Den 14. mars vedtok et enstemmig Representantenes Hus en resolusjon, foreslått av republikaneren Jeff Fortenberry og 212 av hans kolleger. De kaller de kriminelle handlingene til IS (Daesh) folkemord. De følger et vedtak i det europeiske parlamentet [1].

Resolusjonen kommer etter en rapport fra Knights of Columbus, den største katolske hjelpeorganisasjonen i USA [2].

Denne rapporten viser til pave Frans, og parlamentarikerne håper å få utenriksminister John Kerry og Obama-administrasjonen til å si seg enig i dette synet.

Teksten i resolusjonen ber innstendig de regionale regjeringene i Irak, Jordan og Libanon hjelpe mennesker som flykter fra IS på grunn av sin overbevisning. Men den sier ikke et ord om Tyrkias rolle, heller ikke om Iraks sentralregjering eller om Syria.

Teksten er skrevet for å støtte kristne, og også yazidiser (gammel kurdisk religion), mandeerne (disipler av Johannes døperen), yarsanittene (en religion hovedsakelig i Iran) og turkmenere og kurdiske etniske grupper. Den overser shia-muslimer, som er Daesh sin viktigste motstander, og også drusere og alawitter (som ofte blir betraktet som shia-muslimer).

Obama-administrasjonen er nølende med å bruke uttrykket «folkemord», på grunn av de lovlige konsekvensene. Den antyder at de som er forbundet med slike kriminelle handlinger kan bli tiltalt hvor som helst i verden. Opprinnelig ble Daesh grunnlagt under navnet «Islam Emirate of Iraq» sammen med shia-organisasjoner, under tilsyn av John Negroponte og general David Petreus. De skulle avskrekke irakisk motstand mot USAs okkupasjon, og overføre deres sinne mot konflikten mellom shiaer og sunnier ,(det var forberedelsene til «the Surge»). Når man tar i betraktning de store antallet høyere USA-tjenestemenn som deltok i denne strategien i perioden 2006 - 2008 og etter det, så burde begrepet «folkemord» i stedet rettes mot Washington.

Presidenten i USA ville ikke anerkjenne folkemordet på kristne utført av sultan Abdülhamid II og av ungtyrkere (folkemordet mot armenere og pontiangrekerne) for ikke å blande inn dagens Tyrkia - som bestemt støtter det islamske emiratet.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

titre documents joints