Ο στρατηγός Joseph Dunford, αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, συνάντησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu, στις 6 Ιανουαρίου 2016. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να πολεμήσουν κατά του ΙΚ/Ντάες/Daesh, παρότι συσσωρεύονται όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη της Άγκυρας προς την τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, όταν ο Αμερικανός στρατηγός χαιρέτισε τη νίκη των Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Συρία (ΔΔΣ), ο πρωθυπουργός κατήγγειλε έντονα την προέλαση τους και την εθνοκάθαρση που διεξαγάγουν.

Οι ΔΔΣ είναι μια ονοματοθεσία που στοχεύει να κρύψει τους Κούρδους του ΥΡD του Σαλίχ Μουσλίμ. Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος έχει συνάψει μια συμφωνία στο Παρίσι, στις 31 Οκτωβρίου 2014, με τους προέδρους Φρανσουά Ολάντ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χώρισε από το PKK του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ψευδο-Κουρδιστάν στο συριακό έδαφος με τη βοήθεια των Ιρακινών Πεσμαργκά του Μασούντ Μπαρζανί.

Εδώ και τρεις μήνες, οι ΔΔΣ και οι Ιρακινοί Πεσμαργκά προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της συροτουρκικής συνοριακής ζώνης και να αποβάλουν τους αραβικούς, χριστιανικούς και τουρκμενικούς πληθυσμούς της. Μέσο- μακροπρόθεσμα, πρόκειται να προσαρτηθεί αυτό το έδαφος στο ιρακινό Κουρδιστάν και να αναγκαστούν οι Κούρδοι της Τουρκίας να βρουν καταφύγιο εκεί.

Το 1989, επιτεύχθηκε προφορική συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού και να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Η Συρία υποσχέθηκε να τερματίσει τον πολιτικό άσυλο, τον οποίον είχε χορηγήσει στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και να αποστρατιωτικοποίησει μια ζώνη βάθους 8 χιλιομέτρων στα σύνορά της. Επιπλέον, επέτρεπε στο τουρκικό στρατό να εισέλθει στην περιοχή αυτή για να εξουδετερώσει τους όλμους οβίδων αν εκτοξεύονταν οβίδες εναντίον του εδάφους της.

Από το 2011, η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα για να αναλάβει τον έλεγχο αυτής της ζώνης μέσω συρο-τουρκμενιστικών πολιτοφυλακών, που πλαισιώνονται από τη MIT και τους Γκρίζους Λύκους, και την επέκτειναν στα 30 χιλιόμετρα.

Η αποποίηση ευθυνών από την Άγκυρα για τον επεκτατισμό των ΔΔΣ επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για το κουρδικό ζήτημα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά