Dailymail a publicat un articol în care afirma ca doua bombardiere rusesti Tu-160 au fost interceptate de avioane britanice de vînatoare Typhoon de la baza aeriana Lossiemouth în noaptea de 19/20 noiembrie [1]. Bombardierele care evoluau în spatiul aerian international din apropierea apelor teritoriale britanice, ar fi decolat de la baza aeriana Olnegorsk, din Peninsula Kola. Ambele bombardiere Tu-160 fiind înarmate cu rachete de croaziera.
Bombardierele Tu-160 au trecut pe deasupra strîmtorii Gibraltar, survolînd marea Mediterana, de la vest la est, sub escortata a trei avioane de vînatoare rusesti Su-30SM. Din marea Mediterana, bombardierele rusesti au lansat rachete de croaziera KH-555, împotriva unor tinte ISIS, din guvernoratul Idlib. Bombardierele au survolat apoi Siria, Irakul si Iranul, intrînd în spatiul aerian al marii Caspice, de unde s-au înapoiat la baza. Traseul bombardierelor Tu-160 care au înconjurat Europa, a fost de aproape 13.000 km. În afara aparatelor britanice, niciun alt avion NATO n-a decolat la interceptare, întrucît cu 12 ore înainte, Rusia a anuntat Centrul de coordonare a misiunilor anti-ISIS american din Qatar, comunicînd toate detaliile planurilor de zbor ale bombardierelor rusesti.
Reamintesc faptul ca pe tot parcursul anului 2014 si în prima jumatate a anului 2015, formatii de 20-30 de avioane militare rusesti ( bombardiere cu raza lunga si medie de actiune, însotite de avioane de vînatoare, avioane de cercetare si cisterne de alimentare ) au început sa se antreneze în spatiul aerian international din vecinatatea statelor membre NATO din vestul, nordul si sud-estul Europei. Antrenamentele care vizau pregatirea echipajelor rusesti pentru viitoarea operatiune din Siria, au fost gresit interpretate de NATO.
Generalul de aviatie american Philip Breedlove, comandantul militar al NATO, inducînd opiniei publice isteria atacului iminent, al flancului estic al aliantei de catre Rusia. Pentagonul s-a grabit sa disloce 150-160 de tancuri M1, vehicule blindate M2 Abrams si 24 de piese de artilerie autopropulsate în Tarile Baltice, Polonia si România [2]. Apoi, Pentagonul a luat decizia de a încercui Rusia cu depozite de armament, dispuse de-a lungul granitelor Rusiei [3]. Spatiul aerian al Tarilor Baltice fiind aparat prin rotatie de avioane germane, norvegene, portugheze, olandeze si americane.
Insertia avioanelor militare rusesti în fluxurile de trafic, extrem de aglomerate în zona Eurocontrol, fara producerea de abordaje si premize de abordaj cu avioanele civile sau militare, a fost posibila ca urmare a intrarii în functiune a noii retele radio-tehnice ”590” a armatei ruse. Reteaua este alcatuita în jurul sistemelor radar ”29B6-Container” care monitorizeaza spatiul aerian pîna la o distanta de 3.000 km. Ceea ce le permite rusilor sa acopere întreaga Europa, Africa de nord si Orientului Mijlociu [4]. Interesele comune în combaterea terorismului si dialogul deschis, ar putea conduce la reluarea actiunilor din planul consolidate de cooperare al Consiliului NATO-Rusia (NRC), asa cum a fost stabilit pe 28 ianuarie 2011.
[1] «Typhoon fighters scrambled from RAF Lossiemouth to intercept two Russian Tu-160 bombers on Syrian bombing mission», Martin Robinson et Anthony Joseph, The Daily Mail, November 20, 2015.
[2] «Le Pentagone a pris la décision de consolider militairement l’Europe de l’Est», Valentin Vasilescu, Traduction Alexandru Mîţă, Réseau International, 12 janvier 2015.
[3] «Le Pentagone encercle la Russie avec des dépôts d’armes et de munitions le long de ses frontieres», Valentin Vasilescu, Traduction Avic, Réseau International, 16 juin 2015.
[4] «Quelqu’un osera-t-il bombarder la Russie?», Valentin Vasilescu, Traduction Avic, Réseau International, 5 janvier 2015.