Conform ”Heartland Theory” publicata de Halford John Mackinder în 1904, la Royal Geographical Society, Leaganul civilizatiei (World-Island) cuprinde cele trei continente care sunt legate unul de altul: Europa, Africa si Asia. Accesul în Pivotul acestuia (Heartland), locul sunt concentrate 60% din resursele minerale, de apa potabila, de teren propice agriculturii si de paduri ale Terrei, se face printr-un coridor numit Semicercul periferic interior. Acest coridor de întinde din nordul Africii, prin peninsula Arabica, pîna în Afganistan, de aceea Orientul Mijlociu constituie ”poarta centrala” de intrare a Semicercului periferic interior. Controlul acestei porti fiind un obiectiv geostrategic al marilor puteri mondiale, cu precadere dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Presedintele american Barack Obama s-a dovedit mult mai inteligent si echilibrat decît predecesorii sai George W. Bush si Bill Clinton, atunci cînd si-a propus ca obiectiv de politica externa, conservarea statutului de jandarm mondial al SUA, fara sa mai risipeasca resursele financiare si militare, în tot felul de cruciade inutile. Prin urmare, dupa ce SUA a adus aproape de faliment Iranul siit, printr-un embargo de cateva decenii, presedintele Obama a considerat ca ar putea delega Arabiei Saudite sunite, sarcina de a mentine ordinea în spatiul musulman al Orientului Mijlociu. Arabia Saudita fiind printre cele mai bogate state din lume si detinînd o armata si servicii de informatii extrem de puternice, desi se conduce dupa practici si mentalitati feudale.

Avînd mâna libera de la Casa Alba, Arabia Saudita, Qatarul si Turcia au început sa viseze la renasterea Imperiului Otoman. Primul pas fiind punerea în practica a proiectul gigantului Qatar Petroleum, de aprovizionare cu gaze a Europei, din Qatar si Arabia Saudita, pe vechiul traseu al gazoductului Nabucco. Desi s-a nascut mort, gazoductul Nabucco fusese sustinut de americani si de UE. Întrucît acest nou gazoduct urma sa elimine Gazpromul de pe piata europeana, Bashar Al-Assad, aliatul Kremlinului, s-a opus ca proiectul Qatar Petroleum sa treaca pe teritoriul sirian.

Arabia Saudita si Qatarul, conduse de mentalitati feudale, au conceput un Plan A, tipic islamist, de rasturnare de la putere a lui Bashar Al-Assad. Cheltuind 4 miliarde USD pentru înrolarea, pregatirea si înarmarea rebelilor islamisti pe care, cu sprijinul Turciei, i-a infiltrat în Siria.

În 2011, în Siria a izbucnit razboiul civil si dupa doi ani de confruntari militare, în care n-au reusit ceea ce si-au propus, Arabia Saudita si Qatarul au trecut la Planul B. În încercarea lor de a deschide o ruta alternativa spre Turcia pentru gazoductul Qatar Petroleum, care sa ocoleasca Siria, în 2013, Arabia Saudita si Qatarul au reusit coagularea în Irak, a grupari sunite ISIS. Grupare care a scapat imediat de sub control, devenind independenta financiar, ca urmare a cuceririi cîmpurilor petroliefere, rafinariilor, conductelor cu petrol si gazoductelor, din teritoriile kurzilor ( nordul Irakului). Cu largul concurs al Turciei, adversarul kurzilor, catre care se varsa toate aceste produse petroliere, pe conducte. Si prin ignorarea numeroaselor rapoarte ale generalului locotenent american Michael T. Flynn, directorul DIA ( Defense Intelligence Agency ).

Abia în acest moment operativ, Casa Alba a înteles ce greseala uriasa a comis, lasînd Arabia Saudita si Qatarul sa arunce în aer Orientul Mijlociu. Sa-l sprijine pe Bashar Al-Assad în neutralizarea ISIS ? Ar fi echivalat cu o declaratie de razboi pentru lumea musulmana sunita, condusa de Arabia Saudita. Înainte de a cîstiga razboiul al doilea mondial, pe 14 februarie 1945, presedintele american Franklin Delano Roosevelt s-a întâlnit în secret, cu regele Abdul Aziz-bin Al Saud pe crucisatorul USS Quincy, în Marea Rosie. Scopul întîlnirii fiind stabilirea conditiilor de colaborarea pentru asigurarea stabilitatii post-razboi în Orientul Mijlociu, în conditiile în care SUA urmau sa asigure securitatea Arabiei Saudite. Washingtonul are o datorie morala fata de Arabia Saudita, principalul furnizor de petrol al SUA, timp de 65 de ani.

