Οι κυριότεροι Τούρκοι ανώτεροι αξιωματικοί, καθώς και δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί στα πλαίσια της δίκης Εργκένεκον η οποία κρατά τη χώρα σε αγονία από το 2008.
Κατηγορήθηκαν ότι εργάζονταν για το δίκτυο Γκλάντιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και ότι σχεδίασαν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν· μια κατηγόρια το λιγότερο εκπληκτική, δεδομένων των δεσμών που διατηρούσε το ΑΚΡ την εποχή εκείνη με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι συλληφθέντες, μακριά από το να υπακούσουν στο ΝΑΤΟ, φέρονται να έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και του Κινεζικού Λαϊκού Στρατού.
Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για την από κοινού σύλληψη των ηγετών ενός μικρού αριστερού κόμματος κεμαλο-μαοϊκής έμπνευσης, του Εργατικού Κόμματος (İşçi Partisi) [1].

Στις 21 Απριλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το σύνολο της δίκης και τις 275 καταδικαστικές αποφάσεις με το σκεπτικό ότι η ίδια η ύπαρξη της συνωμοσίας Εργκένεκον δεν αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης και ότι τα δικαιώματα της υπεράσπισης δεν τηρήθηκαν .

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1« Le coup d’État judiciaire de l’AKP » («Το δικαστικό πραξικόπημα του ΑΚΡ »), από τον Τιερί Μεϊσάν, Al-Watan (Συρία), Réseau Voltaire, 19 Αυγ 2013.