Voltaire Netwerk

Islamitische « Staat »

Hoewel de atlantistische media niet reageren op belachelijkheid van de Verenigde Staten sinds Rusland de Islamitische Staat —werkelijk— bombardeert, lachen de media van de rest van de wereld ze hartelijk uit. Men dacht dat Washington sinds de elfde september tegen het terrorisme vocht. Gelukkig dat Rusland in deze leugenachtige communicatie orde op zaken stelt, en de maskers afzet.

| Belgrado (Servië)
+
JPEG - 26.8 kB
Gedurende een jaar hebben de F-18 US Syrië et l’Irak overvlogen, maar ze hebben vergeten Daesh te bombarderen.

De notie van een Staat heb ik altijd op een serieuze manier opgevat, dat zijn misschien mijn romantische en institutionele souvenirs van de oude tijd, maar de Staat is een term die voor mij altijd een arrogante klank heeft gehad. En het is geen toeval dat onze politici de gewoonte hebben te zeggen dat niemand sterker is dan de Staat. Het is precies daardoor dat ik dacht dat het een grap was toen men het begon te hebben over een Islamitische Staat. Een Staat en tegelijkertijd terroristisch! Hij int belastingen, heeft zijn eigen geld, heeft een hoofdstad, Rakka, hij heeft behoorlijke dagelijkse inkomsten van de verkoop van via de Turkse haven Ceyhan gestolen aardolie, ondanks een bestaande beslissing van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, volgens welke een dergelijke verkoop verboden is. Weliswaar ligt de prijs per vat onder de 30 dollar, maar dat is niet belangrijk want dat hindert alleen Rusland en diens economie.

Nu is het een dergelijke Islamitische Staat die sinds een jaar gebombardeerd wordt door de Verenigde Staten, Frankrijk, Qatar, Saoedi Arabië, en Jordanië, met hun modernste jachtvliegtuigen, en drones, met behulp van alle mogelijke en voorstelbare satelliet- en luchtvaartinformatie- en identificatiemiddelen. En een jaar na zulke bombardementen, komen de Russen — en zijn ze nu aan het bombarderen waar de Amerikanen al die maanden hevig gebombardeerd hadden. Men zou dus denken dat de Russen bezig zijn de door de US bombardementen veroorzaakte ruïnes te bombarderen. Maar nee, het zijn hele complexen van terroristische trainingskampen, verbindingsknooppunten, entrepots, hangars, bunkers van meerdere lagen, commandoposten, bewakingstorens, aardoliereserves, hangars met een vijftigtal tanks, artillerieposten, ateliers en mijn- en explosieven-fabrieken. Eigenlijk alles waarover een militaire Staats-strijdmacht beschikt. En in ons geval, een terroristische Staat. Zoals onze voormalige sportcommentator, Mladen Delić, zou zeggen : « Maar hoe kan dat, vrienden! ».

Inderdaad, hoe kan dat? Hoe is het mogelijk dat géén van de Westerse media zich deze vraag stelt? In 1999, in Kosovo, zo gauw een tankmotor van het Servische leger aansloeg kwam er een drone aan, en achter hem, de gevechtsvliegtuigen van de Navo. En dit alles in het rijke reliëf en vegetatie in Kosovo, waar het makkelijk was alles te verhullen. In Syrië bevinden de strijdkrachten van de Islamitische Staat zich in de bergen, maar vooral in de woestijnen, waar een luchtmacht de ideale klimaat- omstandigheden vindt voor zijn doelwitten. Dus, hoe kan het dat de Islamitische Staat al sinds een jaar sterker is dan de Verenigde Staten? We hebben het hier niet over postzegels, zelfs hoewel ik denk dat die van de Islamitische Staat voor de filatelist een veel grotere waarde hebben als die van de Verenigde Staten. Want de Amerikaanse Post is genationaliseerd, niet geprivatiseerd.

De Russische vliegtuigen hebben kennelijk op de Posterijen van de Islamitische Staat gedoeld om de Amerikaanse postzegels te redden. Maar de Amerikaanse media zijn brutaal genoeg om kritiek op de Russen uit te oefenen omdat die het hebben aangedurfd te bombarderen hetgeen hun land zogenaamd een jaar lang met succes bombardeert, terwijl het grondgebied van de Islamitische Staat nog heel is en intact. Zelfs de Posterijen. Maar onze Posterijen waren in 1999 wel vernietigd. De Amerikanen en hun teams hebben dus het exclusieve bombardeer-recht. Men zou dat een onbevlekte ontvangenis kunnen noemen.

Vertaling
Bart Ero

Bron
Politika (Servië)

Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski Né en 1950 à Karlovac, Croatie. Diplômé de la Faculté de Droit à Zagreb, où il a débuté sa carrière de journaliste. Après avoir travaillé pour plusieurs journaux et magazines, en 1991 il commence à travailler pour le quotidien serbe Politika, où il travaille encore aujourd’hui. Il a été reporter de guerre en Syrie, Afghanistan, Tchétchénie, Congo, Irak, Iran, Liban, Yémen et Lybie. Il a réalisé des interviews de personnalités de l’OTAN, de l’URSS, et d’une cinquantaine de ministres des Affaires étrangères, de hauts militaires des armées russe, chinoise et japonaise. C’est le seul journaliste yougoslave qui a navigué à bord du sous marin atomique USS Tautog, qui a volé à bord d’un F-14, qui a visité le porte avions USS John F. Kennedy et qui a volé dans un Mig-29. Il a été l’invité des académies militaires en Russie, Japon, États-Unis, Australie, Italie, Grande-Bretagne, Allemagne, Roumanie, etc. Il a tenu une rubrique dans le journal grec Kathimerini, dans le journal japonais Securitarian, et The Diamond Weekly. Il est auteur de dix ouvrages.

 
Voltaire Netwerk

Voltaire, internationale editie

Artikelen onder de Creative Commons licentie

U kunt de artikelen van het Voltaire Netwerk vrij reproduceren op voorwaarde de bron te vermelden en ze niet te veranderen noch ze voor commerciële doeleinden te gebruiken (licentie CC-BY-NC-ND)

Het Voltaire Netwerk ondersteunen

U gebruikt deze site waar uw kwaliteits-analyses vindt die u helpen uw opvatting van de wereld te smeden. Deze site kan zonder uw financiële steun niet voortbestaan.
Helpt ons met een bijdrage.

Hoe aan het Voltaire Netwerk deel te nemen ?

De animators van het netwerk zijn allen vrijwilligers.
- Vertalers op beroepsniveau: u kunt aan het vertalen van de artikelen deelnemen.

70ste Verjaardag van de Volks Republiek China: het Wissen van de Geschiedenis
«De Kunst van Oorlog»
70ste Verjaardag van de Volks Republiek China: het Wissen van de Geschiedenis
door Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk
 
Hongkong, het Verdrag van Nanjing Keert Terug
“De kunst van de oorlog”
Hongkong, het Verdrag van Nanjing Keert Terug
door Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk
 
Amazone, de Brandstichters Schreeuwen "Vuur"
“De kunst van de oorlog”
Amazone, de Brandstichters Schreeuwen "Vuur"
door Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk
 
Onder het "schild" van Amerikaanse nucleaire wapens in Europa
“De kunst van de oorlog”
Onder het "schild" van Amerikaanse nucleaire wapens in Europa
door Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk
 
Het Amerikaanse model voor een "soevereine" regering
“De kunst van de oorlog”
Het Amerikaanse model voor een "soevereine" regering
door Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk
 
De NAVO kweekvijver voor neo-Nazis in Oekraïne
“De kunst van de oorlog”
De NAVO kweekvijver voor neo-Nazis in Oekraïne
door Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk