Δίκτυο Βολταίρος

Ο ρωσικός πύραυλος Ισκαντέρ, ο εφιάλτης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας

Οι επιδώσεις των πύραυλων Ισκαντέρ είναι τέτοιες ώστε μπορεί να περάσει μέσα από την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, μπορεί ο καθείς να αναρωτηθεί σε τι χρησιμεύει αυτή η φαραωνική επένδυση στην Ανατολική Ευρώπη. Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει καταρχάς να δικαιολογήσει την προστασία των Ευρωπαίων, και ύστερα ποντάρει μακροπρόθεσμα: την ικανότητά της να εκσυγχρονίσει ταχύτερα την ασπίδα της από τους Ρώσους να βελτιώσουν τους πυραύλους τους.

| Βουκουρέστι (Ρουμανία)
+
JPEG - 18.9 ko

Όλο και περισσότερο, το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει νέα επιθετικά όπλα στα σύνορα της Ρωσίας, αναγκάζοντας τη Μόσχα να απαντήσει με την ανάπτυξη αμυντικών όπλων. Το σύστημα ρωσικών πυραύλων εδάφους-εδάφους Ισκαντέρ (Iskander, Αλέξανδρος) (Κώδικα ΝΑΤΟ SS-26 Stone), παράγεται από το εργοστάσιο πυραύλων του Votkinsk (1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας). Σχεδιάστηκε ειδικά για να τρυπήσει την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα. Ο πύραυλος Ισκαντέρ, με 500 χιλιόμετρα βεληνεκές, περιέχει έναν μόνο όροφο Σογιούζ NPO, και λειτουργεί με στερεά καύσιμα. Η 152η ταξιαρχία τακτικών πυραύλων του Chernyakhovsk, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Ισκαντέρ που τοποθετήθηκαν 200 χιλιόμετρα από τη βάση του Redzikowo η οποία έχει τον ρόλο να εξουδετερώσει την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Πολωνία.

JPEG - 59.9 ko

Σε απάντηση στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που τοποθετήθηκε στη Ρουμανία, πιθανόν να εγκατασταθεί μια συστοιχία Ισκαντέρ στην Κριμαία, με ένα σύνταγμα βομβαρδιστικών αεροπλάνων μακριάς εμβέλειας Tu-22M3. Ο χρόνο προετοιμασίας εκτόξευσης για μια συστοιχία πυραύλων Ισκαντέρ είναι 4 λεπτά, και η τακτική που χρησιμοποιείται καθορίζει τον αριθμό των ταυτόχρονων εκτοξεύσεων δύο ζευγών πυραύλων, με πιθανή απόκλιση 2-6 μ. Οι πύραυλοι Ισκαντέρ μπορούν να φέρουν συμβατικές κεφαλές (θερμοβαρικές βόμβες, βόμβες σε κιβώτια, ή σε anti-bunkers) ή πυρηνικές κεφαλές. Από την Κριμαία μέχρι τη ρουμανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν 378 χιλιόμετρα ενώ η εμβέλεια του πυραύλου Ισκαντέρ είναι 500 χιλιόμετρα.

JPEG - 23.7 ko

Η τροχιά του πυραύλου Ισκαντέρ δεν είναι βαλλιστική, διαφορετικά, με βάρος 3,8 έως 4,2 t, θα είχε εμβέλεια 1.500 χιλιόμετρων. Η ταχύτητα πτήσης του πυραύλου Ισκαντέρ είναι 7.600-9.300 χλμ/ώρα κάτω από υψόμετρο 60.000 μ, το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης γίνεται πάνω από τα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή στα 40.000 μ. Αυτό το προφίλ βασίζεται στο γεγονός ότι οι πύραυλοι ΑΑ μεγάλης εμβέλειας όπως οι MIM-104 Patriot PAC-3, οι οποίοι έχουν επίσης αντιπυραυλικές ικανότητες, έχουν ανώτατη οροφή στα 30.000-35.000 μ. Το ανώτατο αυτό όριο έχει καθιερωθεί επειδή τα περισσότερα μαχητικά αεροπλάνα δεν υπερβαίνουν τα 20.000 μ. Ωστόσο, η Ρουμανία δεν έχει πυραύλους Πάτριοτ και οι αντιπυραυλικοί πύραυλοι SM-3 Block 1B που εξοπλίζουν την ασπίδα στο Deveselu δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τίποτα κάτω από το υψόμετρο των 80.000 μ, υψόμετρο από το οποίο αρχίζουν να λειτουργούν οι αισθητήρες του.

JPEG - 35.2 ko

Στην τελική φάση της πτήσης, όταν εισέρχεται στις δυνατότητες παρακολούθησης του συστήματος Πάτριοτ, ο πύραυλος Ισκαντέρ εκτελεί ελιγμούς αποφυγής και εκτοξεύει 10 ψευδούς στόχους με τη μορφή πολυεδρικών μεταλλικών ανακλαστήρων. Η άμυνα ΑΑ διαθέτει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και δεν μπορεί να διακρίνει μια κεφαλή Ισκαντέρ από τους ψευδούς στόχους. Για να παρακολουθηθεί ένας πύραυλος Ισκαντέρ, θα πρέπει να εκτοξευτούν 11 πύραυλοι Πάτριοτ, και για να τον καταρρίψουν 22. Επομένως, το προφίλ πτήσης του και ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών παρεμβολών, δίνουν στο Ισκαντέρ μια μεγάλη ικανότητα επιβίωσης, γι ’αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφτεί.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος