Δίκτυο Βολταίρος

Το δόγμα της τουρκικής ρατσιστικής υπεροχής

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μιλήσει επανειλημμένα για την πιθανότητα στέρησης της τουρκικής ιθαγένειας από το ένα δέκατο του πληθυσμού. Δεν είναι απλώς δηλώσεις από κάθε εξέδρα όπου εμφανίζεται , αλλά πρόκειται για την εφαρμογή του ρατσιστικού δόγματος υπεροχής της τουρκικής φυλής της Milli Görüs, μιας οργάνωσης ισλαμιστών της οποίας ήταν ο ίδιος ένας από του ηγέτες από την οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αποχώρησε. Εάν θα εφαρμοστεί μια τέτοια επιλογή, θα ανοίξει ένα νέο περιφερειακό πόλεμο.

| Δαμασκός (Συρία)
+
JPEG - 35.1 ko
Βγαίνοντας από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί της θεολογικής σχολής της Κωνσταντινούπολης (İlahiyat Fakültesi Camii), στις 8 Απρίλη 2016, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε την προθυμία του να στερήσει την ιθαγένειά από όσους υποστηρίζουν την ένοπλη αντίσταση.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα προστασίας ενός κράτους. Και όμως, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια απάτριδες παγκοσμίως, από τους οποίους 4,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους, ένα εκατομμύριο Βιρμανούς μουσουλμάνους, 700.000 πρόσφυγες από το Μπουρκίνα Φάσο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, 500.000 Ταϊλανδους και 270.000 Ρώσους στη Λιθουανία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, «ανιθαγένεια σημαίνει μια ζωή χωρίς εκπαίδευση ή υγειονομική περίθαλψη ή επίσημη απασχόληση, μια ζωή χωρίς ελευθερία κινήσεων, χωρίς ελπίδα ή προοπτική για το μέλλον».

Ωστόσο, με την εκδήλωση μιας ρατσιστικής ιδεολογίας υπεροχής, ο Recep Tayyip Erdoğan, ανοίγει τον δρόμο για τη στέρηση ιθαγένειας από κάθε Τούρκο υπήκοο, ο οποίος δεν είναι εθνοτικά Τούρκος και από τους εθνοτικούς Τούρκος που τους υποστηρίζει. Τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος αναβίωσε σκόπιμα τον εμφύλιο πόλεμο, αμφισβητώντας την ίδια την υπόσχεση του για την ισότητα για όλους. Ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε διάφορες κουρδικές πόλεις, κατάσχεσε χριστιανικές εκκλησίες, και τέλος « εξουδετέρωσε 5.000 τρομοκράτες » (sic).

Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι, ενώ πολλοί Κούρδοι έχουν καλά ενσωματωθεί σε μεγάλες δυτικές πόλεις της χώρας, η πλειοψηφία τους έχει υποβιβαστεί σε φτωχές περιοχές και ότι η κουλτούρα, ο πολιτισμός τους πάλι καταστέλλεται. Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι αν αρκετοί χριστιανοί πατριάρχες ζουν στην Τουρκία, ο νόμος απαγορεύει να χτισθούν εκκλησίες.

Οι Δυτικοί οι οποίοι, τυφλωμένοι από το μίσος τους για τη Συρία, υποστηρίζουν το τουρκικό επεκτατισμό και χρηματοδοτούν το πόλεμο κατά του συριακού λαού, σχεδόν δεν αντέδρασαν όταν, στις 5 Απριλίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το ενδεχόμενο στέρησης ιθαγένειας από τους ψηφοφόρους του HDP. Σύμφωνα με τους Δυτικούς, ο κ Ερντογάν, μιλώντας προς το Σύλλογο Δικηγόρων, "αρκέστηκε να απειλήσει τους δικηγόρους που αμφισβητούν τις πολιτικές του". Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ταξίδευε στην Ευρώπη, βεβαίωσε ότι επρόκειτο μόνο για μια υπόθεση εργασίας.

Ωστόσο, στις 7 Απριλίου, δεχόμενος τους αξιωματικούς της Εθνικής Αστυνομίας, ο Ερντογάν απείλησε αυτή τη φορά τους οπαδούς του πρώην σύμμαχου του, Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους κατηγορεί ότι είναι « τρομοκράτες », δεδομένου ότι αρνούνται να καταδικάσουν τη κουρδική αντίσταση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην έξοδο της προσευχής της Παρασκευής, στις 8 Απριλίου, διευκρίνισε τις σκέψεις του: « Εννοούσα ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις ή υποστηρίζουν την τρομοκρατία πρέπει να τιμωρηθούν (...) Δεν είναι κατάλληλοι για να είναι Τούρκοι πολίτες. Ήδη ψάχνουν για άλλη ιθαγένεια ή ανιθαγένεια. Είναι απαράδεκτο για έναν πολίτη της Δημοκρατίας της Τουρκίας να προδώσει τη Τουρκία, τη τουρκική πατρίδα, το τουρκικό έθνος. Προδίδουν αυτό το Έθνος, τη πατρίδα, και τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Δεν βρίσκω δίκιο να διατηρηθεί η ιθαγένεια σε προδότες της Τουρκικής Δημοκρατίας », απάντησε.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να αφαιρέσει την ιθαγένεια από 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους του HDP, που προέρχονται κυρίως από τις μειονότητες, και από 1 εκατομμύριο σουνίτες Hizmet του κινήματος του κ Γκιουλέν.

Αν μια τέτοια καταστροφή επρόκειτο να συμβεί, θα έχει επίδραση συγκρίσιμη με την Νάκμπα και θα άνοιγε υποχρεωτικά μια διαρκή περιφερειακή ένοπλη σύγκρουση.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
al-Watan (Συρία)

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Ποιος ο στόχος μετά τη Συρία;
Ποιος ο στόχος μετά τη Συρία;
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
« NATO Go Home ! »
« NATO Go Home ! »
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων;
Αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων;
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το παρασκήνιο των σχέσεων ΗΠΑ / Ιράν
Το παρασκήνιο των σχέσεων ΗΠΑ / Ιράν
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προετοιμασία ενός νέου πολέμου ενάντια στους Λιβύους
Προετοιμασία ενός νέου πολέμου ενάντια στους Λιβύους
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος