делић би рекао: „Људи, је ли то могуће!”

Стварно, како је то могуће? Како је могуће да се ни један западни медиј то не запита? Војска Југославије није 1999. године на Косову могла да упали мотор ни једног јединог тенка, а да одмах не долети беспилотна летелица, а за њом и ловци-бомбардери НАТО-а. И све то у условима богате вегетације и рељефа на Косову, који је омогућавао вешто маскирање. У Сирији снаге Исламске државе бораве и у планинским, али још више у пустињским подручјима, где авијација има савршене услове за гађање. Дакле, како је могуће да је Исламска држава већ годину дана јача од Сједињених Држава? Не по поштанским маркама, иако ће код филателиста поштанске марке Исламске државе несумњиво бити на много већој цени од поштанских марака САД. Јер је и пошта у САД државна, није приватизована.

Руски авиони сада морају да гађају вероватно и пошту Исламске државе, све да би очували вредност поштанских марака САД. И још их при томе амерички медији безобразно прозивају што се уопште и усуђују да бомбардују оно што наводно и они успешно бомбардују већ годину дана, а на територији Исламске државе све је остало цело и нетакнуто. Чак и пошта. А нама су поште рушили 1999. године. Дакле, ексклузивно право да се бомбардује имају само Амери и придружена им екипа. То би се звало безгрешно зачеће...

Превод
Svetlana Maksovic

Извор
Политика (Србија)

Мирослав Лазански

Мирослав Лазански ​Рођен 1950. у Карловцу. Дипломирао на Правном факултету у Загребу, где је и започео новинарску каријеру, прво у „Полет-у“, касније у „Вјеснику“, „Старту“, „Данасу“, „Политици експрес“, „НИН-у“, „Вечерњим новостима“ (1996-2001). Године 1991. Лазански прелази у „Политику“ где и данас ради. Извештавао из Сирије, Сомалије, са Крима и ратова у Авганистану, Чеченији, Конгу, Ираку, Ирану, Либану, Јемену и Либији... Интервјуисао два врховна команданта НАТО-а, три маршала СССР, шефове КГБ-а, КХАД-а, педесетак министара одбране и начелника генералштаба светских армија, између осталог начелнике генералштаба руске, кинеске и јапанске армије. Једини југословенски новинар који је пловио на атомској подморници, америчкој "Таутог", летео на авиону Ф-14, био на носачу авиона "Џон Ф. Кенеди" и летео на Миг-29. Био гост војних академија Русије, Јапана, САД, Аустралије, Италије, Велике Британије, Немачке, Румуније... Имао је редовну колумну у грчком листу "Катимерини", јапанском "Секуритариан" и "The Diamond Weekly". Аутор је десет књига и десетак великих тв-серијала. Војни рок служио 1977. године у Битољу у 41. пешадијској дивизији ЈНА. Одликован је Медаљом за војничке заслуге.

 
Мрежа Волтер

Волтер, Међународно издање

Чланци под лиценцом Creative Commons

Можете слободно да пренесете чланке Мреже Волтер под условом да цитирате извор и да их не мењате, нити да их користите у комерцијалне сврхе (лиценца CC BY-NC-ND)

Подржите Мрежу Волтер

Користите овај сајт на којем можете да нађете квалитетне анализе захваљујући којима можете да изградите своје разумевање света. Овај сајт не би постојао без ваше финансијске помоћи.
Помозите нам донацијом

Како да учествујете у Мрежи Волтер?

У Мрежи Волтер раде само волонтери:
- Професионални преводиоци: можете да учествујете и у превођењу чланака.

Пилоти
Пилоти
par Мирослав Лазански , Мрежа Волтер
 
Герника
Герника
par Мирослав Лазански , Мрежа Волтер
 
Француска република као талац
Француска република као талац
par Тјери Мејсан, Мрежа Волтер
 
Последња бајка
Последња бајка
par Мирослав Лазански , Мрежа Волтер
 
Уживо са Крима
Уживо са Крима
par Славиша Павловић, Мрежа Волтер