Ca solutie de avarie, Washingtonul a decis pregatirea unui nucleu dur de 5.400 de luptatori islamisti ”moderati” care sa fie trimisi sa lupte cu ISIS. Numai ca odata ajunsi în Siria, acestia au trecut de partea ISIS. Cazul cel mai rasunator fiind cel al colonelului Gulmurod Halimov, fostul comandant al politiei speciale (OMON) din Tadjikistan care a urmat cinci cursuri de lupta antiterorista, în bazele Fortelor pentru operatiuni speciale ale Pentagonului.

În centrul Siriei, pe lînga ISIS, mai lupta cu armata siriana si Jaish al-Fateh, o alianta de factiuni islamiste, parte din ele afiliate Frontului Al-Nusra ( filiala siriana a Al Qaeda ). Pentru a face fata recentei ofensive a armatei siriene , liderii Frontului Al-Nusra din provincia Hama au decis sa-si coordoneze actiunile de rezistenta, pe plan local, cu luptatorii ISIS. Totodata, Al-Nusra a înlocuit emblemele si steagurile sale cu cele ale Miscarii Ahrar al-Sham, considerata ”moderata”. Miscarea Ahrar al-Sham face parte din Fratia Muslmana, fiind înfiintata în Turcia, dupa acealeasi doctrine si principii Wahabiiste ca si ISIS.

Alte cinci grupari teroriste s-au alaturat recent Miscarii Ahrar al-Sham, în speranta ca vor fi considerate ”moderate”, fiind dornice de a se aproviziona cu arme antitanc de productie americana BGM-71 TOW. Este vorba de Brigada Tawhid Al Asimah ( activa în Damasc ), batalioanele Abu Amarah ( în Aleppo ), Brigada Wa Atasimu ( în Damasc ), Brigada martir col. Ahmad Al-Omar , Miscarea Binaa Umma ( în Dara si Quneitra ).

Clatinîndu-se pe aceste nisipuri miscatoare, care au generat un haos total, Casa Alba, a început sa faca concesii celor care pîna de curînd îi erau adversari. Prima fiind ridicarea sanctiunilor impuse Iranului siit, cu conditia sa participe cu trupe la neutralizarea gruparii sunite ISIS. Arabia Saudita a reusit sa-i surprinda pe rebelii siiti houthi din Yemen, prin debarcarea de trupe în portul Aden. Cum Arabia Saudita, nu dispune de mijloacele necesare unui grup expeditionar (nave pe perna de aer elicoptere îmbarcate si nici de nave de debarcare clasice, a apelat la nava HSV-2 Swift sub pavilion Emitate Arabe Unite. Nava ultrarapida (viteza 80 km/h ) cu capacitatea de transport de 500 t cargo, a fost cumparata de la marina militara a SUA si mai dispune de o punte pentru decolare-aterizare a doua elicoptere MH-60.

În ultimele saptamîni, atît Emitate Arabe Unite cît si Egiptul, au abandonat Arabia Saudita, în aventura acesteia în Yemen. Egiptul fiind statul care a achizitionat cele doua nave Mistral de 21.000 t, cu 16 elicoptere la bord, care au fost construite pentru Rusia. Motivul distantarii de Arabia Saudita fiind determinat de datele culese de serviciile de informatii ale celor doua tari, legate de racirea relatiilor Arabiei Saudite cu Rusia si mai ales cu SUA.

Apoi, rusii si americanii au încheiat un Memorandum pentru securitatea zborurilor deasupra Siriei, prin care cele doua state au creat un mecanism comun al organelor de dirijare militare. Procedurile includ un canal deschis permanent schimbului de informatii si cooperarea în situatii de urgenta. Imediat, a fost efectuat un exercitiu comun al echipajelor avioanelor ruse si americane, în conditiile apropierii la distanta minima de securitate. Zborul s-a desfasurat deasupra zonei centrale a Siriei, rapoartele radio privind paramentrii de zbor fiind date pe o frecventa comuna, atît în rusa cît si în engleza.

Privita din aceasta perspectiva, pentru Obama, care a iesit destul de sifonat din ecuatia siriana, interventia militara a Rusiei în Siria, pare cea mai propice solutie, menita sa salveze aparentele. De aceea presedintele Obama are tot interesul sa sprijine din umbra, sau cel putin sa permita Rusiei, sa faca ceea ce SUA nu-si poate permite. Pentru ca ISIS si multe din gruparile islamiste, create de Arabia Saudita si care constituie un risc major pentru Orientul Mijlociu si statele din nordul Marii Mediterana, sa dispara cît mai curînd.