Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να απολύσει τον πρωθυπουργό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Φαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα έθετε τέλος στον θεσμό της πρωθυπουργίας υπέρ ενός προεδρικού καθεστώτος.

Ήδη, η επιρροή του κ. Νταβούτογκλου εντός του AKP έχει περιοριστεί από την 29η Απριλίου. Έχασε το δικαίωμα να διορίζει του τοπικούς ηγέτες.

Για τη διαδοχή μιλάνε είτε για τον υπουργό Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ (ειδικό στο τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και πιστό στον πρόεδρο Ερντογάν), είτε για ένα μέλος της οικογένειας του, τον Μπεράτ Αλμπαιράκ [φωτογραφία] (ο οποίος παντρεύτηκε με τη μεγαλύτερη κόρη του προέδρου , Έσρα Ερντογάν, και προωθήθηκε από το Νοέμβριο 2015 σε υπουργό Ενέργειας).

Πολύ διακριτικός καθηγητής πανεπιστήμιου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έγινε σταδιακά δημοφιλής πολιτικός με πύρινους λόγους. Είναι απίθανο ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή. Επομένως Θα πρέπει από τούδε και στο εξής να αναμένουμε μια εσωτερική αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΑΚΡ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά