Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα μείον μια ψήφο, στις 14 Μαρτίου 2016 ένα ψήφισμα που εισήχθη από τον Ρεπουμπλικάνο Jeff Fortenberry και 212 συναδέλφους του, χαρακτηρίζοντας τα εγκλήματα του Ισλαμικού Εμιράτου ( "Νταές/Daesh" ) σε βάρος των μειονοτήτων ως « γενοκτονία » (H.Con.Res.75). Ακολουθεί σε αυτό το ζήτημα τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [1].

Το ψήφισμα έρχεται σε συνέχεια μιας έκθεσης των Ιπποτών του Κολόμβου, κύριας καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες [2].

Αναφερόμενοι στη θέση του Πάπα Φραγκίσκου, οι βουλευτές ελπίζουν να αναγκάσουν τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, έτσι ώστε η κυβέρνηση Ομπάμα να υιοθετήσει τις απόψεις τους.

Το κείμενο καλεί την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λίβανου για την παροχή βοήθειας σε άτομα που διώκονται από το ΙΚ, αλλά δεν λέει λέξη για τον ρόλο της Τουρκίας, της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της Συρίας.

Το κείμενο γράφτηκε για να υποστηρίξει τους Χριστιανούς, και επεκτάθηκε προς τους Yazidis (μιθραϊκή κουρδική θρησκεία), στους Μανδέους (μαθητές του Άγιου Ιωάννη του Πρόδρομου) και στους Γιαρσανίτες ( «Kaka’e»), και στις εθνοτικές ομάδες των Τουρκμένων και Κούρδων. Αγνοεί τους Σιϊτες -κ΄ριος στόχος των Νταές/Daesh- αλλά και τους Δρούζους και Αλαούιτες (που θεωρούνται συχνά ως Σιϊτες).

Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι απρόθυμη να χρησιμοποιήσει τον όρο « γενοκτονία » λόγω των νομικών συνεπειών του. Πράγματι ο όρος σημαίνει ότι ο κάθε άτομο που συνδέεται με τέτοιο έγκλημα μπορεί να διωχθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Και αρχικά, οι Νταές/Daesh δημιουργήθηκαν υπό την επωνυμία « Ισλαμικό Εμιράτο του Ιράκ » -σε συνδυασμό με σιίτικές οργανώσεις »- υπό την εποπτεία του Τζον Νεγκροπόντε και του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους για να αποτρέψει την ιρακινή αντίσταση στην αμερικανική κατοχή και για να εκτρέψουν την οργή τους προς θρησκευτικές συγκρούσεις Σουνιτών / Σιιτών (προετοιμασία της "Surge"). Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Αμερικανών υψηλόβαθμων που εμπλέκονται σε αυτή τη στρατηγική το 2006-2008 και πέρα, ο όρος «γενοκτονία» θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Ουάσιγκτον.

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Χριστιανών από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ και από τους Νεότουρκους (γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου), έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη σημερινή Τουρκία ... η οποία ακριβώς υποστηρίζει το Ισλαμικό Εμιράτο.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

titre documents joints

[1« Résolution du Parlement européen sur Daesh » (« Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους Νταές/Daesh »), Réseau Voltaire, 4 février 2016.